Welcome on Україна! (с) ВФЯ

04 грудня 2011, 11:56
Власник сторінки
Политолог
0
689
Welcome on Україна! (с) ВФЯ

Чому з президентом не працюють?

По-перше, вітаю всіх футбольних уболівальників та й взагалі всіх українських громадян із результатами жеребкування на ЄВРО-2012. Група D - досить вигідна для України. Звичайно, Франція, Швеція і Англія не найлегші суперники. І в цьому відношенні нам пощастило менше за поляків. Але це і не найскладніша група. А від відносної складності нашої групи лише приємнішою буде радість успіхів (чого всі, переконаний, бажаємо, нашій збірній!).

По-друге, знову "порадував" нас і президент Янукович, який запросив фублольних уболівальників з Європи до нашої країни словами "Welcome ON Україна! Welcome ON Київ!"

Назву країни і міста я навмисне написав українською, а не англійською, аби виразніше проілюструвати шикарний прононс Віктора Федоровича.

Вельми цікаво, що Янукович сказав саме "ON", замість "TO". Значить, у щоденному слововжитку президент звик говорити так, як говорять у Росії: "на Україну", "на Україні" тощо. Що саме по собі досить образливо.

Але чергова мовна помилка Януковича, можливо, і не варта була б запису в блозі, якби не той факт, що це було зроблено перед обличчям всієї Європи. Загальновідомо, що Віктор Федорович - видатний "лінгвіст", "знавець" у галузях філології і літератури ... а також географії, топонімики ... перелік може бути довгим. До його помилок всі звикли і навіть жартувати з цього приводу не оригінально. Якби Янукович обмовився десь на Чернігівщині, це було б варто хіба що повідомлення у новинах.

Проте президент сказав це перед очіма Європи. І Європа тепер сміятиметься, передивляючись у своїх новинах промову Януковича зі словами "Welcome on Україна". І за це дуже обзазливо. Образливо, що з нас сміятимуться, роблячи висновки про всю країну за словами однієї людини. А саме так і буде. Таке вже "обличчя нації". Цитуючи Пушкіна, "я, конечно презираю отечество свое до глубины души, но мне досадно, если иностранец разделяет со мной это чувство".

І на останок. У мене є питання: із президентом взагалі хтось працює? Його тренують? З ним проводять мовленнєві тренінги? Якщо так, то звідки взялося "Welcome on Україна"? Якщо ні, чому і чим тоді займається та частина АП, яка відповідає за інформаційну політику?

Я свідомий того, що президент не може знати всього (хоча це і не виправдання). Зокрема, він може не знати англійської мови. Але тоді його треба тренувати. І перед таким важливим виступом як на жеребкуванні ЄВРО-2012 він мав сто разів повторити перед дзеркалом фразу "Weicome to Ukraine! Welcome to Kyiv!". Завчити її так, щоб нізащо не помилитися. Тоді це справило б належний публічний ефект і сприяло б створенню більш близької атмосфери з агломовною аудиторію.

Проте зроблено цього не було. Чому з президентом не працюють? Питання залишається відкритим...

Олексій Краснопьоров, політичний консультант, креативний директор консалтингової агенції Concept GRoup

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.