Чому Янукович не є політиком?

12 січня 2012, 10:18
Власник сторінки
Политолог
0
565
Чому Янукович не є політиком?

Відповідь на питання.

Віктор Янукович дійсно не є політиком. Принаймні у повноцінному розумінні терміну, якщо безпосередньо пов'язувати його з поняттям політики як професійної діяльності.

Справа в тому, що політика є винятково сферою публічного. Вона має бути відкритою, діалогічною (у сенсі діалога як з громадськістю, так і з політичними опонентами і навіть з партнерами), а головне - вона має спиратися на загальноприйняті в суспільстві чи великих соціальних групах цілі, цінності і завдання.

Політика має бути публічною і загальною, а не особистою і індивідуальною. Бо індивідуальне - це вже сфера особистих відносин.

Проте у Віктора Януковича все навпаки. Він абсолютно не діє у публічній площині - він навіть із журналістами спілкується 2-3 рази на рік. Так само президент у своїх діях не керується загальноприйнятими цілями і цінностями. Судячи з "Межигір'я" і мисливських угідь на 30 тисяч гектарів, він керується винятково особистими / сімейними, ну максимум - кланово-вузькогруповими інтересами.

Весь процес управління країною у Януковича побудований на особистому, зокрема на особистому ставленні до людей. Так, його особисті друзі, члени родини, віддані люди, які йшли разом кар'єрними сходинками - є сьогодні привілейованою кастою, яка отримує найвпливовіші посади і найбільш ласі шматки економіки країни.

Натомість, люди, на яких у Януковича є привід бути ображеним - у тій чи іншій мірі - сьогодні або сидять у тюрмах, або викинуті на узбіччя політичного, економічного і в цілому суспільного життя.

Проте політик не може і не повинен керуватися у своїй політичній діяльності особистою приязню або особистими образами. Особисте - це сфера друзів і сім'ї, а не політики і тим більше управління цілою країною. Повторюся, тут треба керуватися загальними цілями і цінностями, які поділяє все суспільство або принаймні його домінантна частина. Саме тому ми і робимо висновок, щоЯнукович - не є політиком.

Олексій Краснопьоров, політичний консультант, креативний директор консалтингової агенції Concept GRoup

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.