Як побороти ОСББ?

09 червня 2011, 16:24
Власник сторінки
Политический эксперт, Консультант по политическому и антикризисному PR
0
1762

"Військова" історія одного ОСББ.

Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – ОСББ вже написано не мало. Сам факт існування таких об’єднань викликав багато дискусій, адже є ті хто вважають, що це панацея для розваленого українського житлово-комунального господарства, а є ревні противники, які впевнені, що збиткове  ЖКГ – це непосильна ноша для українців.

Історія одного ОСББ, яка потрапила мені до рук – це теж привід для дискусії, хто тут правий, хто ні, навіть суди не можуть розібратись, але однозначно одне – це яскравий приклад недосконалості українського законодавства.

ОСББ «Садовніченко 15» про яке піде мова знаходиться у місті Павлограді, Дніпропетровської області. Зареєстровано воно було 8 липня 2009 року, за створення ОСББ у будинку проголосували  власники 29 квартир, з 30. Будинку на сьогоднішній день 20 років, він має 5 поверхів, 3 під’їзди, 30 трьох і чотирьох кімнатних квартир.

Створювати ОСББ – це була вимушена дія, оскільки про існування ЖЕКа в цьому будинку не нагадувало майже нічого, не те що жодного ремонту будинку чи під’їздів, про сантехників, електриків, навіть двірників жодної згадки. Правда в невеликому місті з цим простіше, ніж, наприклад у столиці –  де живе сантехнік чи електрик довідатись не важко. Та і  за роки такого існування ледь не в кожній квартирі з’явився сантехніко-електрик, чоловікам довелось оволодіти цими професіями, щоб якось підтримувати лад в своїх квартирах, а проблеми будинку вирішували колективно – збирались гуртом, брали у кого який є інструмент і йшли ремонтувати.

Створення ОСББ теж було не з легких – перше з чим довелось зіштовхнутись: на загальних зборах виступили незгодні зі створенням об’єднання власники першої квартири. Оскільки їх доводи про те що ЖЕК це благо не були сприйняті серйозно вони влаштували скандал, взялися ображати всіх присутніх. Тоді цьому факту значення не надали, ніхто не підозрював, що бурна реакція двох мешканок може мати хоч якісь наслідки. 

Силами ініціативної групи процес було розпочато, почались трудові будні: ЖЕК не мав навіть технічної документації на будинок, ну а про те, що згідно закону у будинку перед передачею на утримання ОСББ повинен бути проведений капітальний ремонт й мови не було. Тобто проблеми виникали, їх вирішували, діяли колективно, серед мешканців знайшовся юрист, бухгалтер, електрик, голова був обраний одноголосно всіма членами ОСББ за пропозицією ініціативної групи, прийняли  будинок  на утримання і почали працювати. Вирішили, що оплату за газ, електроенергію, водопостачання, водовідведення та опалення мешканці проводять кожен окремо, а плату за обслуговування будинку встановили на рівні 1,5 гривні за метр квадратний.

Одного лише сміття з прилеглої території ОСББ коштом мешканців вивезли 108 кубометрів – 27 машин!  В будинку був встановлений електрозаземляючий контур,  проведений спочатку частковий ремонт покрівлі, в під’їздах  встановлено металопластикові вікна, відновлено освітлення, козирки,  в підвалі замінили трубопроводи водо- та теплопостачання на пластикові за новими технологіями. Тобто робота по відновленню будинку велась постійно. Всі мешканці брали участь в роботі об’єднання,  всі працювали на добровільних засадах, не отримуючи за свою роботу матеріальної винагороди. Двірників і прибиральниць вирішили перший час не наймати, прибирати територію самим на регулярних суботниках, а зекономлені кошти вкладати у ремонт будинку.

