5 причин відпочивати в Карпатах (+декілька фото)

29 серпня 2012, 10:45
Власник сторінки
політичний експерт
0
3137
5 причин відпочивати в Карпатах (+декілька фото)

Протягом тижня відпустки, практичного кожного дня я постив у свій Facebook один і той же текст: «Відпочивайте б**дь в Карпатах».

Бо попри відсутність інфраструктури і погані дороги, Карпати – афігєнні. Це я говорю про ті Карпати, в які ще не добралися жлобство і прогрес. А такі місця ще є. І я можу назвати, принаймні 5 причин, щоб їх відвідати.

1. Люди.

Напевно, найважливіша причина. Люди в Карпатах щирі, простодушні, гостинні і добрі. Але це якщо ви попадете в дикі Карпати. Бо в розкручених курортах типу Яремче, Буковель, Драгобрат – жлоби ще ті. Там люди відчули смак грошей і в переважній своїй більшості думають як когось намахати.

В диких гуцульських селах люди в основному бідні. Але при цьому щирі. Скажу вам, що це найщасливіші люди, яких мені коли-небудь доводилося бачити. Вони дуже раді туристам. Не тому, що хочуть на них заробити, а тому, що раді бачити хоч когось, крім своїх сусідів. А тим більше – «гостей зі столиці». Про це вони будуть згадувати не один рік.

2. Природа

Напевно, найбанальніша причина. Для мене Карпатська природа – це те, чого найбільше не вистачає у великих міста – чиста вода і свіже повітря. Вода в Карпатах на стільки чиста, що її можна пити прямо з річки (що ваш покірний слуга успішно робив). А на лугах росте таке різнотрав’я, що його можна прямо косити і заварювати чай.

В лісі повно ягід  і грибів, а в річках – форелі.

І ще – в Карпатах зранку не болить голова. Є така версія, що це через чисте повітря :)

3. Кухня

Карпати – це рай для гедоністів. Усе смачне і натуральне. Якщо захочете справжньої домашньої кухні, дивіться пункт 1. Гуцули з радістю приготують вам вечерю, яку ви не забудете ніколи.  І повірте – ви це пам’ятатимете дуже довго. Я сам за тиждень в Карпатах поправився на 6 кілограмів :)

4. Ціни

Як би сказала одна моя знайома: «мы здесь алигатары». Місцеві колиби і ресторани порадують вас своєю демократичністю. Середній чек на двох людей, в пристойному, навіть, за київськими мірками ресторані, буде не більше 200 гривень.

Ціни на житло також достатньо помірковані – від 50 до 250 гривень за номер.

Ну і ще, повертаючись до пункту 3, кілограм твердого гуцульського сиру з високогірного молока, в якому крім молока більше нічого немає, обійдеться вам в 40 гривень. Для порівняння, в Києві схожий сир, такої ж якості, коштуватиме більше 100 гривень.

5. Етнос

В гуцулів дуже багата культура і звичаї. Вони і співають, і танцюють, і різьблять, і вишивають, і на дримбі грають. Дивіться пункт 1 і попросіть їх розповісти якісь легенди. Якось один гуцул мені стільки розказав про мавок, лісовиків і відьом, що я до сих пір всім переказую ці історії і люди в шоці від почутого.

Попросіть заспівати вам коломийок, або гуцульських співанок. Ви будете під враженнями довго.

Роботи гуцульських майстрів – окрема тема. Різьба, ткацтво, гончарство – це те, що ви можете купити своїм друзям в подарунок. Знову ж таки – ціни демократичні, якість – на найвищому рівні. Наприклад, гуцульський підсвічник, з натуральної глини, випалений в печі  4 рази і розписаний вручну, коштуватиме 150 гривень. В мене самого такий є.

Християнські свята в Карпатах відзначають з особливим розмахом. Якщо хочете побачити справжнє Різдво – їдьте в гори. Точно не пожалієте.

Ну і на останок кілька фото, зроблених на Iphone.

Колиба на Полонині Росохата 

Полонинський сир з високогірного молока. Його готують прямо в горах і прикол в тому, що крім молока, в цих сирах більше нічого немає.

Та сама річка, в якій повно форелі. На задньому плані - ресторан з 4-поверховою терасою


Вхід в одну із печер, в якій ніби-то переховувався Довбуш

А це переправа на той світ. Цією канатною дорогою гуцули переправляють труни на цвинтар, який відділений від села  рікою і скелями.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Путишествия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.