БЕЗцінні гуртожитки

30 березня 2011, 08:29
Власник сторінки
Блогер, редактор, общественный деятель
0
815

Такого нахабства по відношенню до студентських кишень влада давно собі вже не дозволяла!

28 березня 2011 року побачив світ «довгоочікуваний» і вже анонсований Міністерством освіти і науки України наказ про підвищення плати за проживання у гуртожитках за спільним номером МОН, Мінфіну і МОЗ 284/ 423 /173. Там відкрито закріплено вартість проживання студентів на рівні 40% розміру стипендії. Щоб усі розуміли: з одного студента тепер офіційно мають здирати 212 гривень на місяць, незалежно від місця його проживання!
Звісно, прихильники пана Табачника можуть сказати, що, мовляв, плата ця «гранична». Але ми всі теж не дурні і розуміємо, що наша влада та адміністрації вишів завжди буквально розуміють команди вищого керівництва. Особливо, якщо ці команди дають змогу безбожно обдирати і без того бідних студентів і дерибанити останні гроші молоді.
Цікаво, чим думали міністерські чиновники і їх поплічники зі Всеукраїнської «студентської зради», коли готували цей наказ? У гуртожитках КНУКіМ студенти живуть по 7-8 осіб у кімнаті, і за це ще мають платити по 212 гривень на місяць?! 
Вважаю, що ані з економічної, ані з соціальної, ані навіть із моральної точки зору жодні настільки радикальні підвищення розмірів плати за гуртожитки нічим не обумовлені і робляться виключно для того, щоб поставити студентів на коліна, зробивши їх рабами адміністрацій вишів і влади.
Влада не думає про те, як будувати чи ремонтувати гуртожитки, зробити так, щоб на одну людину було дійсно 6-8 кв.м. площі, а не півметра! Жодних наказів з цього приводу ми не бачимо вже протягом останніх десяти років. Постійно умови та якість проживання за рідкими винятками тільки погіршується, але сліпі міністерства цього не бачать. 
Відповідно, ми звертаємося до Міністерства юстиції України та Президента України із проханням відмінити зазначений наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України та Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.2011 № 284/ 423 /173, як такий, що порушує конституційні права та свободи студентів, як передусім громадян України.
В іншому випадку ми не матимемо іншого варіанту дій, окрім бойкотування оплати за підвищеними тарифами. Водночас владу чекає створення цілих студентських містечок, де житимуть виселені за неможливість сплати студенти. Вдумайтеся: через владний ідіотизм майже мільйон студентів можуть залишитися на вулиці через неможливість сплати за «драконівськими» тарифами! Якщо влада не зупиниться у своєму безглуздому падінні, то студенти не будуть їй більше заважати падати.

Антон Дмитрієв,
Молодіжна професійна спілка України

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.