Від терориста до кумира. Шлях, який прокладають криваві російські гроші

04 травня 2023, 11:22
Власник сторінки
Народний депутат України
0
26

Збірна України з дзюдо бойкотуватиме найближчий чемпіонат світу. І найобурливіше в цьому те, що нашим спортсменам, фактично, не залишили вибору.

З 7 по 13 травня у Катарі пройде чемпіонат світу з дзюдо. А 28 квітня - в останній день подачі заявок на участь - Міжнародна федерація дзюдо IJF дозволила росіянам та білорусам брати участь у змаганнях та оприлюднила списки. Так, змагатимуться ці 20 спортсменів під нейтральним прапором. Але майже кожен із них - діючий військовий російської армії. Або росгвардії. Або якоїсь іншої силової структури рф. Тобто, всі вони - побратими тих, хто ґвалтував людей у Бучі та Гостомелі, хто підривав Драмтеатр у Маріуполі, хто зараз вбиває мирно сплячих жінок та дітей в Умані. Ледь не кожен із них красується на фото із шойгу у військовій формі.   

В березні Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вже оголосив про своє рішення дозволити спортсменам із рф та білорусі брати участь в Олімпійських іграх у Франції 2024 року. Нас це рішення обурило, проте МОК висунув цілу низку умов. Одна з них, наприклад, - що спортсмени з країн-агресорок не мають бути діючими військовими своїх армій. 

І ось тут виникає питання. Очки, зароблені спортсменами на ЧС, йтимуть у олімпійський рейтинг. Навіщо ж привозити цих терористів на чемпіонат світу, якщо МОК сказав, що на Олімпійські ігри їх не допустить? Сподіваються швидко звільнитися з армії? Чи міжнародна спільнота думає, що ми пропустимо це повз свою увагу? Чи це така перевірка, наскільки широко можна відкрити “Вікно Овертона”? 

Кілька років тому через військову агресію рф в Україні заборонили їхнім спортсменам виступати на міжнародних змаганнях під національним прапором. Потім проковтнули те, що у розпал повномасштабної війни Міжнародна федерація боксу повернула росіян та білорусів у змагання разом із їхніми прапорами. Потім - допустили до Олімпійських ігор, але за умови, що вони не військові та не виступають за війну в Україні. А тепер - закривають очі на те, що майже всі дзюдоїсти - у складі армії.  

Скажу чесно: мене не обурює поведінка президента Міжнародної федерації дзюдо Маріуса Візера. Із ним все давно зрозуміло - цей колишній румунський спортсмен ніколи не приховував своєї міцної дружби із путіним. Навіть після того, як 1988 року емігрував до Австрії. В мене питання до австрійської влади. Візер закінчив військову академію. Отже, чудово розуміє наслідки своїх дозволів для пропаганди дій російських та білоруських військових. Виходить, що Маріус Візер, як громадянин Австрії, свідомо та ще й на офіційному рівні схвалює тероризм. В той час, як буквально у березні Австрія приєдналася до групи держав, які працюють над створенням спеціального трибуналу щодо злочинів агресії рф, голова МФД - представник Австрії у світовій спільноті - дає вбивцям зелене світло. 

Я закликаю наших іноземних партнерів звернути увагу та гідно відреагувати на рішення МФД. Терористам не місце у спорті. Спорт - для гідних. Адже саме спортсмени стають прикладами для наших дітей. Саме їх будуть наслідувати та їхні цінності сповідувати. Кожен, хто хоче сьогодні виправдати бодай одного росіянина чи білоруса на міжнародній арені - вбиває своє власне майбутнє. Поки люди (і спортсмени в тому числі) з рф та білорусі мовчазною згодою вбивають мирних українців на нашій землі. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.