У ЛЬВОВІ ДІТИ З 22 КРАЇН СВІТУ ДЕКЛАМУВАЛИ ШЕВЧЕНКА

07 березня 2013, 15:52
Власник сторінки
Журналіст в програмі "Без цензури. 5 хвилин правди"/ PR-менеджер в агенції"Перфектні рішення"
0
254
У ЛЬВОВІ ДІТИ З 22 КРАЇН СВІТУ ДЕКЛАМУВАЛИ ШЕВЧЕНКА

Проект «Українські дітки у світі читають Кобзар» презентував сьогодні, 7 березня, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка».

Проект «Українські дітки у світі читають Кобзар» презентував сьогодні, 7 березня, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка».

Захід відбувся у передлітті 200-х роковин Тараса Шевченка.

У рамках проекту у «Львівській політехніці» презентували фільм, у якому діти українців, які перебувають за кордоном, читали вірші Тараса Шевченка.

Під час презентації у Політехніці також виступили діти, які декламували Шевченка, співали пісні на його вірші. 5-ти річні Марічка та Софійка Соболеві розповіли, що мама часто читає їм вірші Шевченка. Під час заходу відбулося також скайп-включення з Канади.

Як розповіла директор Інституту Ірина Ключковська, ідея фільму виникла, коли вони роздумували над тим, як небуденно провести Шевченківське свято.

Ініціативу підхопили в різних країнах світу, і для фільму надіслали відео з виступами 120-ти дітей-вихідців з України. У стрічці діти різного віку у національних вбраннях захоплено декламують вірші Кобзаря.

«Приємно, що сьогодні у стінах «Львівської політехніки» лунають дитячі голоси, – сказав у вітальному слові ректор університету Юрій Бобало. – Добре, що у березні ми маємо таке особливе, Шевченківське, свято»

«Насправді ми не очікували такого вагомого результату, – розповіла директор МІОК Ірина Ключковська. – На допомогу у підготовці проекту відгукнулися посольства різних країн, українські громади. Очікували приблизно 25-30 дітей і були приємно здивані, коли отримали відео з 22 країн світу. Відеозаписи маленьких читців змонтували в єдиний фільм».

До участі в проекті запрошували дітей віком від 3-х до 7 років. «Нам було дуже важливо, аби з цією дитинкою працювали вчителі, матусі, дідусі, вихователі, – каже Ключковська. – Хочемо, щоби «Кобзар» став основною книгою всіх українських родин».

Акція охопила Україну і Бразилію, Німеччину і Швецію, Іспанію і Португалію, Туреччину, Канаду, Грузію, Словенію, Великобританію, Францію, Латвію, Естонію, Норвегію, Польщу, Молдову, Румунію, Нідерланди, Росію, Туреччину, США – частини світу, де проживають українці. Цікаво, що у фільмі згадувалося, скільки українців перебуває зараз у тій чи тій країні. Лідерами по кількості українців є  США, Канада, Росія де проживають мільйони українців.

Координатор акції Ольга Пташник зазначила, що всі діаспорні громади-учасники були дуже активними, особливо зацікавилися проектом у Франції, Канаді та Португалії. Твори Т. Шевченка були різними, як дитячого так  і дорослого циклу.

 Спеціальним гостем презентації стала громадський діяч і меценат Наталя Кличко, яка виступила благодійником і закупила книжки для учасників заходу. Наприкінці вона підготувала сюрприз, заспівавши акапельно «Ой, у вишневому саду».

Як повідомили організатори, планується, що незабаром буде змонтована повна версія фільму. У неї увійдуть виступи усіх дітей.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.