Азербайджанська схема для транзиту російського газу через Україну

04 липня 2024, 10:00
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
13
Азербайджанська схема для транзиту російського газу через Україну

Скільки шило в мішку не ховай, а транзит російського газу буде. Тільки тепер російський газ буде називатися азербайджанським. І буде нова схема та посередник для російського газу через Україну.

Президент Зеленський підтвердив переговори про транзит газу з Азербайджану замість російського. 

Попередні голосні заяви президента Зеленського, прем’єр Шмигаля, міністра Галущенка, голови «Нафтогазу» Чернишова, що транзит російського газу буде припинений з 1 січня 2025 року, що Україна не буде продовжувати транзит виявились лише ширмою для вирішення проблеми збереження поставок російського газу в ЄС. 

Цілком зрозуміло, що ніякий азербайджанський газ не буде транспортуватись через Україну в ЄС. Це буде старий, перевірений і відомий російський газ. Фізично і технічно Азербайджан видобуває 36 млрд. товарного газу. Із цього обсягу на експорт йде 23,8 млрд. куб. м. Експорт розділяється: 12 млрд. – у країни ЄС, 9,5 млрд куб – забирає Туреичина, 2,8 млрд. куб – Грузія. Де тут можна побачити Україну? 

А от Росія отримує лише 326 млн куб. м із Азербаджану. І тепер найсмішніше – Росія продала, експортувала в Азербайджан у 2023 р. більше 800 млн. куб. м газу. Чому так? В рамках договору про газові «перетоки» Росія і Азербайджан обмінюють газом протягом року. 

Навіть не варто фантазувати і припускати, що газ із Азербайджану піде транзитом через Україну. Просто немає для цього вільних обсягів. Але безумовно, що в Україні будуть розповідати про «великий прорив». А колишні фанати азербайджанської нафти для нафтопроводу «Одеса-Броди» (що так і залишилось міфом) із новим натхненням будуть розповідати про великі перспективи азербайджанського газу в Україні. Можете їх звозити поглянути на порожній нафтопровід «Одеса-Броди». 

Азербайджан влаштовує Росію. Їхні стосунки цілком комфортні, а тому Україна там нічого не «зловить». Схема ніби-то транзиту азербайджанського газу буде приносити «комісію» власне Азербайджану, задовольняти потреби країн ЄС у російському газі і, головне, далі постачати газ Росії на ринок Європи. 

Тому ніякого азербайджанського газу в трубах України не буде. Буде виключно російський газ. Але буде схема. Буде новий посередник. І це буде явно не державний азербайджанський Socar, а «франшиза», право використовувати назву. Приблизно як ми бачимо ситуацію на ринку нафтопродуктів України, де є також Socar, але фактично це окремий від материнської структури суб’єкт. 

Тобто, Азербайджан робити так як роблять і всі інші країни світу – наживаються та отримують свою вигоду від війни в Україні прикриваючись благими намірами газового «порятунку Європи». 

Польський автогаз, литовський і латвійський автогаз, турецька і індійська нафта, казахська нафта у Німеччині. По суті все це російський продукт, але який змінив свою прописку і став латвійським чи турецьким. Тепер буде азербайджанський газ в степах України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Газпром,Азербайджан,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.