Шлюбний контракт (укладати чи не укладати)

12 вересня 2013, 10:20
Власник сторінки
юрист-кримінолог
0
538
Шлюбний контракт (укладати чи не укладати)

Ви не зможете, як голлівудські зірки, шлюбним контрактом примусити подружжя подавати вам каву зранку, цілувати вас щогодини та сповідувати обрану вами релігію.

Для вітчизняної традиції сімейних стосунків шлюбний контракт все ще залишається незвичним, нетрадиційним та, зазвичай, незрозумілим інститутом. Про це свідчить співвідношення кількості укладених контрактів до кількості укладених шлюбів. В Україні щороку укладається  до 300 тисяч шлюбів  і лише до 1 тисячі шлюбних контрактів.

Вирішувати, звісно, вам, а ми лише спробуємо надати корисну інформацію з цього питання для ваших роздумів.

Хто найчастіше в Україні укладає шлюбний контракт? Це, насамперед, заможні, публічні люди, які мають підстави побоюватись надмірної корисливості з боку іншого подружжя. Крім того, до укладення шлюбних контрактів воліють люди середнього та старшого віку, які вже мали негативний досвід розлучення.

В Україні шлюбним договором регулюються лише майнові права, тобто особисті відносини ним врегулювати неможливо. Це означає, що ви не зможете, як голлівудські зірки, примусити подружжя подавати вам каву зранку, цілувати вас щогодини та сповідувати обрану вами релігію. Так само чоловік не зможе заборонити дружині працювати, отримувати освіту, вільно пересуватись. Що стосується дітей, їхні права також не можуть обмежуватись  шлюбним договором, тобто не можна визначити наперед з ким залишиться дитина після можливого розлучення, не можна відмовитись від аліментів.

Як розподіляється майно, якщо ви не уклали шлюбний договір?

Все, що належало вам до укладення шлюбу, вашим і залишається. Все майно, яке було набуте протягом перебування у шлюбі, є спільним та у разі розлучення ділиться навпіл. Майно, що перейшло вам у спадок, під час перебування у шлюбі, є тільки вашим, тобто не стає спільною власністю.

Якщо така справедливість вас не влаштовує,  можете укладати шлюбний контракт і дещо змінити у встановлених законом принципах розподілу майна.

    Які переваги та гарантії ви можете отримати, уклавши шлюбний договір?

По-перше, змінити пропорцію розподілу спільно нажитого майна. Приміром, ділити його  не навпіл, а  у будь-яких інших частках.

 По-друге, ви можете встановити режим користування житлом одного з подружжя, яке належало йому чи їй до шлюбу. Наприклад, чоловік або жінка після одруження вселяється до квартири іншого подружжя. В такому разі, у шлюбному договорі можна  встановити не лише порядок проживання  подружжя, або повнолітніх дітей від попередніх шлюбів, а навіть порядок проживання  у цьому помешканні інших родичів чоловіка або дружини. Ви правильно подумали, про найдорожчих людей – тещу та свекруху.  Їхнє право на постійне з вами проживання можна передбачити і тоді ніякої моральної дилеми. Таким чином шлюбний договір допоможе упередити родинні конфлікти, щодо порядку проживання у помешканні та передбачити обов’язок  негайного виселення у разі розлучення.

По-третє, ви можете передбачити у договорі утримання одного з подружжя після можливого розлучення.  Наприклад, жінка може зазначити однією з умов, обов’язок чоловіка утримувати її після розлучення і, навіть, визначити розмір утримання. Більше того, можна претендувати на утримання своєї мами, тобто тещі та інших членів родини. Чоловік так само може претендувати на утримання після розлучення та зазначити це в договорі, але ми все ще залишаємось патріархальним суспільством, тому зазвичай таку умову прописують жінки.

Які ризики існують при укладенні шлюбного контракту?

Шлюбний контракт у судовому порядку можна визнати недійсним. У законі існують неточності, які допоможуть чоловіку, або дружині, які передумали виконувати умови договору, розірвати його або змінити умови у судовому порядку. Зокрема, закон дозволяє визнати шлюбний договір недійсним, якщо його умови ставлять одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. Натомість лише суд буде визначати,  що таке «надзвичайно невигідне» матеріальне становище, скільки це у гривні, або в інших еквівалентах достатку і чим воно (це становище) вимірюється. Тобто закон чіткої відповіді на це не дає. Крім того в законі зазначено, що умови шлюбного договору не повинні суперечити моральним засадам суспільства. Але в ніде не перелічені ці моральні засади, немає їх визначення і незрозуміло, чи повинні їх дотримуватись представники інших культур, що проживають в Україні, є її громадянами, але мають дещо інші уявлення про суспільну мораль.

Також підставами для визнання договору недійсним можуть бути наступні обставини: порушення норм порядку укладення договору; укладення договору недієздатною особою; зменшений в договорі обсяг прав дитини; укладення договору під впливом примусу або обману; помилка однієї із сторін.

Якщо ви вирішили укладати шлюбний договір, ви повинні знати й наступне. Шлюбний договір укладається письмово та нотаріально посвідчується.  Укладати його можуть лише особи, що подали заяву про реєстрацію шлюбу, та особи, що перебувають у зареєстрованому шлюбі. Внести зміни одноособово в укладений договір неможливо. Для цього потрібна згода обох сторін та нотаріальне посвідчення внесених змін. Якщо така згода відсутня – зміни до договору вносяться у судовому порядку.

Перед укладенням шлюбного договору добре подумайте, та все зважте, оскільки робити крок назад та розривати його буде складно. Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається. Вам потрібна згода іншого подружжя, а у разі її відсутності, що зазвичай  буває, ви будете змушені звертатись до суду.

Тож, аби уникнути непорозумінь варто звертатись по допомогу до юриста. Бажано, щоб ви мали не спільного на двох юриста, а свого персонального, який опікуватиметься лише вашими інтересами при укладенні шлюбного контракту.

 

Статтю надруковано у газеті "Вечірній Київ" № 36(190643) від 12.09.2013. -С.6.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.