Науковці рейдерам пояснювали норми законодавства

11 квітня 2017, 21:47
Власник сторінки
5
127

Купка нетверезих чоловіків та молодих хлопців у спортивному одязі перешкоджали студентам почати посівну.

Купка нетверезих чоловіків та молодих хлопців у спортивному одязі перешкоджали студентам почати посівну. Студенти-фермери навчальних господарств та аспіранти під керівництвом професорсько-викладацького складу намагались засіяти землі Науково-дослідного господарства «Агрономічне», яке є структурним підрозділом Вінницького національного аграрного університету. Сільський голова с. Агрономічне Олег Шулікін привіз пиятик і тітушок на «розборки» до студентів. Та схоже ті, хто мав перешкоджати студентам і захопити земельні ділянки і самі не були в курсі того, куди їдуть. Студенти їм роз’яснили, що склали бізнес-плани навчальних фермерських господарств і розпочинають весняно-польові роботи. На що сільський голова Шулікін із масовкою, не пустили техніку на поле. Цікаво, що наряд поліції на чолі з начальником Вінницького відділення поліції, підполковником Віталієм Стаховим не перешкоджав свавіллю місцевих чиновників, заважали студентам та погрожували як тільки трактор почне обробіток ґрунту, його заберуть на штраф майданчик, а проти студентів відкриються кримінальні провадження і арештують.

На поля приїхало керівництво ВНАУ з метою відстоювання інтересів Університету.

Президент ВНАУ Григорій Калетнік, маючи колосальний досвід законотворчої діяльності в аграрній сфері спробував Шулікіну і місцевим жителям пояснити їхні незаконні дії. В аргументи навів пряму мову голови Вінницької райради Сергія Сітарського та прокурора Вінницької області, які зазначають, що від зміни меж села власник землі не змінюється. Навів рішення суду, яке теж на стороні Університету, який є постійним користувачем землі, а власником державних земель є Міністерство освіти і науки України. Що лише рішенням Кабміну можна розпоряджатись державними науково-дослідними землями, але не рішенням сільської ради.

Проте Шулікін аргументи і не намагався слухати, як і решта зацікавлених осіб. Ширяться чутки, що самим депутатам сільської ради за голосування Шулікін пообіцяв по 2-3 земельні ділянки. Купка людей і не намагалась вести діалог – почався крик, балаган, нецензурщина…

Деякі почали розповідати, що вони не мають земельних ділянок, що пропрацювали все життя, але на запитання ким і де не змогли надати відповіді, а деякі сказали – кіномеханіком.    

З натовпу ледь проштовхнулась місцева жителька, яка все життя пропрацювала свинаркою і звернулась до Григорія Калетніка зі словами вдячності за всі добрі справи на посаді голови господарства «Агрономічне» у свій час (1995-1996 рр.). Згадала як призналась хто краде на господарстві і сказала, що, як керівник, Григорій Калетнік дуже справедливо ставився до людей. Нагадала історію, коли розпайовували землю і всім працівникам та пенсіонерам господарства були надані земельні ділянки. Подякувала за це Калетніку.

Всі решта просто кричали – ми вже у вас забрали цю землю і ніколи не віддамо. Не треба нам показувати ніяких документів на землю, ми їх бачити не хочемо.

Нагадаємо, що на минулому тижні колектив Університету відкритим листом звернувся до Генеральної прокуратури, Національного антикорупційного бюро, Голови Вінницької обласної державної адміністрації, обласної ради, прокурора Вінницької області з проханням дати правову оцінку рейдерського захоплення державних земель.

Єдине світлий промінь у цій справі – рішення судді районного суду Вінницького району, яка своїм рішенням іменем України призупинила  незаконне рішення сільської ради і заборонила будь-які дії сільської ради щодо відчуження та розподілу земель.

Виникає питання – то скільки ж в країні буде тривати нігілізм, анархія, безлад і зневага до майбутнього молоді. Скільки будуть зволікати, чинити бездіяльність, самоусуватись державні чиновники, які зобов’язані відстоювати інтереси державних установ у правовій державі.  

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.