Було лише одне «але»:  власниці першої квартири відмовились не тільки вступати до ОСББ,  а й підписувати договір і сплачувати рахунки на утримання будинку та прибудинкової території. Незважаючи на те, що це пряме порушення закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Отже мешканки чотирикімнатної квартири вирішили жити за рахунок інших співвласників. Одразу зауважимо, що рахунки не сплачуються весь час існування ОСББ, а площа квартири складає 88,6 м2 тобто на сьогоднішній день заборгованість квартири №1 перед ОСББ близько 3000 грн., дохід ОСББ з усіх 29 квартир на місяць складає 3300 гривен. Брати  участь у будь-яких колективних заходах щодо покращення умов проживання в будинку вони також відмовляються.

Жодні вмовляння, розмови сусідів на них не впливали, все закінчувалось скандалами і образами на адресу всіх членів ОСББ. Конфлікт загострився, коли  дійшла черга до заміни комунікацій, гарячої води в будинку немає давно, як немає її в усьому районі і навіть труби гарячого водопостачання вже декілька років як демонтовані. А от трубопровід холодної води, що знаходиться в підвалі виготовлений з вуглеводної сталі за роки функціонування вийшов з ладу, тому вирішено було його замінити. Під час демонтажу старого центрального трубопроводу було виявлено трубу, яка була приварена до трубопроводу але не входила в число штатних труб, через які вода подавалась в квартири мешканців. Остаточно з’ясувати походження даної труби і функції, які вона виконувала не вдалося – труба зникала у бетонній плиті, яка є перекриттям між підвальним приміщенням і квартирою №1. Не підозрюючи, що мало місце несанкціоноване підключення до водопостачання і незаконний водозабір таємничу трубу вирішили не приєднувати до водогону під’їзду.  

Під час перевірки наявності води після підключення водопостачання було виявлено, що у першій квартирі відсутня вода, тобто в даному помешканні  не підключена труба від вертикального трубопроводу,  яким вода подавалась у квартири, згідно технічних умов. Як потім з’ясувалось  мешканки  кв. №1 самовільно підключились до холодного водопостачання, порушивши технічні умови.

Власницям першої квартири було запропоновано підключити водопостачання згідно технічних вимог коштом ОСББ. На що власниці не тільки не погодились, а почали наполягати на використанні водогону у звичний для себе спосіб – в обхід вертикального трубопроводу. Також головним інженером місьководоканалу був складений акт, який свідчив, що для  підключення  до водогону зі зміною технічних умов  жителькам квартири № 1 необхідна  технічна документація. Щоб було зрозуміло для внесення будь-яких змін в конструкції будинку мешканці повинні звертатись з заявою в міську раду на видачу технічних вимог, потім в підприємство, яке обслуговує внутрішньо будинкові мережі, потім до спеціалізованих  підприємств (водоканал, тепломережі, РЕС). Жительки даної квартири, які все життя пропрацювали в УЖКГ знали ці вимоги, але проігнорували їх.

Згодом комісією в складі представників ЖЕКу, міськводоканалу, теплоенерго та міськвиконкому було виявлено,  що до квартири №1 окрім води, було самовільно підключено теплопостачання  в лоджію та ванну кімнату  з порушенням  технічних  умов.

Тож власниці першої квартири не лише переробили «під себе» водогін, а ще й зайняла побутові приміщення будинку під свої приватні потреби. Таким чином стає зрозуміло, чому ці пані були категорично проти наведення ладу у будинку шляхом створення ОСББ. Та все ж, щоб не поглиблювати конфлікту, і не лишати мешканок без води у спеку ОСББ було змушено підключити воду на їх умовах.

Як виявилось, ситуація з водогоном була лише приводом, оскільки далі вищезгадані мешканки розпочали справжню війну проти всіх мешканців будинку, об’єднання співвласників, а особливо проти ініціативної групи, яка створювала ОСББ, та самого голови об’єднання.

