Сім порад для ефективного SWOT-аналізу

17 листопада 2011, 17:58
Власник сторінки
Бізнес, маркетинг, політика, економіка і медіа
0
648

Після обробки інформації мені продемонстрували щось, що було сумішшю прес-кліпінгу та медіа-аналітики. “Замовнику подобаються мої SWOTи”, – заявив знайомий.

Нещодавно знайомий, який працює в сфері комунікаційних послуг для одного поважного клієнта в Україні, вирішив показати мені, як він робить SWOT-аналіз. Звісно, я був вдячний йому за бажання поділитися професійним досвідом. Проте після збирання й дослідження інформації він продемонстрував щось, що було сумішшю прес-кліпінгу та медіа-аналітики. “Замовнику подобаються мої SWOTи”, – гордо заявив знайомий. В той момент мені не хотілося його засмучувати. :-)

Як відомо, SWOT є першим кроком в процесі маркетингового планування і являє собою квінтессенцію ситуаційного аналізу продукту чи послуги. Абревіатура SWOT розшифровується, як Сили (Strengths) та Слабкості (Weaknesses), Можливості (Opportunities) та Загрози (Threats). В цьому дописі мені хотілося б торкнутися простих, але ефективних порад для аналізу двох внутрішніх факторів – сил та слабкостей – які являють собою відповідно бажані та небажані фактори. Чому б не розподілити їх на сім основних елементів відповідно до рівнів бізнес-процесів? Отже:

Управління: Наскільки досвідченим і вправним є керівництво для цього завдання?

Пропозиція: З яким саме продуктом чи послугою ми маємо справу? Які конкурентні точки відмінності?

Маркетинг: Якими є головні переваги та недоліки з огляду на “чотири П” для продукту та “вісім І” для послуги?

Персонал: Наскільки достатньо є персоналу і наскільки він кваліфікований? Чи є критичним “людський фактор”?

Фінанси / Витрати: Економічна ефективність, конкурентне ціноутворення, сезонні розриви та інше.

Виробництво / Пакування: Скільки і якого потрібно обладнання та інвентаря? Чи спрямована стратегія пакування на створення функціональної, економної, комунікаційної, екологічної упаковки, що зроблена із турботою про споживача?

Дослідження й розвиток: Тут варто робити висновки про інноваційність, протоколи розвитку, розширення лінійки продуктів тощо.

Достатня увага хоча б до цих семи елементів дозволить маркетинговим фахівцям створювати ефективні  SWOT-аналізи для своїх маркетингових планів. В наступному дописі мова піде про зовнішні фактори, а саме про те, як краще аналізувати можливості й загрози. 

(Цю та інші публікації можна читати також в моєму блозі на WordPress)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: маркетинг,анализ,аналіз,SWOT
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.