Що таке смог і чому він утворюється?

02 липня 2018, 17:44
Власник сторінки
horbulenkoandrii@gmail.com
0
140
Що таке смог і чому він утворюється?

"Або люди зроблять так, що в повітрі стане менше диму, або дим зробить так, що на Землі стане менше людей".

92% людей у світі страждають від смогу. У 2016 році Всесвітня організація охорони здоров’я прийшла до висновку, що кожна дев’ята смерть спричинена високим рівнем забрудненості повітря. За статистикою ВООЗ, у 2012 році забруднення атмосфери призвело до смерті майже трьох мільйонів осіб.

Найвищий показник кількості смертей від забрудненості повітря спостерігається у Китаї. Тут у 2012 році загинуло близько одного мільйона людей, в Індії – 600 000, а в Росії – 140 000. В Україні за 2012 рік від забруднення атмосфери померло 54 507 людей. Високий вміст канцерогенних речовин в атмосфері у нас спричинює учетверо більше смертей, аніж у п’яти «найчистіших» країнах світу (Ісландія, Фінляндія, Ліберія, Канада, Вануату).

Громадська організація «Центр розвитку міста» спробувала розібратися, що спричиняє такий високий рівень забрудненості повітря, як виправити ситуацію і що робити, коли місто охоплене смогом.

Гіркий досвід Китаю

Як ми вже знаємо, найвищий рівень забрудненості повітря у Китаї. Високий вміст хімічних елементів в атмосфері – ціна за стрімкий економічний розвиток країни та «вражаючі» масштаби росту промисловості. Усе це перетворили китайські міста в безлюдних міст-привидів, оповитих густим смогом. Люди ховаються у будинках, держава оголошує офіційний вихідний, країна завмирає.

Усе це відображається на економіці країни та загальній якості життя населення, тож не дивно, що протягом останніх двох років КНР розпочала активну боротьбу із проблемою забруднення повітря. Лише за 2017 рік уряд наважився закрити 40% своїх заводів і навіть оголосив про намір заборонити автомобілі з дизельними двигунами. 

Окрім цього, у північно-китайському містечку Сіань побудували спеціальну стометрову вежу, яка буде очищувати повітря у радіусі 10 км від свого місця розташування. За перші кілька місяців своєї роботи споруда змогла знизити рівень забруднення навколишнього повітря на 15%. Тож уряд вже планує створити ще декілька подібних веж, але вищих і потужніших за першу.

А от зовсім нещодавно уряд КНР запровадив нову екологічну ініціативу: упродовж 2018 року 60 тисяч китайських військових мають висадити у країні близько 8 000 000 гектарів лісу. Це чверть(!) від усієї нинішньої площі лісу в КНР. У такий спосіб влада хоче зменшити забрудненість повітря у країні, адже смог – одна з найсерйозніших проблем у Китаї.

А що в Україні?

Якщо екологічну катастрофу в Китаї ми ще можемо пояснити великою кількістю заводів та фабрик, незліченною кількістю автомобілів на дорозі та мільярдами жителів, то здогадатися, чим спричинений смог в Україні, важче. І справа зовсім не в тому, що наша промисловість не показує таких високих результатів роботи, як у Китаї, першопричина цього збентеження ховається у географічному розташуванні.

Китай – країна тисячі пагорбів. Тут забруднене повітря може затримуватися поміж гір і тим самим викликати смог. А якщо ще й додати до цього всього антропогенне забруднення, то отримуємо «димну суміш». Що ж до України, то ми розташовані на рівнинній території, тому циркуляція повітряних мас не має викликати проблем.

Однак інколи трапляється, що на території якось міста вітру немає, а отже усі автомобільні вихлопи, викиди від заводів та фабрик, дим від пожеж та інші джерела забруднення спокійно нависають у нас над головами, важчають і осідають. Звідси – запах гару, ускладненість дихання, погіршення самопочуття.

Що робити, коли у місті утворився смог?

Коли місто обволікає смогом, місцева влада повинна оперативно організувати полив вулиць та подвір’їв, аби знизити вміст шкідливих речовин у повітрі. Що ж до Вашої власної безпеки, то громадська організація «Центр розвитку міста» підготувала декілька порад, аби зменшити вплив забрудненого повітря.

1.    Потрібно мінімізувати кількість часу, проведеного надворі.

Щільно зачиніть двері та вікна у будинку, аби забруднене повітря не потрапляло до Вас у приміщення. Особливо ця порада важлива для мешканців багатоповерхівок. Провітрювати приміщення можна ввечері та вночі, коли температура повітря знижується, пар зріджується і осідає на землю у вигляді роси.

