Індустріальні парки – нові робочі місця та інвестиції чи екологічна загроза?

14 жовтня 2013, 12:49
Власник сторінки
Журналіст в програмі "Без цензури. 5 хвилин правди"/ PR-менеджер в агенції"Перфектні рішення"
0
232
Індустріальні парки – нові робочі місця та інвестиції чи екологічна загроза?

У Трускавці, в рамках XIII Міжнародного економічного форуму «Глобалізація та інтеграція: виклики і рішення», відбулася дискусія на тему створення індустріальних парків.

Провідні вітчизняні та міжнародні експерти «гаряче» обговорювали успішний досвід і нові можливості побудови технологічних та індустріальних парків. Питання «на злобу дня» звучало наступним чином: «Індустріальні парки – нові робочі місця та інвестиції чи екологічна загроза?».

Зокрема, директор департаменту бізнес-розвитку мерії міста Делітч Рікарда Штайнбах розповіла про успішний німецький досвід започаткування і розвитку промислових парків. А керівник словацької агенції розвитку торгівлі та інвестицій Міністерства економіки Павол Долгий у своїй презентації переконливо окреслив розвиток промислових парків на прикордонній території Словаччини з Україною.

«Тема секції щодо створення індустріальних парків є новою та цікавою, – зауважила старший менеджер відділу консалтингових послуг PwC Україна Вікторія Цицак. – Існують певні процедури відведення земельних ділянок, що мають чітко дотримуватися. Компанія, що будуватиме такий об’єкт, діятиме в інтересах інвестора. Окрім цього, це створення відповідних сучасних комунікацій (електро-, водо-, тепло- та газопостачання, телекомунікаційні ресурси). Інвестиційна стратегія – це один із основних факторів успіху. Зразковими прикладами є міста з різними видами зайнятості населення».

Окрім фахівців Німеччини і Словаччини, досвідом створення та реалізацією проекту індустріальних парків у Канаді поділився партнер «Lochaven Management Consultants» Тед Треллер: «Промислові парки у Канаді почали з’являтися в середині 40-х рр., ще в контексті поствоєнного промислового буму. Багато міст мають промислові парки різної форми власності – державні, приватні та державно-приватні (спільно створені). Вцілому, успіх залежить від попиту, що формує пропозицію».

За висновками іноземних експертів, ідея індустріальних парків є досить перспективною та економічно вигідною як для підприємств, так і для держави. До того ж, мають багато переваг. Серед них – збереження довкілля, зайнятість населення, прибутки для міст від приватних забудовників тощо. Технопарки стають невід’ємною частиною економічної системи не лише в розвинутих, але й країнах, що розвиваються. Вони є інструментом стимулювання промислового виробництва, залучення інвестицій, збільшення зайнятості населення, вирівнювання економічного розвитку регіонів.

Позитивні плюси створення таких обєктів підкреслює і наше вітчизняне законодавство («Про індустріальні парки»). Цей Закон визначає правові та організаційні засади створення і функціонування індустріальних парків на території України.

Проте, як і будь-яка ситуація, створення індустріальних парків має дві сторони. Переконливу, «за», ми вже почули. Але як бути з недоліками? Про них наразі чути небагато.

Багатообіцяюче для нашої держави звучить – прорив для економіки. Та дуже хочеться, аби ця техноідея була винесена на обговорення громадськості, яка буде жити поблизу таких промислових обєктів. Бо лише завдяки добрій поінформованості та обізнаності тема стратегій та інновацій отримає заслужену реакцію.

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.