Нас чекають великі проблеми?!

21 грудня 2011, 14:54
Власник сторінки
економіст
0
734

Прочитав прогноз професора Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні, який першим передбачив кризу 2008 року.

Нуріель Рубіні: Перспективи розвитку світової економіки у 2012 році зрозумілі: рецесія в Європі, в кращому випадку ледве помітне зростання у США і різке його падіння в Китаї. Проявилися недоліки китайської моделі економічного зростання. Падіння цін на нерухомість викликає ланцюгову реакцію, яка негативно впливає на забудовників, інвестиції і доходи держави.

Якщо прогноз американського професора справдиться і на цей раз, то для України це означатиме настання вкрай важких часів.

По-перше - будівництво один з головних "споживачів" металу, а Китай один з головних будівників світу. Величезні інфраструктурні проекти, будівництво комерційної нерухомості та житлових "метрів" були локомотивом зростання попиту на метал та дозволяли утримувати ціни на досить високому рівні на світовому ринку.

По-друге - Китай, враховуючи значний внутрішній попит на метал, активно нарощував виробництво метала і на сьогодні є його найбільшим виробником в світі, а за разом і одним з найбільших експортерів. Якщо і далі продовжуватиметься спад внутрішнього попиту, китайські виробники сталі направлять свій метал на експорт, що зіб’є ціни до рівня собівартості його виробництва в Китаї.

 Сьогодні ця динаміка вже твердо прослідковується. Так по даним міжнародного інституту чавуну та сталі падіння на Китайському ринку металу набуло чітких ознак.

 Crude steel production

 

Jan 

Feb 

Mar 

Apr 

May 

Jun 

Jul 

Aug 

Sep 

Oct 

Nov 

China 

59.9

54.3

59.4

59.0

60.2

59.9

59.3

58.8

56.7

54.7

49.9

 

По-третє - основу товарної структури українського експорту становлять чорні метали і вироби з них – 31,8% від загального обсягу експорту за січень-жовтень 2011 року. А в загальних поступленнях валюти кошти від експорту металу становлять ще більшу частку.

 І найголовніше, що українські металурги поступаються китайським в конкурентоздатності. Мінімальний рівень рентабельності для металургії Китаю це збиток для України і тотальне скорочення виробництва. Що в свою чергу викличе скорочення в суміжних галузях української економіки та торгівлі. Металурги не отримають зарплату не підуть в магазини за іншими товарами, не придбають послуги. Виробники інших товарів в свою чергу також.

 Почнеться загальне падіння економіки. Різко скоротяться поступлення в бюджети всіх рівнів. Поглибляться проблеми з фінансуванням державних видатків та пенсійних платежів.

 Скоротиться приток валюти. Що в свою чергу послабить позиції національної валюти.

 Україна може втратити до 10% ВВП та фактично повернутись на рівень кризового 2009 року.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: криза,Украiна,економіка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.