Підпільний «з’їзд» «русинів» у Мукачеві

27 жовтня 2011, 17:02
Власник сторінки
політолог
0
520

Підпільний «з’їзд» «русинів» у Мукачеві відбувся за підтримки місцевої влади, міліції та комуністів (ФОТО)


Так званий «Всезакарпатський з'їзд русинів» в Мукачеві пройшов за максимального сприяння місцевої влади, під посиленою охороною міліції та за підтримки комуністів


22 жовтня 2011 року в Мукачеві за ініціативою Народної ради русинів Закарпаття (НРРЗ) проводилося чергове зібрання "русинів" під назвою "Всезакарпатський з'їзд русинів".  Щоправда,  сам з'їм пройшов у майже підпільній атмосфері, тоді як численні афіші закликали мукачівців на якісно іншу подію: "Фестиваль "Червена ружа", який одбудеся 22 октовбра 2011 р. у г. Мукачево. Чекаєме Вас у 14.00 к.ч. у домі Закарпатського державного руського драмтеатра".

Самі мукачівці завітати на цей політичний "фестиваль" не поспішали, натомість Закарпатська обласна організація ВО "Свобода", враховуючи попередній досвід проведення подібних заходів, з метою недопущення чергових антиукраїнських заяв і провокацій, вирішила провести пікетування "з'їзду". Але зіткнулася з рядом проблем.

Насамперед, працівник Мукачівської міської ради відмовилася приймати і реєструвати повідомлення активістів "Свободи" про проведення пікетування, подане напередодні, мотивуючи відмову тим,  що, начебто, воно подано запізно. А саме приміщення Закарпатського обласного російського драматичного театру, де проводилося" русинське" зібрання, вже зранку виявилося оточеним посиленими нарядами міліції, окремі представники якої при появі перших пікетувальників від ВО "Свобода" реагували агресивно і погрожували запроторити їх до СІЗО. За такої ситуації свободівці вирішили не йти на відкриту конфронтацію з міліцією, а провели свій пікет неподалік оточеного міліціянтами театру, разом з тим направивши частину активістів у приміщення, де проводилося "русинське" "всезакарпатське" дійство.

У залі, розрахованому на понад 300 посадкових місць, із всього Закарпаття зібралося заледве 60 делегатів, з яких значну частину заводили попід руки. Міліціонери на внутрішніх дверях  прискіпливо "фільтрували" всіх, хто заходив у зал.

Чи то зважаючи на присутніх у залі свободівців, чи то внаслідок "профілактики" СБУ, протягом всього "з'їзду" (на відміну від попередніх подібних заходів) не прозвучало жодного антидержавного заклику. Вся риторика виступаючих зводилася до банального – грошей. А оскільки грошей, як стало зрозуміло, на всіх не вистачає, поміж рядками проривалася не затаєна образа щодо конкуруючих осіб і структур. Один тільки батюшка Сидор, який до того самочинно всівся в президії "з'їзду", спробував з трибуни згуртувати делегатів страшилками про "бритоголових свободівців з Галичини", але особливого ефекту це не дало. Наступні виступаючі буквально променилися лояльністю до України. З великим пафосом було озвучене привітання з "вікопомною" подією від нардепа-комуніста  Голуба.  І все – більше ніхто це маргінальне зібрання не привітав. Загалом попри те, що комуністи були запрошені на "з'їзд" в якості гостей, їх від "русинів" дісталося чи не найбільше – і за знищений "язык" і за танки, на яких вони сюди прибули. Після цього перший секретар Закарпатського обкому КПУ В. Алексій не витримав і нагадав, що саме за його гроші був пошитий русинський прапор, видана "русинська" книжка і профінансовано агітаційний автобус, що агітував по районах за "русинство". "Так що не треба дюгати мене совєтськими танками", – ображено резюмував головний комуніст Закарпаття.

Утім, "русинам" насправді нема чого особливо докоряти комуністам. Бо, як відомо, саме "русинство" як явище виникло наприкінці 90-х виключно за ініціативи і прямої підтримки Закарпатського обкому КПУ. Заступник обласного осередку ВО "Свобода" Руслан Поливко не бачить нічого дивного і в нинішній тісній співпраці "русинів" з комуністами: "Вони їдять з однієї годівнички – їх підкормлює Московія. Ми усі пам'ятаємо, як на один з "русинських з'їздів" сюди приїхала ціла колона з російськими прапорами від одеської "Родіни". Отець Сидор – це Московський патріархат. Вам потрібні ще якісь докази? Якщо комуністи намагаються повернути імперію, то русини хочуть будь-як відокремитись від України".

Єдине, що справді привернуло увагу, так це посилена увага більшості виступаючих до перепису населення 2012 року, щодо якого делегатам були доведені "масштабні" завдання. На те, аби в 2012 році "русинами" записалися якомога більше закарпатців, закулісні "батьки" "русинства" - закордонні і, безумовно, місцеві мукачівські, грошей не жаліють.  За умови, якщо вдасться організувати "русинську" автономію, затрачені фінанси обіцяють повернутися сторицею...

Прес-служба Закарпатської ОО ВО "Свобода"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.