Зміни починаються з тебе. Кіно – з твого погляду

21 жовтня 2013, 11:30
Власник сторінки
Журналіст в програмі "Без цензури. 5 хвилин правди"/ PR-менеджер в агенції"Перфектні рішення"
0
196
Зміни починаються з тебе. Кіно – з твого погляду

Під таким гаслом в Україні покажуть світові хіти документального кіно. Воно допомагає більше дізнатися про права людини та сприяє в утвердженні розуміння людської гідності як найвищої цінності.

Міжнародний фест Docudays UA – неполітичний та некомерційний, підвищує рівень української кінодокументалістики і є відкритим діалогом щодо моральних проблем суспільства.

В рамках мандрівного Docudays UA у Львові особливу увагу привернули такі фільми, як «Мрія» та «Як ми зіграли революцію».

«Мрія» – це фільм-портрет музичного керівника школи-інтернату для глухих дітей Тетяни Радченко. ЇЇ мрія – мати власний дах над головою. Та, на жаль, між поняттями творити добро, займатися улюбленою справою і бути щасливою в житті не завжди стоїть знак рівності. Тож, історія Тетяни – це драма талановитої, некорисливої людини, котра жертвує собою заради щастя й радості глухих дітей. Адже, лише завдяки їй ці дітлахи можуть почути світ.

Історія стрічки «Як ми зіграли революцію» почалася у 1984 році, із перебудовою в СРСР. Група молодих архітекторів вирішила жартома організувати музичний гурт для однієї вечірки в Каунасі. Експеримент вийшов настільки вдалим, що нова неймовірна рок-група ANTIS була у всіх на вустах. Яскравий грим та костюми, стилізоване шоу і тексти являли собою карикатуру на радянську пропаганду. Невдовзі ANTIS влаштували справжню диверсію: їхня інтелектуальна клоунада переросла в рок-марші, в яких брали участь тисячі людей. Ці виступи, своєю чергою, переросли у величезні демонстрації за незалежність Литви, які пізніше назвали Співочою революцією.

Алік Олісевич, правозахисник, хіпі, учасник Львівського осередку «Amnesty international» розповів, що Литва є прикладом №1 у бажанні гласності та перебудови: «Литовці самовіддано боролися проти окупації в прибалтійських республіках. Комуністи ж хотіли будувати подальше майбутнє у Союзі. Тож, радянський режим всіляко придушував тих, хто прагнув розбудовувати самостійну державу – арешти, звільнення з роботи та навчальних закладів, «приписування» статей за хуліганство та антираднящину, направлення до психлікарень. Через переслідування багато литовців емігрувало в Естонію і Латвію. Проте, Литва все ж показала як зіграти революцію, аби здобути незалежність право на власну свободу, прапор, гімн. Адже, жага до змін і віра в них давала наснагу кожному патріоту».

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA http://www.docudays.org.ua/ проводиться щороку впродовж жовтня, листопада та грудня і традиційно презентує найкращі фільми березневого Міжнародного фестивалю Docudays UA в регіонах України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.