Місто, якого немає

01 травня 2024, 10:02
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
244
Місто, якого немає

Якщо Ринат Ахметов починає розкручувати свої політичні проекти, то значить скоро вибори.

Інтерв’ю мера неіснуючого міста лише підвереджує цю тезу. Мова про колишнього мера Маріуполя Бойченка.

Ахметова вкотре розводять і намагаються цього разу продати політичний проект мера «города котрого нет». Кращої характеристики для Маріуполя і не придумаєш. Була така пісня. Місто насправді є. Але вже в іншій реальності. Свою квазі-реальність намагаються сформувати у СКМ, Метінвесті, ДТЕК. Словом, усіх хто хоча би якось причетний до Ахметова. І смішно, і сумно.

Звідси і намагання впихнуте в невпихуєме квазі-соціальний проект «Маріуполь реборн». І пробувати із нього частково зробити політичну основу для якоїсь чергової партії Ахметова на чолі з Бойченком.

І тут треба зрозуміти історичну платформу Ахметова, СКМ та його бізнесу. Це не є якимось секретом чи сенсацією. Спочатку Ахметов підім’яв під себе все у Донецьку. Після 2014 року довелось переміститись (релокація так сказать) у Маріуполь і вже за апробованою схемою підім’яти все, що так залишалось більш-менш незалежне. Після 2022 року Ахметов розпорошився по Україні. Але навіть вже зараз стає зрозуміло в тих регіонах, де прийшов Ахметов та його «посіпаки» (хороше і влучне слово), то чекай біди. Так мислить бізнес. Хоч у Львові, хоч в Одесі. А в Запоріжжі, Харкові чи Дніпрі це не просто розуміють.

Ну, Ахметов великий. Йому не звикати, що хтось не сприймає його філософію життя. Роблю, бо так хочеться.

В принципі можна зрозуміти тих, хто окучує Ахметова і переконав його, що Вадим Бойченко не збитий льотчик (хоча такий статус іще був у нього до війни). Хоча, до речі, інтерв’ю з Бойченко так і називається «Збитий на злеті». Чи це такий сарказм у журналістів, чи тролінг. Важко зрозуміти.

Важко сказати чи Бойченко свідомо грає роль «мера, міста якого немає». Або він у заручниках, ха-ха. Як кажуть, моргніть якщо вас утримують. Звичайно, Бойченка ніхто не утримує. Він є частиною системи «рєшалова», яке і далі оточує Ахметова. Ну от як казали раніше, що «всі ми вийшли із село, а село не вийшло з нас». Звідки вийшов Ахметов і що з нього не вийшло? Цим просто зараз користується його оточення. Нє, щоб класичну музику слухати і Мону Лізу вивчати.

Заради справедливості слід визнати, що до війни із Бойченка також намагалися зробити другого Януковича. Ну, чому Януковича? Бо все, що робить Ахметов у політиці рано чи пізно перетвориться на Януковича.

Звичайно, час покаже, коли і якими будуть вибори. І кого виберуть.

Але ми ще можемо побачити покатушки Бойченка разом із колишніми жителями Маріуполя, роздачу пару-трійки квартир сім’ям солдат, імітацію великої соціальної ролі «Маріуполь реборн». Все заради виборів.

Але закономірне питання: а як було би правильно зробити Ахметову? Займатись «позорним» піаром чи дійсно спробувати відновити Маріуполь? Береш поле на 100-120 квадратних кілометрів і починаєш будувати місто. Будуєш будинки, школи, садочки, комунікації, теплотраси, ТЕЦ, заводи. Та й назвати його можна також Маріуполь. А, не хочеться так перенапружуватись? Жаль грошей? Ну, тоді, звичайно, краще імітувати «Маріуполь реборн» і ще пару інтерв’ю зробити із Бойченком.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Ринат Ахметов,Бойченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.