Кібер-понеділок: спокуси інтернет-шопінгу в робочий час

01 грудня 2011, 07:44
Власник сторінки
Бізнес, маркетинг, політика, економіка і медіа
0
1366
Кібер-понеділок: спокуси інтернет-шопінгу в робочий час

Вихідні були присвячені сім’ї. А, опинившись знову перед офісним компьютером, люди не можуть втриматися від спокуси замовляти товари онлайн.

В попередній публікації від 29 листопада я згадував про «кібер-понеділок» - день великих знижок в інтернеті у перший для американців робочий день після Дня Подяки. Поговоримо про нього докладніше. У 2005 році прес-реліз із таким заголовком розіслав один американський інтернет-магазин. І з того часу термін «кібер-понеділок» став маркетинговим та глобальним. Ідея була проста – спробувати скопіювати комерційний успіх традиційних рітейлерів, який вони мають у «чорну п’ятницю». Це вдалося тоді й продовжує вдаватися зараз.

 28-го листопада цього року американські інтернет-магазини встановили два рекорди:

·         денний дохід за різними данними зріс максимум на 33% (IBM Benchmark report) чи мінімум на 22% (ComScore Inc. (SCOR)), але перетнув завітний рубіж в 1 млрд. доларів

·         в середньому витрачено по 198 доларів 26 центів на покупця, що на 2,6% більше, ніж торік

Приміром, партію зі 1500 е-рідерів зі знижкою 30% розкупили на одному сайті протягом перших 20 хвилин, замовляючи по 75 штук на хвилину. На іншому сайті партія в 100 дзеркальних цифрових фотокамер розійшлася за годину, а 500 лаптопів ціною по 200 доларів «змели» за 3 години.

Чому було вибрано саме понеділок? Тому що, це перший робочий день передріздвяного місяця, коли всі повертаються на роботу. Вікенд був присвячений сім’ї. А опинившись перед офісним десктопом з високошвидкісним інтернетом, люди не можуть втриматися від спокуси вибирати і замовляти перші подарунки. Купляти їх по інтернету на роботі цього року планувала практично половина американців, опитаних рекрутинговим агентством CareerBuilder.

Не можна стверджувати, що роботодавці дивляться на це крізь пальці. Торік експерт з рітейлу Річард Фейнберг з Університету Педью застерігав, що втрати для економіки США через зниження продуктивності працівників, які відволікаються на онлайн-покупки, сягнув 1 млрд. доларів протягом першого різдвяного тижня. За свіжою статистикою CareerBuilder, в Америці вже 22-м відсоткам роботодавців доводилося звільняти найманих працівників за використання інтернету не для робочих цілей, а 7% керівників відділів кадрів сказали, що звільняли когось саме за онлайн-покупки. Цього року 60% із 1400 опитаних керівників ІТ-департаментів комерційних фірм США висловилися за блокування доступу співробітникам до інтернет-магазинів, решта 20% вживатимуть інших заходів для недопущення зловживань всесвітньою компьютерною мережею в особистих цілях – свідчить останнє дослідження рекрутингового агентства IT-сектора «Роберт Хаф Текнолоджі».

За шість років «кібер-понеділок» став не тільки глобальним, поширившись на Канаду, Велику Британію, Німеччину, Францію, Португалію, Нову Зеландію та Чилі, але перетворився з інструменту промоції продажів на битву між онлайн- та традиційним рітейлом. Успіх інтернет-магазинів змусив мережі супермаркетів теж активно йти в інтернет, пропонуючи за акційні онлайн-покупки кращі умови, в т.ч. безкоштовну доставку.

Цьогорічні показники кібер-понеділка підтвердили тенденцію, що споживачі ширше використовують мобільні пристрої для е-шопінгу. Минулого кібер-понеділка зі смартфонів та планшетних компьютерів робили покупки вже 10.8% американців - підрахунки IBM. Аналітики передбачають, що попит на сервіси для мобільних пристроїв, зокрема, на ігри та розваги, зростатиме і в майбутньому разом зі збільшенням використання соціальних мереж в інтернеті.

Соцмережі вже є основним приваблювачем онлайн-покупців і дають аж 56% шопінг-трафіку в США. Зокрема, вони є унікальним інструменом «маркетингу з вуст у вуста» – покупець не тільки бачить, вибирає і купує, а й обговорює смаки, радиться та спостерігає, що купують інші. Е-шопінг за допомогою соцмереж – ситуація, яка вигідна обом сторонам. Онлайн-рітейлери отримують свій зиск, а споживачі – більший вибір торгових точок, способів купівлі, дешевизну та зручність разом із оптимізованим купівельним досвідом.

(Цю та інші публікації можна читати також в моєму блозі на WordPress)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: рітейл,кібер-понеділок,кибер-понедельник,е-шопінг,киберпонедельник,кіберпонеділок
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.