Щодо ситуації, яка склалася останніми днями в Україні загалом

06 грудня 2013, 15:18
Власник сторінки
analiniks
0
198

!!!

Щодо ситуації, яка склалася останніми днями в Україні загалом і її проекції на Галицький регіон, Львів та Національний університет «Львівська політехніка».

 

По-перше. Журналістів цікавила ситуація щодо «ніби то» діючої заборони з боку міністерства освіти та науки України та керівництва університету на участь студентів в акціях підтримки Євро інтеграційних процесів.

Такої заборони немає. У Львівській політехніці в повному обсязі реалізуються принципи співпраці керівництва університету з органами студентського самоврядування, а участь студентів та викладачів нашого ВИШу повністю вкладаються в рамки як Конституції України, так і відповідного наказу Міністерства освіти та науки України, який опубліковано під гаслом «Питання забезпечення  гарантованих Конституцією  України прав».

По-друге.  Питання стосувалося часових рамок реалізації наших Євро інтеграційних устремлінь.

На моє глибоке переконання в Україні, як сучасній, модерній, перспективній та успішній державі, що до речі зафіксовано в програмних документах та передвиборній платформі нашого Президента, є пріоритетним Європейський інтеграційний напрям. Для нього має бути опрацьований чіткий довгостроковий перспективний план  дій з належним фінансово-економічним та соціальним забезпеченням. І цей план слід розглядати як системний документ, що повинен постійно моніторитися та вдосконалюватися. Слід обов’язково сформувати на загальнодержавному рівні аналітичний центр, який виконував би цю системну роботу.

Хочу навести декілька успішних прикладів таких проектів на Львівщині та у Львові. За активної цільової фінансової підтримки центральних міністерств та партнерів з Польської республіки вдалося в дуже стислі терміни реалізувати проект будівництва ще одного сучасного митного переходу на кордоні України з Євросоюзом (Корчова).

 Дуже вдалим спільним проектом є проект реконструкції мережі міських шляхів та  системи міських комунікацій ЖКГ у Львові, що реалізовується за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку. І цей перелік можна продовжувати і продовжувати. І в цьому плані ефективно працює місцева влада Львівська обласна держадміністрація, обласна рада, Львівська міська рада та її виконавчий комітет. Я знаю, що і на обласному і на міському рівні розроблені комплексні пропозиції до бюджету 2014 року, який за словами  президента України буде формуватися під гаслом – бюджет розвитку регіонів.

По-третє. Якими є необхідні передумови нашої Євро інтеграції?

Необхідними передумовами, як і належить при реалізації гіперскладних проектів, є чіткість поставленої мети – у нас вона є – це Євро інтеграційний курс розвитку, стабільність та контрольованість в середовищі реалізації такого проекту (внутрішньому та зовнішньому).

Очевидно, що для досягнення цієї передумови слід українській політичній еліті понизити градус протистояння[*]. Європі Україна бачиться як стабільна, фінансово успішна та прогнозована держава, якій повинно відводитися місце в числі лідерського європейського пулу держав, що формують основи спільного європейського дому.

По-четверте. Цікавилися журналісти зокрема питаннями виплати в університеті стипендії та заробітної платні викладачам.

Львівська політехніка належить до категорії національних дослідницьких університетів – що обумовлює її високий академічний та освітньо-фаховий рівень. Стипендіальне забезпечення є регулярним та стабільним, практично відсутні затримки виплат заробітної платні.

Без сумніву, що університет перебуває в категорії бюджетних установ, а тому його колектив зацікавлений в тому, щоб фінансово-економічна ситуація загалом та дії органів як центральної, так і місцевої влади були синхронно, як кажуть, в унісон , націлені на недопущення погіршення умов життя людей, скорочення соціальних виплат, недопущення перебоїв в роботі соціального державного сектору.

 Наприкінці року ми дуже розраховуємо на виконання зобов’язань центрального бюджету по відношенню до місцевих бюджетів, адже загальна сума такої заборгованості є на нинішній день критичною.

В своєму інтерв’ю українським журналістам Президент Держави підтвердив, що до кінця року буде проведений бюджетний взаєморозрахунок і новий 2014 рік буде розпочато з нульових боргових позначок.

Напередодні новорічних свят, Різдва Христового  щиро всім бажаю здоров’я, миру, злагоди та благополуччя. Вірю в Україну та її щасливе майбутнє.

Доктор технічних наук,

професор Національного університету

«Львівська політехніка», лауреат Державної

премії України в галузі науки та техніки             Володимир Пасічник



[*] Як на мене, то Виконком Львівської міської ради прийняв дуже своєчасне і правильне  рішення щодо заборони продажу алкогольних напоїв в центральній частині міста до 8-го грудня. Цю ініціативу слід було б продовжити в часі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.