Чи підпише Янукович новий закон про вибори?

27 листопада 2011, 22:37
Власник сторінки
Политолог
0
459

Чого варте "слово донецьких" - побачимо вже у найближчі кілька днів.

Питання, винесене у заголовок, є вельми цікавим і важливим із багатьох точок зору. І з точки зору інтересів окремих політичних партій, і з точки зору загального ходу політичного життя в Україні.

Так, для партій - особливо для преставників опозиції і для малих політсил - це важливо з огляду на прогнозованість виборчих перегонів. Наприклад, великим партіям з опозиції - передусім, "Батьківшині" і "Фронту змін" - важливо зберегти 5% виборчий бар'єр, відсіявши таким чином із високою долею вірогідності "Свободу" і "Удар". Малим партіям важливо, щоб була збережена норма про право одночасного балотування за партійним списком і за мажоритарним округом. Адже в цьому запорука їх політичного майбутнього. Суспільству загалом важлива стабільність і прогнозованість хоч якихось виборчих правил, а не продовження кулуарної гри із виборчим законодавством.

Проте саме у нормі про одночасне балотування за списком і за округом і є камінь спотикання для вступу ухваленого парламентом закону в дію. Віктор Янукович вже встиг заявити, що має намір підписати закон ... якщо юристи АП не знайдуть у ньому порушень Конституції.

Так от - згадана норма про одночасне балотування і є прямим порушенням Конституції. Нагадаємо Конституційний Суд визнав її такою, що не відповідає Основному Закону, напередодні виборів до ВР 2002 року. І вже доводилося чути і читати, ніби наявність цієї норми стане приводом для Януковича заветувати щойно ухвалений закон і повернутися до скандально відомого проекту виборчого законодавства від Олександра Євремова.

З одного боку, формально юридичного це буде правильно - буде усунено порушення Конституції. Проте з іншого боку, це буде "кидком" опозиції з боку ПР і президента, адже проект Єфремова передбачає безліч норм, які мають мало спільного зі свободою і демократією та прямо сприятимутьл фальсифікації результатів виборів.

Тож питання №1 сьогодні - чи піде Янукович на кидок?

Можу лише припустити, що навряд чи... Хоча у владної більшості є реальні можливості ухвалити будь-який найодіозніший проект, "кидок" і ухвалення проекту Євремова означатиме для влади значно більш далекосяжні наслідки, ніж погіршення стосунків з Європою і критика Венеціанської комісії. Це - внутрішньополітичні наслідки. А саме - відмова підписати нинішній варіант виборчого закону означатиме, що влада є повністю недоговороздатною. Отже, з нею не можна мати справу у жодних речах - і принципових, і не дуже.

А це руйнування останнього оплоту моральної легітимності режиму - віри у непорушність слова "донецьких". Чого варте "слово донецьких" - побачимо вже у найближчі кілька днів.

Олексій Краснопьоров, політичний консультант, креативний директор консалтингової агенції Concept GRoup

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.