Безумовно УМОВНО

07 липня 2011, 11:25
Власник сторінки
Политолог
0
526

Чим закінчиться суд над Тимошенко?

Зовні видається, що найбажанішим, майже ідеальним, сценарієм для влади мало б стати винесення Юлії Володимирівні умовного судового вироку.

З одного боку, це давало б можливість для влади хоч якось зберегти обличчя перед Європою - адже Тимошенко все ж не сиділа б у в'язниці. Адже ми пам'ятаємо, який моральний дюнкерк влаштували Пшонці посли країн "великої сімки" за спробу взяти Юлію Тимошенко під варту. До того ж, такий сценарій був би більш бажаним з огляду на ставлення суспільства: Тимошенко залишилася б на волі, що знівелювало б протестний потенціал суспільства, можливий в разі її ув'язнення. У той же час у прихильників "Батьківщини" було б менше приводів жаліти свою лідерку: зрештою, вона не була б за гратами.

Проте з іншого боку, умовний вирок, тобто непогашена судимість, позбавляла б Тимошенко можливості балотуватися до парламенту та у відносно недалекому майбутньому - на президентську посаду. Таким чином влада вбивала б одразу навіть не двох, а трьох зайців. По-перше, відсутність Тимошенко на чолі списку "Батьківщини" імовірно нищівним чином відобразилася б на рейтингу партії. По-друге, ліквідовувався б надпотужний центр тяжіння і центр впливу у особі Тимошенко в майбутньому парламентському скликанні. А це давало б знаячно більші можливості для переманювання депутатів-"бютівців" до більшості. По-третє, відсутність єдиного вірогідного і равносильного конкурента для Віктора Януковича на майбутніх президентських виборах відкривала б йому пряму і рівну дорогу до другого терміну на посаді глави держави.

Проте ось незадача: стаття, порушення за якою інкремінується Юлії Володимирівні, не передбачає умовного вироку. Вона передбачає позбавлення волі від 7 до 10 рокув. І тут виникають проблеми з Європою, можливими поротестами та остаточним перетворенням Тимошенко на народну героїню і святу мученицю в очах громадськості.

Однак рішення є: ПОМИЛУВАННЯ. Цілком імовірним може бути сценарій, коли б Тимошенко засудили, наприклад, до 7-річного ув'язнення, а "добрий і благородний" Віктор Федорович взяв і помилував її. За таких умов Янукович повністю зберігав би обличчя і перед західними партнерами, і перед українським суспільством, демонструючи своїм вчинком, що засудження Тимошенко - це ніби-то не репресії, а сам глава держави не бачить у особі Юлії Володимирівни конкурента і не тримає на неї особистих образ.

Найголовніше в деталях: у такому разі Юлія Тимошенко все одно залишилася б засудженою особою і була б позбавлена права балотуватися.

А отже справжня мета - усунення найбільш небезпечного конкурента на виборах - була б досягнена. Чи піде влада таким ієзуітським шляхом до своєї мети, покаже час.

Олексій Краснопьоров, політичний консультант

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.