Вбити за сало, або як захистити себе і не потрапити за грати.

12 березня 2013, 12:31
Власник сторінки
юрист-кримінолог
0
1719

Незнання закону не звільняє від відповідальності.

Тривалий час відчуваю необхідність  розповісти про законні межі самозахисту від злочинних посягань. Але останнім поштовхом стала  історія жителів села Гусавка, що на Чернігівщині.  Ця історія виглядає  бурлескно та, як під збільшувальним склом,  демонструє  помилковість уявлень  наших громадян про самозахист.  Він (Петро) і вона (Олеся) – односельці. 

Разом вечеряли, випивали, розійшлись по домівках. На ранок Петро зрозумів, що зникло 5 кілограмів сала. Подумавши декілька днів, він вирішив поновити справедливість та покарати крадія, крадієм призначив Олесю. Взяв мисливську рушницю, пішов до Олесі додому та прострілив їй ногу.  Вона, слава Богу, жива і, навіть, вже  одужала, а от проти Петра порушено кримінальну справу. Вирішенню даного конфлікту був присвячений один з випусків програми «Говорить Україна» на телеканалі Україна, де  мені довелося бути експертом та поспілкуватись з учасниками конфлікту.

Дійсно, ніхто з нас  не застрахований від грабіжницького нападу, від крадіжки, від шахрайства. Часто чую розповіді про  крадіжки речей та предметів побуту з дачних будинків, про крадіжки мобільних телефонів тощо. Так само часто чую про бездіяльність у таких випадках правоохоронних органів.  Через це в суспільстві давно сформувалась помилкова думка, що захищати себе та своїх близьких  потрібно самотужки всіма можливими засобами.

Не будемо зараз обговорювати моральну сторону питання, що ви ніби як людина порядна, а він злочинець, тож він заслужив. Хочу лишень застерегти вас, аби захищаючи себе ви не перейшли ту саму межу, що й злочинець та не опинились за гратами.

Тож, яких характерних помилок припустився наш «герой».

Він, як і всі ми, не має права вважати особу  винною у вчиненні злочину до вступу в силу обвинувального вироку суду.  По-перше, у нас діє презумпція невинуватості, а по-друге, в житті завжди є місце помилці.

Він, як і всі ми, не має права захищати себе  від злочину, який було вчинено декілька днів тому.  Адже у такому разі це не  самооборона, а самосуд. В даному випадку - завдання тілесних ушкоджень (а це вже стаття Кримінального кодексу України).

Тож, як за законом ви маєте право себе захищати?

Час захисту. Ви можете захищати себе  в момент здійснення посягання на вас  для негайного припинення чи відвернення посягання. Тобто посягання на вас повинно бути дійсним, відбуватись у реальному часі.  Ви не можете захищатись заздалегідь, наприклад, встановити травмуючі пристрої  на випадок проникнення злочинця у вашу відсутність. Ви не можете захищатись після закінченого нападу – через день, через два прийти і помститись кривднику.

Законні межі самозахисту.  Шкода може завдаватись виключно тій особі, яка здійснює на вас посягання.  Ви можете, захищаючись, завдати шкоду  необхідну і достатню для відвернення посягання.  Якщо ви наносите кривднику  шкоду, яка явно перевищує небезпечність посягання,  вас можуть притягти до кримінальної відповідальності. Наприклад, нападник замахувався рукою, аби нанести удар, а ви у відповідь дістали зброю і завдали йому  тілесні ушкодження. Кримінальний кодекс  України передбачає  відповідальність за  «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів затримання злочинця» Ст. 118 та «Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів затримання злочинця» ст.124.

Разом з тим, якщо напад злочинця викликав у вас сильне душевне хвилювання і ви не змогли оцінити ситуацію, вас повинні звільнити від відповідальності  у разі якщо ви завдали злочинцю більшої шкоди, ніж загрожувала вам.

 Запам’ятайте три виключення (ст. 36 Кримінального кодексу України), коли ви можете застосовувати зброю або будь-які інші засоби чи предмети  для самозахисту і не нести кримінальної відповідальності:

1.            Захист  від нападу озброєної особи

2.            Захист від нападу групи осіб

3.            Відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення

Також запам’ятайте, що ваше право на захист передбачено ч.3 ст. 27 Конституції України. Відповідно до неї кожна людина має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань.  Межі  та умови  здійснення законного  самозахисту передбачаються ст. 36 Кримінального кодексу України.

Керуючись цими ж нормами ви можете захищати життя, здоров’я та інтереси інших осіб, якщо  посягання на них здійснюється у вашій присутності.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.