ст. 54 - 12 УК УССР. 1944 рік.

01 січня 2012, 14:36
Власник сторінки
народний депутат ВО Свобода
0
846

Вопрос - " почему не заявили о их антисоветской деятельности пособственной инициативе ? " . . . . . . . . . . . . . . . . За ті злочини совітів ніхто не був засуджений та покараний.....

 

* Григорій Башта в центрі у вишиванці.


Коли я пообіцяв своєму товаришу допомогти йому розібратись в архівних справах "смершу", то я навіть уявити собі не міг, які жахи та драми долі людей мені прийдеться підіймати з глибин історії.



Григорій Башта був шостим сином з семи хлопців в звичайній багатодітній українській родині.
13 дітей (7 хлопців та 6 дівчат) у Василя та Марії Башта з села Збора, що біля Калушу, мали бути тими "цеглинками" побудови української нації.

Григорія арештували солдати смершу в середені вересня 1944, коли фронт вже пройшов, і смерш робив зачистки.






Після закінчення в 1942 році навчання в медичному коледжі м. Любліні, Григорій був направлений працювати в м. Рава-Руська зубним техніком.
В червні 1944 року Григорій отримав відпустку, і разом з своєю нареченою Ольгою Мельник поїхали до батьків Григорія, де мали отримати благословення його батьків, та взяти шлюб в церкві с. Збора.
Але столось не так, як хотіли та планували молоді люди. Спочатку у серпні Прикарпаттям пройшов комуно-фашистскій фронт. Повернутись в Рава-Руську молодята немогли, бо всі комунікації були порушені. Вирішили перечекати лихі часи в Зборі.
Але прийшов смерш. Григорія арештували. На його очах схопили Ольгу. Коли Григорій хотів заступитись за Ольгу його поранили. Ольгу жорстоко згвалтували .





Григорій загинув тільки за те, що не доніс владі на двох своїх братів.

Я не писменник, і тому не можу передати словами той весь жах, який пережили молоді люди. Хоча слово пережили тут напевно невірне, бо після засудження до 10 років за те, що не доніс на своїх братів, Григорія вбили охоронці при спробі втечі.
Оля Мельник живе у Раві-Руській. Її батько зміг приїхати зимою 45-го та забрати покалічену доньку додому. Ольга в 54-му вийшла заміж, але дітей у неї немогло бути... Оля з чоловіком вдочерили дівчинку.
За скалічену долю Ольги так ніхто і не відповів...

А про родину Баштів я вже намагався писати.
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/8607/user_id/9344.phtml

http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/11162/user_id/9344.phtml


Це просто жах, що пережили ті люди.
А питання - ЗА ЩО ? недає мені спокою.


Сьогодні, 1-го січня день народження Степана Бандера - Героя України.
Село Старий Угринів, в якому народився Степан, в 10-ти кілометрах від села Збора, де жила родина Башта.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.