Російську мову понизили у статусі?

08 жовтня 2013, 12:44
Власник сторінки
юрист-кримінолог
0
893

МОН – мабуть, випадково – в обхід закону знижує статус російської мови з регіональної до іноземної

Тему мови в Україні нещадно експлуатують політики та інші шукачі швидкого та дешевого піару. Але ж одна справа – пусті балачки та провокації, й зовсім інша – прийнятий закон. Торік на виконання своїх передвиборчих обіцянок провладна більшість прийняла Закон України "Про засади державної мовної політики". Законом було введено в обіг термін "регіональна мова" та встановлено відповідний режим використання та навчання регіональним мовам. Завдячуючи "утиску" російськомовних громадян України, декілька інших мов також отримали спеціальний "регіональний" статус, зокрема: білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька.

Я намагаюсь знайти відповідь – навіщо в Україні приймають закони? Навіть ті закони, що прийняті провладною більшістю і їх виконання  збігається з інтересами та передвиборчими обіцянками влади, все одно не виконуються самою ж владою. Останні події і рішення щодо статусу російської мови наочно демонструють байку Крилова "Лебідь, рак та щука" або, ще гірше, наштовхують на асоціацію влади з триголовим змієм, у якого кожна голова живе якимось особистим окремим життям.

Партія пообіцяла російську зробити другою державною мовою. Члени цієї партії у парламенті не ризикнули бути послідовними й обмежилися статусом регіональної. А вже цього року Міністерство освіти та науки переводить російську з почесної регіональної мови в іноземні, чим прирівнює її до тих мов, носії яких компактно в Україні не проживають. 

З нового навчального року МОН зобов’язав школи та учнів вивчати з 5-го класу другу іноземну мову (першу іноземну мову зараз вивчають із першого класу). Але розпорядження МОН щодо другої іноземної має таку обмовку – другою іноземною може бути будь-яка іноземна, або російська, або інша мова національних меншин.

Тобто грошей на вивчення регіональної не виділяють, викладачів для другої іноземної не готують, грошей на їхні зарплати у бюджет не закладають. Перекривають відсутність викладачів іноземної мови вивченням російської мови. Як неодноразово повідомлялось у ЗМІ, за словами працівників освіти, на нарадах їх всіляко підштовхують та стимулюють на обрання російської як другої іноземної мови. А в результаті учні позбавлені законного права вивчати дві іноземні мови – і вивчають одну іноземну та одну регіональну.

Виходить, що МОН (мабуть, випадково та несвідомо) не виконує Закону та знижує статус російської мови з регіональної до іноземної. З іншого боку, видає таке розпорядження, яким зобов’язує вивчати дві іноземні мови і цим же розпорядженням позбавляє такої можливості.

Особливо незрозумілий цей пасаж МОН у контексті євроінтеграційного курсу президента. Дітей позбавляють права вивчати дві іноземні мови, чим наблизили б рівень освіти до європейських стандартів. Така неузгодженість дій різних гілок влади та ігнорування власне прийнятими законами шкодить іміджу України.

Та здається, що апологети російської мови самі потрапили у свою пастку, оскільки викладання російської в якості іноземної суттєво обмежує обсяг вивчення мови. Адже регіональну мову мусять вивчати значно глибше за іноземну, оскільки передбачається, що дитина цю мову знає, спілкується нею в побуті та потребує вдосконалення знань, опрацювання художньої літератури мовою оригіналу, а не примітивного вивчення алфавіту та фраз із розмовника для подорожі (що, власне, представляє собою вивчення другої іноземної у школі).

Статтю опубліковно на сайті  TVi http://blogs.tvi.ua/2013/10/07/rosiysku_movu_ponyzyly_u_statusi

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.