Двошвидкісні розповіді

07 вересня 2012, 14:33
Власник сторінки
Прес-секретар UMDI
0
342

Як робити цікаві історії?

4 вересня 2012 року в рамках третього дня Всесвітнього форуму редакторів була розкрита тема двошвидкісних розповідей як етапом зміни традиційної журналістики. Спікери розкрили теми колабораційного журналізму, необхідності використовувати для цього соціальні мережі, про те, як зробити цікавим та привабливим видання. Джон Генлі, журналіст із Guardian, Великобританія, розповів про те як із єдиного твіту почалася його теперішня діяльність. Містер Генлі навів приклад використання цифрових технологій для написання цікавих історій. Він робив твіти із зазначенням точного місця перебування з країн які відвідував. Також містер Генлі робив фото і розміщував їх на тому ж сервісі, варто зазначити що це були фотографії людей, що розповідали історії, які потім містер Генлі транслював у свій блог та твіттер-акаунт. Таким чином читачі твіттер-акаунту Джона могли бачити «територіальне розміщення» коментарів та фотографій зроблених ним, що підігрівало їх інтерес до подальшого . Містер Генлі наголосив на тому, що такий колабораційний журналізм є новим типом журналізму, де самі люди дають найкращі цитати,  а формат новини перетворюється більше на «блогерський». Таким чином сісте Генлі переконує, що журналістові варто дозволяти респондентові самому формувати картину, розвивати історію.

Наступним спікером був Яцек Утко зі Швеції – директор з дизайну у Bonnier Business Press, наголосив зміну світу, в якому існують жуналісти, на такий, де новини розповсюджуються через СМС та Твіттер. Про те, що люди, що читають в онлайні, більшість – молодь, полюбляють короткі тексти та візуалізацію і що завдання сучасного медіа – розмістити інформацію, навіть найскладнішу, привабливо для читача. Містер Утко зазначив, що тут важливо вчитися у бізнес-видань – вони вміють подавати складну інформацію просто. Якщо сьогоднішнє видання хоче бути успішним, то має виробити стратегію унікальності. Варто застосовувати і «багатошарові розповіді», коли в рамках однієї історії публікуються ще «суб-історії», фотографії, коментарі.  Ну і на додачу містер Утко сказав, що красивий дизайн – дуже важлива річ, і це зазвичай може бути перевагою саме друкованих видань.

Останнім спікером цієї сесії був Маріо Гарсіа, засновник, генеральний директор Garcia Media, США, який дав кілька покрокових інструкцій як генерувати успішні новини і таким чином створити привабливий для читача інформаційний простір.  На початку він окреслив визначення поняття новини і виявилося, що воно дуже змінилося за останні пів сторіччя – сьогодні «новина – те, що ти знаєш зараз, але не знав 15 хвилин, навіть 15 секунд тому». Редакціям треба створити для свого читача «плюшевого ведмедика» - колір, перехід на нові сторінки на планшетах. Необхідно зацікавити читача, щоб він ще раз, а потім і не раз захотів до вас прийти. Знову-ж таки лейтмотивом виступу містера Ґарсіа був красивий дизайн та продуманість як офлайн та і онлайн-видання.

Нагадуємо, що 3 вересня відбулося офіційне відкриття 64-го Всесвітнього Газетного Конгресу/19-го Всесвітнього Форуму Редакторів у Києві, де Україна приймає міжнародних гостей – професіоналів у сфері медіа.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: журналистика,змі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.