Перспективи інвестиційної привабливості України у газовидобувній галузі

14 лютого 2017, 13:30
Власник сторінки
0
77

31 січня 2017 року відбулася зустріч між Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом та представниками компаній-членів Американської торговельної палати в Україні та Посольства Великої Британії.

Під час зустрічі були обговорені питання, пов’язані з важливістю удосконалення вітчизняної законодавчої бази, зокрема внесення змін до Податкового кодексу України, в контексті підвищення інвестиційної привабливості газовидобувної сфери через створення сприятливих умов для інвесторів та забезпечення, таким чином, зростання прибутковості підприємств газовидобувної галузі. Ігор Насалик додав, що Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції питання щодо надання дозволу на здійснення видобутку розглядатиме на засадах конкурентоспроможності на конкурсній основі.
Необхідно відмітити, що наприкінці 2015 року Урядом України було винесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» № 3630 від 11.12.2015 р., основним положенням якого було запровадження інвестиційного режиму оподаткування газовидобувної галузі. Але його у квітні 2016 року було відкликано, а прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» № 909-VII від 24.12.2015 р., одним із основних положень якого є зменшення з 1 січня 2017 року ставки рентної плати за природний газ (для потреб населення), видобутий з покладів до 5000 м, до 29%.
На думку фахівців, це є недостатнім для розвитку газовидобувної галузі в Україні. Тому з позицій підвищення ефективності правового забезпечення інвестиційної привабливості України з урахуванням принципів сталого розвитку доцільним є перемістити акценти оподаткування в цій галузі з фіскальної функції на стимулюючу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.