Моё интервью для Газета.uа

06 травня 2021, 11:23
Власник сторінки
врач-репродуктолог
0
10
Моё интервью для Газета.uа

Проблеми можуть бути різними: до якого віку жінкам можна відтермінувати вагітність

У соціумі склалася думка, що першу дитину жінкам варто народжувати до 25 років. Але багато з них не відчувають, що емоційно й фізично до цього готові. Часто жінки досягають емоційної зрілості лише після 30 років.

За результатами хороших аналізів жінці можна народжувати й після 40 років, — розповідає заслужений лікар України, репродуктолог ICSI Clinic Олександр Дарій.


Який, з вашої практики, середній вік жінок, які народжують уперше?

Сьогодні найпопулярнішим віком жінок, які народжують уперше, є 28-35 років.

Як на це вплинув розвиток медицини? Коли з'явилися нові можливості?

За останні 20 років змінилися технології. Успішність програм значно збільшилася. Те, що раніше здавалося фантастикою й важко піддавалося вирішенню, зараз досягають просто.

Новітні медичні можливості відіграють більшу роль для категорії пацієнток від 40 років. Ось там сучасні медичні технології краще засвідчують свої провідні якості. Ідеться про програми з генетичним аналізом ембріонів. Коли жінки народжують після 40 років, імовірно, що ембріон матиме хромосомну патологію. Такі програми дозволяють виявити, чи має ембріон хромосомні патології.

Кажуть, що потрібно народжувати дитину якомога раніше. Чи справді це так? Від чого це залежить?

З погляду біології це дійсно так. Бажано народити до 35 років. Проте біологія та соціальне життя не завжди збігаються. Потрібно брати до уваги обидва чинники під час планування вагітності жінки. Вони обидва важливі.

Проблеми лише в стані судин, м'язів?

По-перше, проблема в якості стану яйцеклітин або ооцитів. Річ у тім, що після 35 років катастрофічно зменшується якість ооцитів. Приблизно в 10 разів. Це збільшує ймовірність хромосомних патологій в яйцеклітинах, які дає організм. Якщо до 35 років частота хромосомних патологій є прийнятною, то після цього віку різко зростає. Проблеми з судинами також можуть з'являтися, але це повільніший процес. Він не такий швидкий у порівнянні з якістю яйцеклітин.

З одного мільйона фолікул у разі народження дівчинки в неї лишається 300 тисяч на момент статевого дозрівання, 25 тисяч — до 37 років і 1000 — до 51 року? Чи може це коригувати медицина?

Варто пам'ятати, що на початку вагітності в плоду дитини формуються яєчники та яйцеклітини. Їхня кількість набагато більша. Це може бути 1,5 або 2,5 мільйони фолікул. У цьому випадку ви бачите, як швидко прогресує зменшення кількості яйцеклітин. Сьогодні медицина не може втручатися в процес формування яйцеклітин. Усі яйцеклітини формуються в утробі матері. Нові створити неможливо. Це відмінність жіночої репродуктивної системи від чоловічої. У чоловіків усе відбувається навпаки.

Наскільки можна відтермінувати народження дитини?

Є соціальні речі й життя, а є біологічні аспекти. З погляду біології, бажано народити до 35 років. З погляду ж соціальних моментів, жінки можуть планувати вагітність і після 40 років. Дуже важливий момент, який маємо сьогодні, це так звана програма "Відтермінування материнства". Ідеться про те, що в молодому віці, коли є хороші яйцеклітини, але немає плану народження дитини, жінка здає й заморожує свої яйцеклітини. Вони зберігаються до того часу, поки вона не вирішить народити дитину. Це може бути в будь-якому віці. І після 40 років, і ближче до 50 років.


Чим процес виношування дитини у 40-річної жінки відрізняється від вагітності 20-річної?

Великий відсоток екстрагенітальної патології. З віком може погіршуватися якість судин, з'являтися ознаки цукрового діабету. Можуть також з'являтися проблеми з іншими органами. У цьому випадку вагітність, ускладнена соматичними захворюваннями, протікає дуже непросто. Інколи трапляються ситуації, коли терапевти ставлять протипоказання жінкам ще до початку програми вагітності. Тому що це стає неприйнятним з огляду на можливі ризики для життя пацієнток.

Як жінці понад 40 років підготуватися до виношування?

По-перше, є обстеження відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України. У ньому є базовий обсяг обстежень, який стосується стану здоров'я жінки. До того ж варто проконсультуватися з ендокринологом. Жінки здають багато аналізів різноманітних спрямувань. Потрібно мати хороші показники, щоб увійти у вагітність після 40 років. І звичайно, кожна пацієнтка проходить гінекологічне обстеження.


З чим може бути пов'язано те, що жінка не може тривалий час завагітніти? Чи залежить це також від чоловіка?

Як правило, коли не настає вагітність, чоловік відправляє жінку на обстеження. Дехто обстежується роками й усе гаразд. Потім доходить справа до чоловіка й виявляється, що він може мати низку причин, через що не настає вагітність. Сьогоднішня статистика свідчить, що третя частина проблем не настання вагітності — це питання, пов'язані з жіночим здоров'ям. Інша частина пов'язана з чоловічим здоров'ям, решта — спільні проблеми подружжя. Найпоширенішою проблемою ненастання вагітності за жіночим чинником є трубно-перитонеальний чинник, коли немає маткових труб або вони є непрохідними. Навколо них також може з'являтися сильний спайковий запальний процес.

Окрім цього, важливим моментом є ендокринологічний чинник, коли є питання з підвищенням рівню гормонів. Наприклад, пролактину. Проблеми можуть бути й з яєчниками, які неправильно працюють. Тоді фолікули не можуть самостійно рости. Може бути також ендометріоз, коли з'являються ділянки розростання слизової оболонки матки на місцях, де вона в принципі не має бути. Ендометріоїдні кісти можуть з'являтися в яєчниках. Ендометріоз може прижитися на кишківнику або сечовому міхурі. Тобто це такий генералізований процес, який сильно змінює імунітет жінки.

Чи є ще інші способи для боротьби з ненастанням вагітності?

Потрібно оцінити стан здоров'я подружжя. Є п'ять причин, за якими може не наступати вагітність. По-перше, треба визначити, чи є проблеми зі сперматозоїдами. По-друге, визначити наявність проблеми з маткою. По-третє, чи має жінка проблеми з овуляцією. По-четверте, визначити стан маткових труб. І остання, п'ята причина, це стан навколо маткових труб: чи є спайковий процес або ендометріоз

Після цього можна зрозуміти, де ховалася причина та яким технологічним підходом її можна усунути.

За скільки часу варто планувати вагітність? Що треба для цього робити?

Достатньо одного місяця на обстеження. За цей час жінки проходять ультразвукове обстеження, перевіряють стан матки і яєчників. Обстеження може відбуватися й декілька разів. Це необхідно для того, щоб визначити правильний ріст фолікула. Перевіряють також гормональний фон і цитологію. Чоловік здає спермограму. На аналізи подружжю достатньо одного місяця.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: беременность,искусственное оплодотворение,бесплодие,здоровье женщины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.