Для початку незадоволені звернулись у місцеву пресу з проханням поінформувати місто, як  ОСББ порушує їх права на користування водою. Оскільки журналісти не допомогли мешканки квартири №1 вдалися до інших дій – почали закидати силові структури заявами з вимогою «покарати всіх учасників ОСББ». 2 заяви було відправлено до міліції, 5 до прокуратури – в усіх випадках була отримана відмова. Тоді дійшла черга до судів, позов включав вимогу до ОСББ в особі його голови про відшкодування моральних збитків у сумі 5 тисяч гривен. Та матеріальних збитків, які нібито було завдано діями голови ОСББ під час відключення першої квартири від водопостачання. Оскільки саме в той час пані власниця втрапила  до лікарні з діагнозом гіпертонічний криз. Захворювання, за словами позивачки, виникло через те, що вона перенервувала, через відсутність в квартирі води! Тож серед матеріальних збитків вказано список ліків, які довелось купувати під час хвороби, та бензин який був витрачений  на поїздки за ліками – транспортного засобу окрім велосипеда в родині немає.

Спочатку у задоволені позову відмовив суд першої інстанції м. Павлограда, потім Дніпропетровський апеляційний суд. Після кожного рішення не на свою користь, позивачки знов звертаються до суду. Тож голові ОСББ доводиться регулярно ходити до прокуратури, чи на засідання  суду, враховуючи, що він  керує справами будинку виключно на волонтерських засадах у вільний від роботи час.

Тим часом будинок встиг стати одним з кращих у місті, завдяки цьому вдалось отримати кошти з бюджету на так потрібне завершення капітального ремонту покрівлі. Вперше за довгі роки мешканці отримали належне тепло в своїх квартирах, чисте подвір’я...

Керуючись прикладом  об’єднання співвласників  багатоквартирного будинку «Садовніченко 15» декілька будинків навколо теж створили ОСББ.

Але нарешті знайшовся суддя, який не взяв до уваги жодних свідчень, актів, технічної документації, навіть довідку з УЖКГ про відсутність у позивачок дозволу на індивідуальне підключення до водопроводу. Тож суд вирішив, що підключення до водопроводу з порушенням усіх нормативних та технічних вимог  є правомірним, а також присудив стягнути з ОСББ на користь позивачок відшкодування збитків. Мешканці ОСББ подали апеляцію для оскарження рішення суду.

Виникає декілька закономірних питань, вони прості: Чи у багатьох українців виникне бажання створювати об’єднання, які мають купу зобов’язань і майже ніяких прав? Як убезпечити себе від таких ситуацій, коли мешканці користуються всіма комунальними благами і при цьому не лише відмовляються оплачувати тарифи, а ще й намагаються «покарати» своїх сусідів матеріально, бо ж їх бачте не влаштовує думка більшості? Ну і зовсім риторичні питання: Кому потрібно те ОСББ? Мешканцям які справно платять?  – Так. Комісіям – відзвітувати про гарну організацію процесу? – Так. Двом власницям квартири №1 за адресою вул.. Садовніченко, буд. 15? – Так, навіть їм – це ж така розвага на пенсії, неабияка увага оточуючих, та й додатковий заробіток у вигляді присуджених збитків. А не потрібне те ОСББ родині голови, бо від постійних скандалів, які ледь не щодня на протязі ось уже майже двох років влаштовують дві мешканки, судів, голова їх родини отримав великі проблеми зі здоров’ям: переніс інфаркт, вже сім місяців лікується, переважно в стаціонарі, не забуваючи при цьому виконувати свої обов’язки щодо ОСББ. Кому потрібне те його вроджене бажання віддати останнє аби принести користь оточуючим, його дружині, чи його дітям? Також не раді, що взялись за цю невдячну справу члени ініціативної групи, адже двоє учасників групи теж встигли побувати в реанімації з серцевими нападами – кожного ранку їх проводжають, а ввечері зустрічають нецензурною лексикою, образами, звинуваченнями та прокльонами на їх голови мешканки першої квартири, два роки, майже щодня.

Отже якщо Ви стоїте на порозі створення ОСББ, можливо ця стаття стане у пригоді, підкаже до чого треба бути готовим. А якщо ви замислились над тим, чи не очолити б об’єднання, майте на увазі, що лише професійних та господарських навичок тут замало, окрім них вам знадобляться витривала нервова система і величезний запас здоров’я, щоб було що витрачати на проблеми, які можуть створити недосконала законодавчо-нормативна база, відсутність коштів на поточні потреби та ремонтні роботи або непорядні люди.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.