Валік, Толік, степлер і держслужба

10 жовтня 2011, 15:45
Власник сторінки
політичний експерт
0
2967

Клюєв сказав, що «уряд має намір активніше залучати до своєї роботи талановитих молодих спеціалістів». Це правильні речі, на які «талановиті молоді спеціалісти», як правило, ведуться.

Якось в 2007 році мені довелося бути одним з тих, хто щиро вірив подібним речам. Я пропрацював в центральних органах влади 9 місяців і ще 4 дні. Спробую, виходячи з побаченого розповісти, що чекає на «молодих і енергійних» в держслужбі.

1.      Фактор комсомолу

Комсомол живий. Якщо хтось думає, що країною керує президент – то це не так. Комсомол сидить на середніх щаблях виконавчої влади, що дозволяє "рубати" будь-які ініціативи, щоб ті не доходили до виконавців. На цьому рівні жоден політичний керівник впливу немає. 

Отож, частина з них перебуває на посадах, які дозволяють впливати на процеси. В тому числі і на те, щоб їхні товариші, яким у свій час не так пощастило в кар’єрі, змогли досидіти до пенсії на своїх посадах "провідних спеціалістів" і "начальників відділів/управлінь".

Останні знаходяться найближче до людей і безпосередньо надають адміністративні послуги. Вони дуже вдало імітують роботу, "зливають" всіх, хто хоч трохи розумніший за них (як правило це якраз і є «молоді та енергійні», про яких говорить Клюєв), і всіма можливими методами підтверджують лояльність своєму патрону. Це армія. І якщо комусь вдасться її побороти – я готовий скинутися на пам’ятник цій людині. Навіть якщо це буде Азаров, Янукович, чи Клюєв.

Це люди з минулої епохи, які і являються основним тормозом у виконавчій владі.

До речі, останнього разу, коли мені пропонували працювати в такій структурі, я в ній протримався 4 дні. Комсомольці дуже технічно злили мене, після того як я почав проявляти ініціативу.

2.      Технічна відсталість

Розкажу один приклад з власного досвіду. Працюючи в секретаріаті одного з комітетів ВР, я був учасником спецоперації – забрати бумажку з іншого комітету. Це все планувалося ретельно – призначали виконавців і відповідальних, проводили телефонні переговори, щоб потрібна людина була на роботі о 9:30 тощо.  В підсумку над цією задачею працювало 4 людей. В тому числі і я.

В сучасних компаніях подібні речі вирішуються 5-7 кліками мишки. В держструктурах таке враження, що про існування інтернету не знають нічого. І таких прикладів можна навести масу. Наприклад, двоє-троє людей протягом двох днів можуть вирішувати питання з доставкою степлера. Я не жартую – так воно і було.

3.      Орієнтація на процес

Насправді доставка степлера – ідеальний варіант для лінійного чиновника, щоб створити видимість роботи. Ще вони люблять година сидіти на нарадах і переливати з пустого в порожнє, створювати проблему з нічого, щоб потім успішно її вирішити і прозвітувати про це «на верх». Весь інший час – п’ють чай, торгують обличчям, «ходять в міністерства».

Жодна адекватна, освічена людина не зможе працювати в таких умовах. Звісно якщо держслужба – не є її першим місцем роботи.

4.      Професійна деградація

Зрозуміло, що в умовах, коли весь відділ працює над доставкою степлера і папірця, професійний розвиток не можливий.

От наведу вам приклад. Якщо у вас запитають  хто прем’єр-міністр Канади, що ви зробите? Швидше за все – подивитесь в гуглі.

А що в такій ситуації зробить типовий чиновник? Він зніме слухавку, набере самого шарющого у відділі і спитає про це його. А ще попросить, щоб він, назвемо його Толіком, спитав у ще одного такого ж шарющого те ж саме. Назвемо його Валіком. Валік і Толік, якщо вони не знаю відповіді – зателефонують своїм колегам – таким же Валікам і Толікам з іншого відомства, яке, приміром, нещодавно укладало міждержавну угоду з Канадою. Якщо й там не знайдуть відповіді – зателефонують в посольство Канади.

Будьте певні, що так воно і виглядає.

Уявіть собі такі комунікації при постановці нормальних задач в корпоративному секторі. Валік і Толік може й нормальні хлопаки, з хорошою освітою і купою сертифікатів, з якими вони прийшли на держслужбу. Їхня вина полягає лише в тому, що так їх вчили працювати. Через 2-3 роки Валік і Толік на ринку праці стануть нікому не потрібними. Хіба що крім такого ж управління, чи відділу схожого відомства.

За даними дослідження, яке проводив наш портал на початку цього року, переважна більшість звільнених чиновників, не залежно від посад, шукають роботу асистента/помічника генерального директора. Це посада, яку в компаніях відводять студента 3-4 курсів. Рекрутери зізнаються, що з колишніх чиновників користі мало. Їм притаманна орієнтація на результат, про що я вже писав, відсутність стратегічного мислення та високі зарплатні очікування.

Якщо ви «талановитий молодий спеціаліст», то на держслужбу йти треба. Ну хоча б для того, щоб потім все життя не жаліти за «гарно кар’єрою», про яку говорить Клюєв. Можливо комусь з молодих і прогресивних вдасться оптимізувати доставку степлера до одного дня замість двох.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: государство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.