Розвиток роздрібної торгівлі друкованої продукції

30 серпня 2012, 12:53
Власник сторінки
Прес-секретар UMDI
0
848

Які перспективи розвитку друкованої продукції в Україні?

За умови швидкого розвитку нових медіа і як наслідок формування нових площин інформаційного простору стає актуальним питання роздрібної торгівлі друкованої продукції. Перш за все варто зазначити, що торгівля друкованою продукцією поділяється на роздрібну і оптову. До роздрібної торгівлі відносяться газети та друковані видання у кіосках та книжкових магазинах із періодикою. Окремою темою є передплата друкованих ЗМІ. Загалом нижче ми будемо говорити про роздрібну торгівлю і тенденції її розвитку.

Для початку варто окреслити об’єми ринку друкованих видань в Україні. В своїй статті ресурс telekritika.ua наводить  дані за 1991-2010 роки (за джерела інформації взято дані УАВПП), коли за цей період скоротилася кількість національних, проте зросла кількість регіональних газет, а також зросла кількість журналів – більш ніж у 10 разів. За період 2008-2010 року багато чого змінювалося і ринок друкованих ЗМІ мав також змінюватися. Об’єм ринку у 2010 оці склав близько 6 млрд грн.. Дохід від реклами займав найбільшу частину – більше 40%. Якщо говорити про об’єми роздрібної торгівлі у грошовому вираженні, то вони склали 1.5 та 1.6 млрд грн. у 2010 та 2011 рр. відповідно (без урахування Київської області та спеціалізованих видань). Прибутки видань явно зростають у періоди виборів, коли надходять замовлення від політичних сил для висвітлення інформації. Також як тенденцію, варто зазначити поступове зменшення, а надалі і зникнення безкоштовних газет, за період 2007-2011 рр.

Наразі існує ряд проблем, і зокрема законодавчих, що уповільнюють розвиток преси. Це і відсутність чіткої законодавчої бази щодо встановлення малих архітектурних форм (кіосків преси) і швидкістю доставки преси. Загалом, у зв’язку із загостренням конкуренції і тенденцію до падіння рекламних доходів видавці стають здебільшого зацікавленими у поширенні тиражу – ефект «віддачі на масштабі». Як наслідок, контент даних медіа почав зорієнтовуватися на цільову аудиторію.

Економічно-юридичний бік питання такий, за умови нещодавньої заяви Миколи Азарова, що ПДВ для видавців преси та книжок не буде вводитися і таким чином це можу бути стимулом для розвитку преси. Водночас ситуація з роздрібом преси в Україні така, що «За кількістю торговельних точок на душу населення, Україна є однією з найгірших країн в Європі - кількість точок продажу преси в вісім разів меншою, ніж у менш населеній сусідній Польщі і приблизно в 15 разів меншою, ніж у таких країнах, як Франція або Німеччина» за даними glavkom.ua. Тобто у нас є потенціал для розвитку роздрібної торгівлі.

Для більш глибокого розуміння теперішньої ситуації та проблеми варто розглянути звіт міжнародної організації преси WAN-IFRA Ukraine Newspaper Distribution Report 2012 про сталий розвиток новинних бізнесів, який зазначає, що однією з найбільших труднощів для роздрібних торгівців друкованої продукції є реєстрація прав на землю, на якій стоять кіоски. Тобто підхід до розташування кіосків є скоріше випадковим, аніж стратегічним, як це відбувається у Європі. У звіті зазначено про такі основні проблеми, які сьогодні хвилюють багатьох видавців, як «розпорядження влади щодо кіосків, які змінюються досить часто», можливі «знесення» кіосків, відсутність довгострокових гарантій на ведення бізнесу – тобто низький захист роздрібних торгівців, і ті ж само проблеми із юридичною реєстрацією землі, на якій стоїть даний кіоск.

Процедура реєстрації нового кіоску є досить складною і влада ставить ще більше адміністративних обмежень. У довгостроковому періоді це веде до зменшення кількості кіосків і як наслідок до погіршення доступу до друкованих ЗМІ читачами. Таким чином у кінці дослідження WAN-IFRA доводить потребу існування в Україні такої державної програми із захисту преси, яка би давала гарантії вільного доступу до інформації, зміцнення економічної свободи ЗМІ тощо. Зокрема нагальними практичними діями для розвитку роздрібної преси були названі: прийняття закону про соціально значущі статуси друкованої інформації та поліграфії, фіксований стандарт кількості точок преси до кількості населення в Україні, кіоск має отримувати не менше 50% виручки та ряд інших практичних кроків, з якими можна ознайомитися власне у самому звіті.

На 64-му Всесвітньому конгресі видавців газет і новин та 19-му Всесвітньому форуму редакторів будуть висвітлюватися проблеми роздрібного розвитку преси та доходів роздрібного ринку ЗМІ. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Україна,змі,кіоск
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.