Де купувати органіку і чому дорогий цінник не гарантує якісний товар?

18 жовтня 2018, 18:21
Власник сторінки
horbulenkoandrii@gmail.com
0
74
Де купувати органіку і чому дорогий цінник не гарантує якісний товар?

Звичайно, що немає ідеальних речей, але корисне та здорове харчування завжди має цінність для кожног з нас.

Громадська організація «Центр розвитку міста» розповідала про органічну продукцію та міфи про неї. Далі ми дослідили де краще купувати органіку, аби ціна не вдарила по гаманцю, а якість – по здоров’ю. Ми шукаємо органіку без хімічних домішок і вироблену без шкоди для природи. Варіантів, де купити таку продукцію, є декілька: від звичайних супермаркетів та сертифікованих продавців на базарах до спеціалізованих магазинів та навіть стихійних ринків. Різниця лише в тому, що десь постраждає ваш гаманець, а десь може постраждати навіть і здоров’я.

Невтішні цифри

Ми зовсім не хочемо вас налякати. Навпаки, хочемо максимально чітко і зрозуміло донести думку, що до якості своїх продуктів харчування потрібно ставитися якомога уважніше. Від цього залежить не просто кількість витрачених грошей, а, насамперед, ваше здоров’я.

За статистикою, кількість харчових отруєнь та кишкових інфекції влітку завжди збільшується. Насамперед це пов’язано зі сприятливою для бактерій погодою – під спекою ці шкідливі організми розмножуються швидше і перетворюють нашу корисну їжу на бомбу сповільненої дії.

Для прикладу, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, кількість спалахів, спричинених збудниками гострої кишкової інфекції, за перших сім місяців 2018 року збільшилася на 7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Інформація про випадки масових отруєнь усе частіше звучать з екранів телевізорів, із сайтів та радіостанцій. І, що найжахливіше, у 2017 році близько 70% спалахів харчових отруєнь зафіксовано у дитячих закладах: таборах, санаторіях, базах відпочинку, садочках та школах.

У липні цього року МОЗ навіть запропонував провести українцям локальну інформаційну кампанію щодо попередження харчових отруєнь. Планувалось розповісти про гігієну під час придбання, приготування та вживання харчових продуктів, а також умови та терміни їх зберігання. І все ніби чудово, але далі пропозиції ця ідея не пішла. Натомість на прилавках супермаркетів, магазинів, на ринках, у закладах харчування в нас залишається величезна кількість неякісних продуктів. Наслідок – масові отруєння вже давно стали нормою для багатьох виробників та власників бізнесу, а винуватцям постійно вдається вийти сухими із води.

Де купувати? Кому вірити?

Сучасне життя побудоване за принципом «довіряй, але перевіряй». Кожен споживач повинен розуміти, що збереження власного здоров’я лише в його інтересах. На жаль, перевірки на підприємствах, які забезпечують українців їжею, відбуваються лише ПІСЛЯ випадків отруєнь. Про стандарти виробництва також згадують лише тоді, коли нещастя вже трапилося. У такому разі ми самі повинні вирішити, кому довіряти і в кого купувати. Тут не можна бути цілком впевненим, що спеціалізований магазин надасть вам якісний продукт за адекватною ціною. Так само, як не можна бути переконаним у тому, що бабуся біля метро продасть вам дійсно екологічно чисту продукцію. Навіть, якщо вона сама вирощувала цю малину і сама її збирала. Тож розберімося з кожним варіантом окремо.

Спеціалізовані магазини

Сьогодні в Києві існує купа магазинів, які спеціалізуються виключно на екологічній продукції. «Еко», «біо», «натур» майорить ледь не на кожній зеленій афіші, а слово «органіка» зустрічається частіше, аніж будь-яке інше. Однак варто пам’ятати, що такі магазини, окрім позиціонування власником, нічим не відрізняються від усіх інших і не регулюються окремим чином. Тут діють такі самі перевірки, як і скрізь, тож асортимент продукції – виключно бажання керівництва магазину. Вони можуть поставити поряд зі свіжим молоком пляшечку «екологічно чистої» газованої води, яка нічим не відрізнятиметься від купленої деінде. Хіба що ціною. Або можуть створити дійсно виключно органічний асортимент. Все залежить від власника.

Так, зазвичай у таких спеціалізованих магазинах цінники трохи вищі, аніж у звичайних торговельних мережах. Річ у тім, що десь дійсно фермер зранку привозить свіже молоко, десь використовують спеціальні технології, які не порушують статус органіки і при цьому дозволяють продукції зберігатися довше. А десь можуть просто накинути пару гривень за наліпку «еко».

