Відкритий лист

05 липня 2019, 11:13
Власник сторінки
юрист
0
47

Щодо присвоєння Інституту імені Мамутова



Інститут економіко-правових досліджень НАН України

                                                   

  Грудницької Світлани Миколаївни,

   доктора юридичних наук, професора,

                                                                   зав. сектором ІЕПД НАН України,

                                                                    м.Київ, вул. Антона Цедіка, 9, гуртожиток

                                       

 Зараз розглядається питання про присвоєння Інституту економіко-правових досліджень НАН України імені Валентина Карловича Мамутова, стадія громадського обговорення.

Долучаю до громадського обговорення деякі матеріали, які доцільно розглянути у процесі прийняття рішення.

Інститут економіко-правових досліджень НАН України – це дітище Валентина Карловича Мамутова, яке безумовно гідне імені свого засновника.

Але є одне уточнююче питання. Що таке Інститут? Хто за ним стоїть?

У радянські часи висувалося багато теорій юридичної особи.

Сьогодні на прикладі Інституту із впевненістю можна сказати – це точно не теорія директора.

Якщо виходити з цієї теорії, то Інститут – це директор Устименко В.А., який витіснив з Інституту творчий колектив Мамутова Валентина Карловича, починаючи з найближчого соратника Мамутова видатного вченого Знаменського Г.Л. і завершуючи сьогодні мною, яка віддала Інституту все життя зі студентської лави, але прийшлася не до двору новому директору. З його руки в Інституті втрачається досвід старших членів трудового колективу Мамутова, від чого втрачає в цілому наукова школа Мамутова. Про це свідчить стан відображення її досягнень у 15 томі Юридичної енциклопедії (аналіз додається [3]).

Але Інститут – це не лише директор Устименко В.А., хоч він і контролює сьогодні наукові процеси в господарському праві (був головним редактором 15 тому).

Треба побажати йому відділяти зерно від плевел, не забувати, що Інститут – це не лише його новий керівник зі своїми підлеглими, а насамперед це Мамутов і його творчий науковий колектив, витиснутий нині за межі Інституту. Це і Національна академія наук України в цілому, і громадянське суспільство, й держава, і кожна людина і громадянин, права якої гарантовані Конституцією України. Всі, хто заінтересований у розвитку НАН і Інституту на суспільне благо. Це й сонм грандіозних постатей науковців, що пішли з життя, залишившись із нами, і постатей, що рухаються нам назустріч із прийдешніх поколінь. І Бог, який стоїть поряд з нами і стукає, хто має вуха, той чує (див. преамбулу Конституції України). Все це Національна академія наук, і все це Інститут. Теорія правового інституту.

Тож приймаючи рішення, потрібно пам’ятати про всіх, хто за ним стоїть. Бо кожен має право, й це право потрібно поважати, поважати честь і гідність кожної людини, причетної до Академії, хоч би і викинутої вимушено за її межі.

Не робить честі науковцям-правовикам ігнорування резолюцій Президента НАН Патона Б.Є. та незаконне прикривання порушення прав людини і Закону про дискримінацію локальною нормотворчістю. Дай Боже, щоб мій життєвий випадок став останньою краплею для нормативістського підходу, його безапеляційним крахом як пріоритетного напряму. І найбільший авторський аргумент на користь правового інституціонального підходу – такого підходу, який ставить нормативізм під контроль верховенства права, де людина є найвищою соціальною цінністю і суспільство рахується з пріоритетом прав людини.

Але ця критика не стосується Інституту як явища, апріорі гідного імені академіка Мамутова Валентина Карловича. Адже Інститут не чиясь вотчина, і навіть не просто державна установа. Це суспільна інституція, яка живе своїм життям і, як море, здатна самоочищатися.

З повагою до здатності будь-якої живої людини вирівнювати свій шлях і побажанням бути вільними від непоправних помилок.

 

З честю і гідністю понад усе,

Грудницька Світлана Миколаївна

доктор юридичних наук, професор

01.07.2019р.

 

 

Додатки:

1.     Грудницька С.М. Про парадокси, глобальні виклики і непорожні абстракції // Інформаційно-аналітичний тижневик «Дзеркало тижня. Україна», 2018. №40. 27 жовтня – 2 листопада. С.8. https://dt.ua/macrolevel/pro-paradoksi-globalni-vikliki-i-neporozhni-abstrakciyi-292190_.html

2.     Грудницкая С. Мартовские иды // Корреспондент. 2019. 15 марта. URL: https://blogs.korrespondent.net/blog/science/4075943/

3.     Грудницька С. Велика українська юридична енциклопедія і розвиток науки господарського права  // Корреспондент. 2019. 17 червня. URL: https://blogs.korrespondent.net/blog/science/4108426/

4.     Резолюції Президента НАН Патона Бориса Євгеновича чи здатні  подолати процес знищення директором людини і науковця

 

 

 

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: наука,институт,право,теория
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.