Він боровся за ідею! Клим Савур

05 листопада 2011, 11:04
Власник сторінки
0
28
Він боровся за ідею! Клим Савур

Він боровся за ідею! Клим Савур

«Слава Україні! Героям слава!» Саме такими закликами 4 листопада у Збаражі супроводжувався урочистий мітинг приурочений до 100- річчя від Дня народження Дмитра Клячківського (псевдо Клим Савур) - полковника Української повстанської армії, що боровся за свободу України і загинув у бою за неї. Місце проведення обрали не випадково, адже сам Савура - уродженець Збаража.

Вшанувати пам`ять герою прийшли жителі міста, гості, духовенство, також не обійшлось і без представників владної верхівки. «Сьогодні ми зібралися тут на цьому святому місці, де увіковічнено пам`ять видатного українця, героя України, який, як і тисячі, сотні тисяч українців, віддали своє життя во ім’я майбутньої держави.- із промовою звернувся до присутніх голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда.- 14 квітня, цього року, Тернопільська обласна рада ухвалила рішення, яке визначило 2011 рік – роком Дмитра Клячківського. Напревеликий жаль, сьогодні тут я не бачу великих очільників міської ради, районної ради, натомість вони, напевно, перші ідуть на «дєвятоє Мая і 23 фєвраля».

Сьогодні ж ми святкуємо наше свято. Уродини нашого земляка, українського героя! І ні один президент, ні один суд не викреслить з нашої пам’яті, не висмокче з нашої крові пам`ять про мільйони українців, які боролися за нашу з вами незалежність.

Після традиційної молитви, до пам’ятника герою було покладено квіти. Напевно, найбільше привертали погляд ветерани ОУН-УПА, що гідно відстояли усю урочисту частину біля пам’ятника побратиму.
Без папірця в руках та наперед підготовленого тексту, вони виступили щиро, просто та від душі, без пафосних нагромаджень слів та заїжджених фраз.

Приємно вразило те, що на мітинг прийшли й діти, а отже в Україні підростає гідна, національно свідома заміна Шухевичу й Бандері.
«Він жив ідеєю і вмер заради того, щоб його ідея - українська соборна самостійна держава - стала реальністю. Уже 20 років ми живемо в омріяній Савурою, незалежній Україні, і наше завдання зараз зробити все для того, аби наша нація твердо стояла на ногах. Ми зобов’язані наповнити Україну українським змістом.- каже депутат обласної ради Володимир Бобко, що разом із побратимами «свободівцями» прибув віддати шану величному полковнику.

Невідомо звідки на мітинг забрело чорне кошеня, що поважно прогулювалось поміж люду. Однак, жодних нещасть не викликало, святкування пройшло без неприємних інцидентів та казусів. Навіть потусторонні сили не осмілювались порушити атмосферу урочистої скорботи.

Що ж, «не буває волі, без пролиття крові». Тому ми маємо бути вдячні усім тим, хто пролив свою кров за нашу з вами волю! Українці, пам’ятаймо своїх героїв!

Тетяна Колеснік

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: УПА,ОУН-УПА,Тернопольская область
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.