Молодіжна Рада чи Уряд при Кабінеті Міністрів України?

25 червня 2012, 19:22
Власник сторінки
Адвокат, правозахисник, громадський діяч
0
2137

Що краще для молоді – «мертва» молодіжна рада, чи працюючий молодіжний уряд?

Мабуть для більшості не буде новиною, що я, як Голова Фундації молодих лідерів України, активно займаюся розвитком молодіжної політики в Україні, лобіюванням, захистом прав та законних інтересів молоді в сфері освіти, працевлаштування, житлово-комунальних питань, дозвілля тощо.

На цьому тижні, з новин в Інтернеті, а саме з facebook, стало відомо що Кабінет міністрів України створив молодіжну раду. Хоч ніхто офіційного документу про створення не бачив, а вже деякі представники молоді дуже активно розпочали вітати один одного з цією подією, а окремі активісти в facebook (http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=462597910419141&id=100000068085316&ref=notif&notif_t=feed_comment_reply) вже закликають підготувати, цитую,:

 -проект Закону України «Про гарантоване забезпечення молоді першим робочим місцем»;

-проект Державної програми «Студентський та учнівський гуртожиток на 2012 – 2015 роки»;

 -проект Закону України "Про Загальнодержавну підтримку молоді на 2012 – 2015 роки";

-проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення про молодіжний центр праці»;

-проект постанови Кабінету Міністрів України «Про створення Будинку молоді України в м. Києві»;

-зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №133 від 25.02.2009 року в частині покладання витрат на виготовлення дипломів на вищі навчальні заклади, як це і було в попередні роки;

- проект Постанови Кабінету Міністрів України „Про Концепцію Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2012-2015 роки”;

- проект Постанови Кабінету Міністрів України „Про Концепцію Державної програми оздоровлення та відпочинку молоді та сімей з дітьми на 2012-2015 роки”;

- розробити відповідні зміни до Закону України „Про вищу освіту, спільного наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23 липня 2010 року № 736/902/758 „Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами”, наказу Міністерства освіти і науки України від 13 листопада 2007 року № 1004 „ Про затвердження Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу” щодо вдосконалення системи ціноутворення в питанні визначення вартості оплати за навчання та проживання в студентському гуртожитку;

- розробити та прийняти зміни до Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1998 р. № 65 щодо можливості перездачі 2-3 іспитів на 4 курсі для отримання червоного диплому;

- внести зміни до Порядку замовлення, видачі та обліку студентських та учнівських квитків державного зразка та їх карток, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.08.2007 № 735 щодо максимального терміну видачі дублікату студентського квитка (1 місяць з дня подачі відповідної заяви від студента);

- розробити проекти Типового положення «Про студентське містечко вищого навчального закладу», «Про студентський сімейний гуртожиток», Типові правила внутрішнього розпорядку в студентських гуртожитках вищих навчальних закладах, Типову угоду на поселення студента у студентський гуртожиток, Порядок розрахунку вартості проживання в студентському гуртожитку, Санітарні норми проживання в гуртожитку, Типовий штатний розпис студентського гуртожитку.

 На такий заклик я задаю просте питання: «Навіщо молоді імітувати роботу державних органів?», адже це не компетенція такої ради – по-перше, а по-друге – розробляти та приймати вищезазначені документи мають уповноважені на те органи (Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України), це їх прямий обов’язок, і головне те, що і КМУ і ВРУ за таку роботу досить не погано фінансуються з державного бюджету, який формується за наші з вами кошти. 

 Стаття 19 Конституції України прямо вказує, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 Стаття 75. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України.

 Стаття 85. До повноважень Верховної Ради України належить: прийняття законів.

 Відповідно до статті 2 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» до основних завдань Кабінету Міністрів України належать:

- вжиття заходів щодо забезпечення прав і свобод людини та громадянина, створення сприятливих умов для вільного і всебічного розвитку особистості;

- розроблення і виконання загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального, культурного розвитку, охорони довкілля, а також розроблення, затвердження і виконання інших державних цільових програм;

 Ми, як молодіжні лідери, представники молоді, представники громадськості можемо та зобов’язані такі документи обговорювати, давати їм фахову та експертну оцінку, надавати свої пропозиції до них, але ніяк не виконувати роботу за державні органи. Якщо готувати, розробляти такі документи та ще й приймати їх, як того пропонує дописувач з facebook (http://www.facebook.com/profile.php?id=100000068085316) то виникає закономірне питання: «ЯКА Ж ТОДІ ФУНКЦІЯ КМУ ТА ВРУ?????».

 В проекті положення про таку молодіжну раду не вказано, ані мети формування такої ради, ані способу формування, повноважень ніяких. А це все відразу вказує на те для чого ж формується така рада, і хто туди буде включений. Проект положення підготований не фахово, навіть студенти правники можуть створити кращий документ, а відтак, проясняється, що все це для «своїх».

 Після цього я детально вивчив питання створення молодіжного консультативно-дорадчого органу при КМУ, в результаті дійшов висновку, що альтернативою такої «мертвої» ради та дійсно працюючим органом, може стати Молодіжний уряд при Кабінеті Міністрів України. Як мені стало відомо, то це питання вже на розгляді у Прем’єр-міністра України – Азарова М.Я. та Президента України – Януковича В.Ф. Створення Молодіжного уряду підтримують майже всі потужні громадські організації та молодіжні лідери, вперше в Україні молодь об’єдналася навколо однієї справи незалежно від своїх політичних поглядів та переконань. Вивчивши проект положення про такий уряд я, як адвокат та громадський діяч, з впевненістю можу сказати, що це хоч і не досконалий, але фаховий документ, в якому чітко розкрита мета створення даного органу, є прозорий механізм формування такого органу, є реальні прав і головне те, що при формуванні буде реальна конкуренція серед кандидатів, а як відомо конкуренція породжує якість. Тепер черга за КМУ, яке має показати наскільки це потрібно уряду, на скільки вони готові відкритися для молоді, молодіжним лідерам, чи хоче уряд прислухатися та почути думку молоді. Як не дивно, але Кримський уряд дуже плідно працює над створенням молодіжного уряду в АРК. Там вже три етапи відбору пройшло і вже найближчим часом буде затверджено склад такого уряду.

 Порозмовлявши з представниками молоді, молодіжними активістами та лідерами, я переконався що їм не потрібна «мертва» рада, їм потрібен дієвий орган в формі Молодіжного уряду при КМУ.

А тому друзі, колеги, громадські діячі, молодіжні лідери закликаю кожного з вас: давайте працювати на наше з вами благо, але ж давайте не будемо виконувати прямі обов’язки державних органів, які ми з вами так добре фінансуємо. А ще давайте все ж об’єднуватися для спільної мети та заради того щоб все ж нам усім в результаті жилося краще, а не тягнути ковдру на себе, бо разом ми сила і до нас прислухаються, а поодинці з нами рахуватися не будуть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.