Тягнибок на Закарпатті побував у Хусті і виступив перед студентами УжНУ (ФОТО)

18 березня 2012, 13:41
Власник сторінки
політолог
0
562

На зустрічі з хустянами 16 березня, в рамках урочистої академії «Роль ОУН в проголошенні Карпатської України» з нагоди 73-ї річниці Карпатоукраїнської держави, лідер Всеукраїнського обєднання «Свобода



Тягнибок на Закарпатті побував у Хусті і виступив перед студентами УжНУ (ФОТО)

Насправді, зазначив Олег Тягнибок, ґенеза українців зовсім інша. І новій, національній владі, доведеться докласти зусиль, щоб змінити психологію мислення як українців, так і владних мужів. Адже ми живемо у вільній державі з окупаційним мисленням, недооцінюючи України славне історичне минуле і традиції.   Нині важливо зрозуміти, що українець повинен бути господарем на рідній землі, все решта – похідне.

«Мені також прикро, – заявив лідер «Свободи», – що за 20 років нашої незалежності ми розглядаємо феномен Карпатської України у скромному контексті. Не важливо, що вона була маленькою та Українська держава, проголошена у складній міжнародній обстановці. Важливо, що закарпатці хотіли мати свою державу. Вона стала прикладом мужності для наступної боротьби українців та проголошення самостійної України у Львові та

Києві проводом ОУН в червні 1941 року. Нині маємо не менш складну ситуацію, в якій знову зовнішній агресор прагне роздробити Україну. Через сепаратизм прагнуть завдати шкоди державі в прикордонних областях – Криму, Закарпатті та Чернівцях...»

Олег Тягнибок вважає особливо загрозливим  такий  стан справ. У  відповідальний момент народ спить замість того, щоб виходити на вулиці, створювати революційну ситуацію і захищати свої права та гідність. Дедалі меншими стають шанси змінити ситуацію мирним шляхом. «Проте, якщо нам Бог дав шанс парламентськими виборами змінити поворот історії, – заявив він, – ВО «Свобода» буде використовувати цей шлях до кінця.»

Хустяни дебатували, вели полеміку з досвідченим політиком, прагнучи об’єднання націонал-патріотичних сил. Натомість отримали переконливу відповідь: «Для обєднання треба мати не тільки спільного ворога, але й спільну політичну платформу. Духом українського націоналізму наше суспільство ще не заряджене». Партія «Свобода» набирає сили тому, зазначив О.Тягнибок, що в ній об’єднує міцний дух і дисципліна, сила знань і умінь.

У науковій частині урочистої академії виступили з доповідями кандидат  історичних наук Інституту українознавства НАН України (м. Львів) Микола Посівнич та історик-краєзнавець з Хуста Олег Мельник. На думку дослідників, нині вщент розбитий міф про переважну більшість галичан в обороні Карпатської України. Ті сотні галичан-патріотів, які переходили польсько-угорський кордон, не могли кардинально вплинути на ситуацію. Не варто ставити і великих претензій до Карпатської України, зазначив Олег Мельник. У тій міжнародній обстановці вона проіснувала лише 126 днів. Ми за 20 років у суверенній державі не можемо дати собі ради…

Свято української історії шанобливо прикрасив заслужений артист України Тарас  Силенко. Кобзар вигравав українських пісень, серед яких сумним спогадом звучало «Сорок тисяч воювало, Кров невинну проливало…».

Зустріч з Олегом Тягнибоком в Хусті завершилася традиційно по-свободівськи - виконанням Гімну України.

Того ж дня Олег Тягнибок зустрівся із студентами УжНУ. Не зважаючи на те, що керівництвом університету була дана негласна вказівка не пускати студентів на зустріч з лідером ВО «Свобода», студентів в залі не бракувало. Однак виявилися викладачі-провокатори. Один з них – «проффесор русин» - спробував дезорієнтувати аудиторію питаннями так званого політичного русинства. На що Олег Тягнибок чітко відповів: «Такої національності як русини не існує. Це є провокацією ворожих Україні сил як зі Сході, так із Заходу для внесення розколу всередині українського народу. Можна говорити хіба про етнічні групи нації. Відповідь Тягнибока студенти вітали оплесками.

В залі були провокатори й іншого ґатунку, так звані панславісти. Вони пропонували обєднати в одну націю три слов′янські народи – український, російський та білоруський. На цю абсурдну ідею Олег Тягнибок зазначив, що з таким же успіхом можна пропонувати об’єднувати українців з поляками чи словаками. Таку відповідь студенти також  вітали оплесками.

Загалом зустріч пройшла в теплій атмосфері, студенти фотографувалися з лідером, довго не відпускали його. Частина з них після виступу О. Тягнибока вступила до «Студентської Свободи».

Також перед  молодою, але небайдужою аудиторією виступив кандидат історичних наук Микола Посівнич. В рамках урочистих академій в Ужгороді та Хусті науковець прочитав лекцію «Воєнно-політична діяльність ОУН в 1929-1939 роках».  Наукове видання автора спростовує ще один радянський міф (який чільно сидить в багатьох умах) про відсутність на Закарпатті в минулому духу українських націоналістів. Сучасникам тільки належить пізнати справжню боротьбу націоналістів.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок на другий день урочистої академії був гостем студії Виноградівської ТРК.


ВО «Свобода»
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Тягнибок,Украiна,Закарпаття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.