Розвиток онлайн друкованих видань

28 серпня 2012, 09:18
Власник сторінки
Прес-секретар UMDI
0
1017

Чому друковані видання "ідуть" в онлайн? Які перспективи, мотиви та потреби?

Друковані видання все ще займають величезний сегмент ЗМІ, але водночас з інтернетизацією суспільства та розвитком нових медіа люди все більше рухаються у напрямку соціальних мереж що стають джерелом взаємодії та інформації. Друковані видання сьогодні також «інтернетизуються» щоб бути ближчими до читача. На додачу інтернет розкриває ширші можливості, які включають у себе не лише доступ до ширшої аудиторії, а й можливість звертатися до більш інтерактивних способів залучення аудиторії, таких як опитування, відеоролики, подкасти тощо. Більше того, є кейси доволі успішних онлайн-видань, що не мають своєї «аналогової» - друкованої версії.

Якщо ж говорити про друковані видання, які «ідуть» сьогодні в онлайн, то це означає реструктуризацію внутрішніх організаційних процесів і певну реорганізацію штату редакції, адже тепер є необхідною професія редактора онлайн-видання і досить часто це є два різних редактори (для великих видань) оскільки дані два види діяльності поєднувати складно. Водночас професія редактора в онлайн-виданні та офлайн-виданні дещо різниться: редактор друкованого видання робить більш ретельний «відсів» інформації, об’єми якої обмежують шпальтами видання, водночас редактор онлайн-видання може давати більший об’єм інформації і тут одним із найголовніших факторів є її систематизація та зручність у навігації. Основними завданнями онлайн-редактора є інтеграція інформації, поєднання статей лінками, щоб читач якомога більше часу проводив на сайті видання.

Розвиток онлайн друкованих видань таким чином може бути двостороннім – з одного боку це є розвиток самих друкованих джерел, тобто з їх ініціативи, а також зовнішнє регулювання такого розвитку, до якого відносять державні правові акти та закони. Якщо говорити про другий аспект, власне державне регулювання, то він потребує більшого розвитку і радше тут говорити про ініціативу видань з розвитку своїх онлайн-версій.

По-перше, виникає питання чому інтернет? Як вже було вище зазначено, тому що саме в Інтернеті люди проводять левову частку свого життя. А якими тренди будуть завтра? Ніхто не знає точно, які будуть ІТ, але одне відомо – інтернет відіграватиме все більшу роль. Чомусь Ви зараз читаєте цей пост не на шпальтах газети чи у друкованому варіанті, а саме в інтернеті. Яким сьогодні виглядає інтернет?

У якому ж напрямку рухаються ТОПові видання, такі як The Economist, New York Times? На додачу до друкованих версій своїх видань вони створюють онлайн-ресурси, що мають так звані «матеріали вільного доступу», але якщо Ви, як читач, захочете прочитати статті, що є у друкованих версіях – спливе віконечку, у якому видання повідомить Вас, що дана стаття є платною і запропонує вам той чи інший варіант передплати на друковане видання, чи купити дану статтю. До речі, про передплату онлайн-видання – зважаючи на високу «ґаджетизацію» сучасної людини, провідні видання розробляють версії для мобільних пристроїв та Ipad, що дозволяють їх власникам зручно переглядати контент, а відтак – залучається все більша аудиторії, що читає дане джерело.

Додача онлайнового джерела інформації до основного друкованого має виклики не тільки зі сторони «дозування» та формату інформації і її технологічного оформлення, а ще й взаємодії з аудиторією. Хоча друковані видання є цільовими, та все ж звертаються до масової аудиторії. Інтернет-видання щоб мати успіх сьогодні має мати характер «персонального» - в ідеалі це означає і поздоровлення із днем народження людини, можливість виявлення її інтересів та подальша рекомендація певних матеріалів, а також звертання по імені за загальної розсилки – все те, що дасть людині відчути свою унікальність і прив’яже її саме до певного джерела.

На сам кінець пропоную увазі пропоную одну цікаву інфографіку, представлену на ресурсі watcher.com.ua, що показує прогнози «смерті» друкованих видань у різних каїнах світу, пов’язаних із розвитком онлайн-медіа. Це досить радикальний і апокаліптичний варіант розвитку друкованих медіа, але все ж якщо такий варіант розвитку подій можливий, то друкованим виданням вже сьогодні потрібно розвивати свої онлайн-аналоги.

Тож для того, аби друкованому виданню розвиватися ефективно, йому необхідно іти туди, де існує користувач – в інтернет. Але задля цього необхідно буде налагодити всі внутрішні бізнес-процеси що пов’язані з онлайн-ресурсом, а також бути готовим до проблем недобросовісного копі-пасту та поширення інформації. Більше про розвиток онлайн друкованих видань та їх капіталізацію Ви можете дізнатися на 64-му Всесвітньому конгресі видавців газет і новин та 19-му Всесвітньому форуму редакторів у ряді сесій зокрема про соціальні медіа, про зростаючі ринки та як збільшити свої прибутки за допомогою інтернету.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: онлайн,змі,інтернет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.