ЯК РОЗПІЗНАТИ ФАЛЬСИФІКОВАНІ ЛІКИ

26 квітня 2021, 16:56
Власник сторінки
0
18
ЯК РОЗПІЗНАТИ ФАЛЬСИФІКОВАНІ ЛІКИ

Директор АПАУ Володимир РУДЕНКО розповів про проблему фальсифікації ліків, поради як не дати себе обманути та куди звертатися зі скаргою

Які препарати підробляють найчастіше?

Підробляють лікарські засоби як іноземного, так і вітчизняного виробництва. Найчастіше це найуживаніші та найпопулярніші ліки, тобто ті, на які є попит. Активність появи на ринку підробок може носити також сезонний характер: в холодну пору року це - противірусні, антибіотики та вітамінні препарати, теплої пори – ферментні, протидіарейні та антигельмінтні.

Як розпізнати фальсифіковані ліки?

Для того, аби не купити підроблені ліки, в першу чергу, звертайтеся до  аптек, що мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, де працюють кваліфіковані фахівці з фармацевтичною освітою. В таких аптеках належним чином оформлені куточки споживача, обов’язково є касові апарати і видають фіскальні чеки, наявне все необхідне обладнання для забезпечення якості лікарських засобів, та є в наявності всі прибуткові документи і сертифікати якості. Безпосередньо при купівлі лікарських засобів слід звернути увагу на упаковку та на маркування: обов’язково мають бути назва виробника, серія і термін придатності лікарських засобів. В упаковці має бути інструкція щодо застосування такого лікарського засобу. А також на вторинній упаковці має бути написано назву лікарського засобу шрифтом Брайля. Також багато виробників іноземного виробництва наносять на ліки захисні голограми. Таблетки, ампули чи інші лікарські засоби мають бути певної форми, рівномірного забарвлення, не містити сторонніх включень, якщо таке не передбачено інструкцією. Покупцю на вимогу в аптеці мають надати сертифікат якості на той чи інший препарат, як доказ того, що він справжній, а не фальсифікований.

Куди звертатися зі скаргами?

Хочу звернути вашу увагу, що при купівлі лікарських засобів необхідно вимагати фіскальний чек, де буде зазначено всі реквізити аптеки, назви лікарських засобів та їх ціна. У випадку підозри, що придбаний лікарський засіб підроблений, маючи чек і упаковку, громадянин може звертатися до Держлікслужби або  Держпродспоживслужби з вимогою перевірити товар на якість чи безпосередньо до аптеки.

Отже, рекомендую купувати всі лікарські засоби виключно у ліцензованих аптечних закладах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.