Проблематичність закону по вибори

18 листопада 2011, 12:34
Власник сторінки
Политолог
0
525

Цей продукт компромісу несе із собою певні проблеми для всіх.

Закон про вибори прийнято. Він не досконалий, але все ж кращий, ніж міг би бути. Принаймні, в ньому все ж ліквідовані найодіозніші положення, які давали змогу фальсифікувати вибори направо і наліво.

Проте цей продукт компромісу несе із собою певні проблеми для всіх.

Проблема для влади, як це не парадоксально, - мажоритарка. За одномандатними округами мають всі шанси пройти пройти ті люди, яких нинішня влада найменше хотіла б бачити у наступному скликанні ВР. Це, наприклад, Медведчук, Кучма, Пінчук тощо. Навколо них імовірно об'єднуватиметься частина депутатів, ображених на керівництво держави, проте не готових іти в опозицію. Тож навряд чи наступне парламентське скликання буде таким слухняним, покіриним і єдиним у провладних рішеннях як нинішнє.

Проблема для опозиції - заборона блоків. Очевидно, розкручений бренд БЮТ мав би більші шанси провести значну частину депутатів за своїм списком, ніж матиме безлика і обезголовлена "Батьківщина". Звичайно, можна назвати партію "Батьківщина" Юлії Тимошенко або застосувати інші піар прийоми, але це все одно не те. Де в чому це стосується і блоку НУНС, хоча навряд чи це розрізнене архаїчне політичне утворення піде на вибори єдиним фронтом.

Проблема для маленьких партій - 5% виборчий бар'єр. Його навряд чи подолають нинішні сателіти влади, включно з КПУ, якій нібито проходження до наступного парламентського скликання обіцяв особисто Андрій Клюєв.

Проте своєрідною поступкою малим партіям є дозвіл висуватися одночасно за мажоритарним округом і за списком. Це дасть змогу лідерам малих партій одночасно потрапити до парламенту за мажоритаркою і зберегти обличчя, очоливши списки. Інакше було б, м'яко кажучи незоучно. Уявіть собі, що лідер КПУ Петро Симоненко іде на вибори за мажоританим округом на Донеччині, а не на чолі списку КПУ. У виборця одразу створюється відчуття, що лідер не вірить в перспективи своєї політичної сили. А так - ніби все нормально - і в парламент потраплять, і "красиву міну" збережуть.

Однак найголовнішою проблемою нового виборчого законодавства є проблема для суспільства. Вона полягає в тому, махінаціями "під себе" влада зруйнувала конкурентну основу - ключову засаду вільних і справедливих виборів. Тепер конкуренції не буде, адже для всіх "бажаючих" і "потрібних" людей так чи інакше створені умови потрапити до наступного скликання ВР. А це значить, що вже не буде такої боротьби, яка була, наприклад, на попередніх парламентських виборах між ПР і БЮТ. Буде лише розподіл "теплих депутатських місць", між тими, кому "можна" потрапити "під купол". І в руйнуванні кокурентних засад політики, видається, головна проблема нового закону про вибори.

Олексій Краснопьоров, політичний консультант, креативний директор консалтингової агенції Concept GRoup

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.