На Шляху до ЄС: Чому Закон про Лобіювання Важливий для України

11 липня 2024, 21:53
Власник сторінки
політконсультантка
0
286
На Шляху до ЄС: Чому Закон про Лобіювання Важливий для України

Перед початком переговорів про вступ України до ЄС, наша країна мала виконати ряд важливих вимог, серед яких - ухвалення закону про лобіювання. Цей закон був підписаний президентом у березні 2024.

Закон «Про доброчесне лобіювання» встановлює правила для діяльності лобістів та інших учасників, забезпечує створення та роботу реєстру прозорості та вводить обмеження щодо здійснення лобіювання. Проте, хоча закон підписаний кілька місяців тому, його ефективність на практиці залишається під питанням через певні недоліки.

 

Ці проблеми стали предметом обговорення на відкритій дискусії, яка відбулася 10 липня у Києві на базі медіацентру «СтопКор». У заході взяли участь народні депутати України Іван Крулько та Вікторія Гриб, представники асоціацій та бізнесу. Учасники дискусії обговорили створення реєстру лобістів, який повинен запрацювати вже восени, права і обов'язки лобістів, а також методи побудови прозорого діалогу між владою, бізнесом і суспільством.

 

Незважаючи на ухвалення закону, діалог між бізнесом та владою в Україні досі не є відкритим і прозорим. Чому так важливо забезпечити прозорість? Чи може бізнес функціонувати ефективно, якщо влада вставляє палки в колеса? Яскравим прикладом є кейс латвійської компанії «Royal Pay Europe», яка надавала послуги з е-комерції.

 

У 2023 році «Royal Pay Europe» була включена до санкційного списку за нібито зв'язок з російським букмекером «1xBet», представленим в Україні ТОВ «ТВОЯ БЕТТІНГОВА КОМПАНІЯ». Представники Міністерства юстиції подали позов до суду про застосування санкцій у вигляді стягнення активів на користь держави, і суд першої інстанції задовольнив це рішення.

 

Чи справедливо, що компанію безпідставно включили до санкційного списку? Чи можуть такі дії підвищити довіру бізнесу до влади? Перед встановленням ділових відносин з українськими банками «Royal Pay Europe» пройшла процедуру фінмоніторингу та надала докази походження коштів. Проте всі звинувачення ґрунтувалися виключно на неправдивій інформації з інтернету.

 

Історія з «Royal Pay Europe» свідчить про необхідність доопрацювання закону про лобіювання та створення механізмів для забезпечення прозорого діалогу між бізнесом та владою. В умовах повномасштабної війни, коли економіка країни переживає серйозні труднощі, важливо забезпечити справедливі умови для всіх учасників ринку. Чи зможе Україна рухатися до євроатлантичної інтеграції та стабільного економічного розвитку без прозорого діалогу? Лише за таких умов Україна зможе досягти своїх цілей та стати рівноправним членом європейської спільноти.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.