Особистий Twitter: головні помилки

22 листопада 2011, 18:11
Власник сторінки
Бізнес, маркетинг, політика, економіка і медіа
0
535

Ось вислів випадкової людини, яка жалілася в Твіттері на низькі рейтинги й брак фолловерів: «Якби я знав інструкції та поради перед відкриттям свого Твіттера, то не наробив би помилок…» Безнадія? Ні.

Мікроблог Twitter із своїм лімітом у 140 знаків на кожне повідомлення стає дедалі популярнішим. Тому я вирішив викласти в блозі деякі думки про те, як правильно управляти особистим екаунтом в Twitter, щоб уникати основних помилок.

Помилка №1. Відкрили і забули

В інтернеті весь час зустрічаються диваки, які відкрили Твіттер-екаунт, дістали кілька фолловерів, але нічого не написали. Якщо Ви одного разу відкрили особистий екаунт, Вам потрібно регулярно писати в Твіттер. Частота публікацій залежить тільки від Вас, і тут немає обмежень — це може бути 1-2 рази на день чи тиждень або більш як 100 щоденних повідомлень.

Єдина заувага – коли до Вашого екаунту приєднаються понад 1000 фолловерів, варто замислитися про збільшення частотності повідомлень, щоб давати людям можливість не оминути щось важливе.

Помилка №2. Ні про що писати

Це – проблема. Перш ніж відкривати екаунт, слід замислитися про теми, на які Ви писатимете. Це можуть бути хоббі, робота, освітні чи культурні інтереси тощо. Особливо слід думати над тематикою, якщо особистий Твіттер використовуватиметься для підтримки Вашого блогу чи сайту.

В соціальних медіа точаться дискусії про те, наскільки важливий в Твіттері зміст (контент). Я можу відповісти і “так”, і “ні”. “Так”, бо Твіттер є зручною платформою для обміну інформацією, і ті, хто добре вміє писати, можуть бути успішними і там. Водночас, можу погодитися зі скептиками — сам по собі гарний контент не в змозі принести успіху без розуміння інструментів кожного соціального сайту, та, принаймні, без базових знань про те, як функціонують соціальні медіа.

Помилка №3. Некоректні ім’я користувача та аватар

По-перше, слід визначитися – бути відкритим або анонімним. Якщо Ви працівник компанії і збираєтеся писати в Твіттер про професійні речі, Ви мусите усвідомлювати ризик: Ваші повідомлення можуть бути розцінені, як позиція компанії, що в свою чергу може потягнути за собою проблеми. В такому випадку буде краще обрати закодоване ім’я або ж спілкуватися відкрито й у відповідності до комунікаційної політики компанії (й допомагати таким чином просуванню корпоративних цінностей).

Ім’я користувача мусить бути якомога коротшим та легко запам’ятовуваним — щось, що чітко характеризує Вас чи Ваші інтереси. Річ у тім, що в діалозі, під час якого в повідомленнях слід вказувати адресата, у Ваших співрозмовників буде рівно настільки менше знаків, наскільки довгим є Ваше ім’я. Мати змогу написати ще менше, ніж 140 знаків – це багатьох дратує.

Щодо аватара. Приміром, якщо Вам 30 років, Ви професіонал, але обрали неадекватний аватар — хто ставитиметься до Вас серйозно окрім вузького кола друзів, що поділяють Ваше почуття гумору? Некоректні аватари обмежують шанси приваблювати аудиторію.

Помилка №4. Некоректний фон

Фон або фотографію, на якій відображається екаунт, також не варто ігнорувати. Це може бути нейтральний фон із набору по замовчуванню. Та буде краще, якщо Ви оберете і завантажите власний фон, який Вас характеризуватиме.

Помилка №5. Некоректний підпис

Дуже важливо, щоб користувачі Твіттер розуміли, хто Ви. Не обов’язково підписуватися офіційно — достатньо кілька ключових слів і фраз, щоб приваблювати читачів.

Помилка №6. Ігнорування людей і відмова будувати стосунки

Одна з найголовніших переваг продуктів Web 2.0 полягає в інтерактивному спілкуванні. Твіттер не є винятком. Просто спілкуйтеся із людьми, відповідайте на їхні запитання, коментуйте цікаві повідомлення й беріть участь в тематичних обговореннях! Часто обговорення в Твіттері є наслідком якихось важливих новин чи подій. Ви також можете ініціювати дискусії про події або власні історії тощо. Відслідковувати  обговорення і теми досить легко по пошуку за ключовими словами, іменами користувачів (mention), хеш-тегами (hashtag) або позначаючи улюблені повідомлення зірочками (favorite). Ваша інтерактивність не лише підвищить рейтинги, але й допоможе вибудовувати онлайн-репутацію.