Так, за це все потрібно платити. Але, перш за все, потрібно розуміти, чи дійсно товар відповідає своїй ціні й чи дійсно він буде таким корисним для вашого здоров’я. Це питання не просто добросовісності виробника чи власника магазину, це питання вашої відповідальності за власне здоров’я.

Звичайні магазини

Підхід до вибору продуктів харчування у звичайних магазинах нічим не відрізняється від підходу в спеціалізованих. Скрізь потрібно дивитися на склад, термін придатності та зовнішні ознаки продукту. На жаль, в епоху масового виробництва та споживання трапляються пошкодження упаковки, які може недогледіти виробник, постачальник чи продавець. Навіть якщо ваше молоко не містить у собі шкідливих домішок, а термін придатності вичерпається лише через два дні, пошкоджена упаковка та «сприятливі» для бактерій умови зберігання можуть зіграти свою роль. Краще перестрахуватися і відмовитися від такої покупки.

До цього також відносяться уцінені продукти, які потрапляють на поличку «аутсайдерів» через якісь причини. Погодьтеся, ну не може магазин продавати кілограм одних шматочків кавуна чи дині дешевше за кілограм цілого кавуна чи дині від того самого постачальника. Це просто не вигідно.

Дуже часто через неправильні умови зберігання чи механічні пошкодження продукти псуються і на їх поверхні з’являється гнилість або пліснява. Продавці вдало «оперують» такий товар, перетворюючи його на цілком якісний, на перший погляд, шматочок. А бактерії все ж залишаються в продукті. Тому не ведіться на червоні цінники та робіть вибір на користь свого здоров’я.

Місцеві ринки

Тут, окрім вище зазначених правил, існує своя специфіка вибору продуктів харчування. Перш за все, вимагайте сертифіковану продукцію. Наявність відповідних документів свідчить про те, що куплений вами шматочок сала чи м’яса виготовлений саме зі здорової тварини і ви не матимете негативних для себе наслідків.

Також потрібно уважно стежити за умовами зберігання. Якщо продукти не запаковані, знаходяться під спекотним сонцем чи їх можуть покуштувати і помацати інші покупці – вимагайте або нового шматка із холодильника чи з-під закритого прилавка. Адже небезпека може приховуватися не лише у товарі, але й у його продавцях. Якщо сало нарізають брудним ножем, немитими руками, без рукавичок – не варто сподіватися на те, що отруєння чи інфекція вас омине.

Стихійні ринки

Тут вже, як би шкода вам не було бабусі, як би смачно не пахнули фрукти або овочі, пам’ятайте: все це знаходиться під відкритим небом, неподалік від дороги та найбільшого джерела забруднення – автомобілів та вихлопних газів. З якою б любов’ю не продавали вам курятину чи будь-що інше – не купуйте. Адже протягом спекотного сонячного дня на ці продукти потрапило стільки пилу, стільки інфекції та бактерій, що їх не врятує ані ретельне промивання, ані сильна термічна обробка. Якщо сильно хочеться допомогти людині – краще дайте їй гроші просто так, але не ризикуйте своїм здоров’ям. Повірте, ні їй, ні тим паче вам це не допоможе.

Правильний вибір

Немає чіткої відповіді, де краще купувати продукти, але громадська організація «Центр розвитку міста» постаралася вас якнайсильніше озброїти інформацією про всі можливі ризики. Органічна продукція – це те, що за своїми природними властивостями псується дуже швидко. Молоко, термін придатності якого перевищує місяць, вочевидь не виробляють кіберкорови.

Пам’ятайте, що у зоні ризику в літній період опиняються такі продукти: вулична їжа, фрукти та овочі, м’ясо та риба, молочні продукти та навіть випічка. Сонячне тепло перетворює ці продукти у сприятливе середовище для розмноження бактерій, а ці маленькі організми небезпечні для вас.

Ми – те, що ми їмо. І, якщо ви хочете бути здоровими, то ставтеся відповідально до власного харчування, між ціною та здоров’ям обирайте друге. Адже якою б органічною не була придбана вами продукція, пліснява чи бактерії на ній такі ж небезпечні, як і на неорганіці. Яким би дорогим не був товар, неналежне ставлення до умов його зберігання автоматично перетворюють корисний продукт на шкідливий.

Водночас звичайне яблуко, куплене у сертифікованого продавця на базарі, нічим не уступатиме еко-магазинчикам, якщо його тримати у правильних умовах. Якість має стати найголовнішим критерієм вибору товару, інакше ціна вже не гратиме ніякої ролі.

Бережіть себе, бережіть своє здоров’я і пам’ятайте, що відповідальний покупець – запорука вдалої покупки.

 


 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: здоровье,продукты питания,органика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.