2012 РІК - РЕКОРДНИЙ ПО ЗАСТОСУВАННЮ ФІЗИЧНОЇ СИЛИ ПРОТИ УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ

27 лютого 2013, 13:41
Власник сторінки
Журналіст в програмі "Без цензури. 5 хвилин правди"/ PR-менеджер в агенції"Перфектні рішення"
0
284
2012 РІК - РЕКОРДНИЙ ПО ЗАСТОСУВАННЮ ФІЗИЧНОЇ СИЛИ ПРОТИ УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ

Проблематика перешкоджання журналістській діяльності стала головною темою обговорення під час семінару: «Безпека роботи та юридичний захист журналістів. Профспілкові осередки як дієвий інструмент захи

Про це повідомив журналіст проекту «Без цензури».

Організаторами заходу стали незалежна медіа-профспілка України. Доповідачі – медіа-юристи Юка Гаврилова та Олександр Тарасов – поділилися власним досвідом, набутим в медійній та правовій сферах.

 У ході семінару було продемонстровано моніторинг порушень прав журналістів за 2009 – 2012 роки. Так, 2010 року в Україні було зафіксовано 96 випадків застосування фізичної сили проти журналістів, і 200 випадків перешкоджання журналістській діяльності. 2011 року було зафіксовано 38 випадків застосування фізичної сили, і 66 випадків перешкоджання журналістській діяльності. 2012 року в Україні було зафіксовано 180 випадків застосування фізичної сили проти журналістів, і 53 випадки перешкоджання журналістській діяльності.

Висновки експертів невтішні – 2012 року зафіксовано найбільшу кількість випадків порушення прав доступу на інформацію, застосування фізичної сили і перешкоджання журналістській діяльності.

Під час обговорення розглядалися реальні випадки нападів на журналістів, давалися рекомендації з поводження в екстремальних ситуаціях, методи з правового захисту, дії журналіста під час розслідування злочинів пов’язаних з перешкоджанням журналістській діяльності, безпека журналістів під час масових акцій, форми захисту під час незаконного затримання чи арешту, оскарження незаконних дій слідчого, прокурора тощо.

Також були розглянуті права влади згідно нового кримінально-процесуального кодексу. Журналісти змогли на конкретних прикладах розібрати питання захисту джерел інформації. Медіа-юрист Олександр Тарасов наголосив на тих законотворчих документах, що допоможуть запобігти порушенню професійної діяльності: ст. 10 «Право на розповсюдження інформації» Європейської конвенції з прав людини та ст. 32 і 34 Конституції України.

Медіа-юристи наголосили, що у нашого суспільства мусить бути пам’ять. «Слово – це зброя, якою ще потрібно вміти користуватися. Філософствувати і показувати свої знання варто лише в журналістських матеріалах», – зазначила Юка Гаврилова.

Наприкінці семінару також обговорили роль профспілок у захисті прав журналістів. Гості семінару, медіа-юристи наголосили, що «профспілка – це парасоля. «Не завжди йде дощ, але коли йде, можна захиститися»., – кажуть експерти. Також було запропоновано практичні поради зі створення та легалізації профспілкових осередків в ЗМІ, організації осередків для фрілансерів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.