2.    Прийшовши знадвору, змийте з себе осілий бруд.

Після перебування надворі потрібно прийняти душ та переодягнутися у свіжий, чистий одяг. Речі, в яких Ви були надворі, варто випрати. Так шкідливі речовини не залишаться у Вас на тілі, не просочяться у шкіру та не потраплять у легені.

3.    Завішайте вікна і двері вологою тканиною під час провітрювання.

Під час провітрювання ввечері або вночі (пункт 1), намочіть тканину і завішайте нею вікна та двері. Періодично змінюйте або ополіскуйте тканину, адже на ній збираються шкідливі речовини, які потрапляють у приміщення з протягом.

4.    Дихайте через вологу марлеву пов’язку.

Перебуваючи надворі можна також мінімізувати шкідливий вплив від смогу. Для цього намочіть марлеву пов’язку або рушник і прикладіть до органів дихання. Такий саморобний «фільтр» потрібно періодично міняти.

5.    Ополіскуйте горло і ніс.

Регулярно ополіскуйте органи дихання, аби у тілі не накопичувалися канцерогенні речовини.

6.    Пийте багато рідини.

Під час смогу варто випивати багато рідини: вода, зелений чай. Також потрібно відмовитися від жирної страви, адже жир може зберігати у собі токсини. До своєї тимчасової дієти слід внести багаті на клітковину фрукти та овочі, але лише ті, яку були куплені завчасно у магазині.

7.    Слідкуйте за своїм самопочуттям.

Якщо Ви страждаєте на хронічні захворювання дихальних шляхів, то потрібно постійно тримати при собі інгалятор. При виникненні запаморочення, нудоти, першіння в горлі, кашлю, нежитю чи подразнення сльозової оболонки варто одразу звернутися до лікаря. Такі симптоми можуть бути ознаками отруєння.

Довгострокова боротьба зі смогом

Але ж ми всі розуміємо, що не можна ігнорувати високий рівень забрудненості повітря. Якщо смог минув одного разу, то варто не допустити його появи у майбутньому. Головні причини виникнення смогу – великий потік автомобілів, будівельні роботи, викиди з заводських труб, лісові пожежі. Якщо з останньою стихією ми не можемо впоратися, то перші три причини нам цілком під силу.

В попередньому матеріалі громадської організації «Центр розвитку міста» ми писали, що саме небезпечні вихлопи з автомобілів стають основною причиною забрудненості повітря в столиці. Цю проблему можна вирішити лише шляхом покращення транспортної інфраструктури (аби великі автомагістралі проходили подалі від житлових масивів і були відгороджені посадками) та стратегією переходу на електромобілі.

Проведення будівельних робіт також повинно мати певні обмеження. Це можуть бути або стандартизовані вимоги до будівельних матеріалів, або регулювання місцевою владою кількості будівельних майданчиків, або часові обмеження у роботі. Словом, усе, що бодай якось може зменшити небезпечний вплив від шкідливих будівельних речовин, що розпилюються з майбутніх багатоповерхівок над містом.

Викиди від промисловості можна зменшити лише встановивши відповідний штраф, який дійсно мотивуватиме бізнесменів не забруднювати повітря. Сьогодні законодавство України не має достатніх важелів впливу на власників промислових об’єктів, адже перевірки без попередження заборонені, а штрафи – мізерні.

Окрім цього, країні потрібно переходити на альтернативні джерела енергії. Сьогодні ми маємо замінити ТЕС на чисті електростанції: ГЕС, ВЕС чи СЕС. Ще є варіант отримання електроенергії з біопалива, але цей спосіб не виключає спалення сировини, а отже, утворення вихлопів.

Дихати чистим повітрям

Людство уже перетворило своє навколишнє середовище на забруднену кульку, яка ось-ось вибухне від тієї кількості токсичних речовин, якими ми її наповнюємо. І, що найважливіше, ми самі дихаємо цими канцерогенами і навіть не замислюємося, що залишимо після себе.

Сьогодні природа уже показує, що ми збилися з правильного шляху і руйнуємо все навколо. Потрібно нарешті усвідомити усю глобальність своїх дій і взяти на себе відповідальність за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей. Аби не шукати інструкції про те, як вберегтися від забруднення повітрям, а бути впевненим у тому, що наша атмосфера – чиста. Наше здоров’я і довголіття залежить лише від нас.

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: Смог в Киеве,екологія,забруднення довкілля
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.