Звісно, Твіттер не обходиться без пихатих людей, котрих цікавлять тільки вони самі. Тому краще уникати їх, щоб не засмучуватися. Варто усвідомлювати, що це не Вас ігнорують – це просто хтось заробляє фолловерів.

Чи потрібно фоловити у відповідь всіх, хто зафолловив Вас? Це – цікаве запитання. На нього можна сміливо відповісти – не обов’язково. Особливо, коли мова йде про корпоративні екаунти для продажу товарів і послуг. Звісно, Вам намагатимуться щось продати (в тому числі й свій екаунт, щоб зафолловили), але ж у Вас завжди є право вибору!

Щоб успішно розбудовувати онлайн-стосунки в Твіттері, не слід забувати дякувати людям за фолловінг, посилання чи ретвіти повідомлень. Дякувати краще у приватному порядку, але можна віддячити і відкритим цитуванням чи ретівтами у відповідь.

Помилка №7. Спам та інтимні теми

Твіттер закликає бути активними, розміщуючи біля вікна для повідомлень просте запитання “Що відбувається?” (What’s happening?). Насправді, не слід сприймати цей заклик буквально й починати спамити. Такі прості повідомлення, як “Доброго ранку”, “Життя погане”, “На дворі спека”, “Я на роботі”, “Я пішов в туалет” можуть бути розцінені, як спам, і відштовхнути людей. Багато твіттерян це ненавидять і часто відмовляються фолловити спаммерів. Тому буде більш доречним записати час відвідання туалету в особистий щоденник, ніж інформувати про це весь світ :-)

Щодо інтимних речей. Це – винятково Ваш вибір. Але пам’ятайте, що Ваші інтимні повідомлення можуть бути збережені в пошукових системах і їх можуть побачити не ті, кому Ви їх адресували. Збираєтеся похвалитися досягненнями в сексі? Ну, тоді варто хоча б захистити стрічку твітів (Protect your tweets) та ділитися цим тільки з друзями (а краще взагалі в реальності, в офф-лайні).

Помилка №8. Неприпустима поведінка

Тут все зрозуміло — не слід сваритися, ображати честь, принижувати гідність, закликати до незаконних дій тощо.

Помилка №9. Ігнорування інструментів

  • Посилання (links) є найважливішим інструментом в Твіттер. Повідомлення про важливу новину без посилання на неї розцінюється, як моветон.
  • Заохочується скорочення посилань за допомогою bit.ly або tinyurl.com.
  • Хештег (hashtag) є інструментом, подібним до інших онлайн-тегів — це допомагає розподіляти повідомлення по категоріях. Хештег має символ # перед словом, як наприклад: #traffic, #followfriday, #hashtag. Хештеги можуть розміщуватися будь-де в тексті повідомлення. Проте, на жаль, хештеги не працюють з кирилічними символами (зокрема, з українською мовою). Сподіваюся, колись цей інструмент стане доступним і в кирилиці.
  • В Твіттер використовуються звертання (replies) за допомогою розміщення символу@ перед ім’ям користувача на самому початку повідомлень, щоб адресувати їх комусь конкретно.
  • Людям подобається шукати в Твіттер згадки про себе (mentions). Отже згадкою вважається будь-яке повідомлення, яке містить символ @ перед ім’ям користувача. Згадки можуть розміщуватися будь-де в тілі повідомлення.

Помилка №10. Масовий фолловінг

Дехто фолловить десятки екаунтів на день в надії, що хтось зафолловить його у відповідь. Насправді ж, це не завжди спрацьовує. Я маю на увазі, що таким чином заробляти фолловерів можна, проте вони не будуть тією аудиторією, з якою Вам буде про що говорити. Як наслідок, у Вас ані зростання рейтингів, ані репутації.

Інший аспект масового фолловінгу полягає в тому, що деякі люди намагаються слідувати тільки за тими, хто має значну кількість фолловерів, за так званою Твіттер елітою по регіонах чи інтересах. Люди діють так, щоб підвищувати власні рейтинги механічно, адже спеціальні сайти, які вимірюють Твіттер, враховують таку обставину як, кількість популярних фолловерів у Вашому списку.

Висновок

Ось вислів випадкової людини, яка жалілася в Твіттері на низькі рейтинги й брак фолловерів: «Якби я знав інструкції та поради перед відкриттям свого Твіттера, то не наробив би помилок…» Безнадія? Звісно ж, ні! Адже далі цей чоловік додав: «Отже, тепер я відкрию собі новий екаунт!»

(Цю та інші публікації можна читати також в моєму блозі на WordPress)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: PR,twitter,твиттер,піар,Твіттер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.