Провал декриміналізації, або Президентські комплекси

16 листопада 2011, 08:17
Власник сторінки
Политолог
0
484

Заручником президентських комплексів виявиться не лише Юлія Тимошенко, а й вся країна.

Вчора сталася дуже важлива для країни подія. Точніше не сталася. Фракція Партії регіонів + "тушки" і "сочувствующіє" провалили голосування за декриміналізацію статті № 365 Кримінального кодексу - перевищення влади та службових повноважень, за якою засуджена Юлія Тимошенко.

Зайве повторювати про наслідки, що це рішення - не випускати Тимошенко - нищить опозицію, закриває Україні дорогу до Європи, ставить підпитання не лише підписання Угоди про Асоціацію, а й створення Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Спробуємо проаналізувати, чому це сталося. Дехто бачить у цьому боротьбу груп впливу в президентському оточенні. Дехто - "руку Москви", яка у такий спосіб убезпечує себе від геополітичного провалу "плану Путіна", який наступив би в разі формалізації відносин Україна-ЄС в Угоді про асоціацію.

Проте мені видається, що це, швидше, прояв двох комплексів президента Януковича, які змусили його дати команду "фас" парламентській більшості і заблокувати декриміналізацію "статті Тимошенко".

Комплекс перший - це страх. Янукович бачить у Тимошенко єдиного реального конкурента (обгрунтовано чи ні - окрема тема) і боїться з нею конкурувати. Конкуренція і боязнь втратити владу для нього - страх, рівноцінний страху фізичного знищення. Проявами другого є "швидка" в кортежі і заяви про збройні замахи на органи державної влади. Проявом першого - ув'язнення Тимошенко, як єдино можливий у свідомості Януковича шлях усунення її з політики і з конкуренції за владу.

Комплекс другий - це жага влади. Янукович підсвідомо відчуває, що авторитарна модель правління, яку він старанно вибудовує другий рік, має триматися на усвідомленні оточенням беззаперечної президентської сили і впливу. Піти сьогодні на поступки ЄС, США та іншим гравцям, які вимагають звільнення Тимошенко і дозволити декриміналізацію для Януковича означає продемонструвати слабкість. Здати позиції. Він не піде на це, адже підсвідомо відчуває, що після демонстрації такої слабкості, він вже не зможе так авторитарно вести себе з Кабміном, з ВР, а найголовніше із силовиками - ключовим оплотом його влади, який забезпечує важелі тиски на інші політичні інституції і окремих "неслухняних".

Тому Янукович навряд чи колись дозволить декриміналізувати "статтю Тимошенко" і зробить все, аби не випустити її на волю і не дозволити їй взяти участь у виборах до парламенту і тим паче у виборах президента. Отже, заручником президентських комплексів виявиться не лише Юлія Тимошенко, а й вся країна, яка так і залишить стояти на європейському порозі без шансів на крок уперед.

Олексій Краснопьоров, політичний консультант, креативний директор консалтингової агенції Concept GRoup

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.