Безкоштовне метро для пенсіонерів Київської області - питання справедливості

17 квітня 2024, 09:53
Власник сторінки
Народний депутат України, голова Київської обласної "Батьківщини"
0
2548
Костянтин Бондарєв, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури

Як народний депутат України, я отримую чисельні звернення від пенсіонерів, ветеранів війни та інших громадян України, які мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Проблема полягає в тому, що люди пенсійного віку, які є мешканцями Київської області, не мають права на безкоштовний проїзд у Київському метрополітені у зв'язку з тим, що вони не можуть отримати картку киянина, яка надається містянам, і яка надає таке право. Це питання я вважаю таким, що потребує негайного вирішення. Чому пенсіонери Київської області не мають можливості використовувати своє право на безкоштовний проїзд у метрополітені?

Передмістя Києва фактично вже давно є спальними районами міста, і стало невід'ємною частиною життя столичного мегаполісу. Міста навколо Києва, які є супутниками столиці, такі скажімо, як Бровари, Бориспіль, Фастів, Буча та Ірпінь, фактично є населеними пунктами, де люди живуть та отримують послуги від органів місцевого самоврядування з місцевого бюджету. Що це за послуги? Це послуги вуличного освітлення, вивезення сміття, ремонту доріг, школи, дитячі садочки, і все це за рахунок цих міст.

Але люди працюють в місті Києві, в компаніях, які зареєстровані в столиці, та сплачують податки в бюджет столиці, а отримують послуги з бюджетів міст, в яких проживають. Це є несправедливо, а квінтесенція цієї несправедливості, що виходячи на пенсію, хоча все життя вони пропрацювали на бюджет міста Києва, вони отримують відмову у забезпеченні гарантованого законом безкоштовного проїзду в метрополітені.

Їхні кошти використовувались, зокрема, і на будівництво та утримання Київського метрополітену, тому вони мають повне право користуватися ним безкоштовно.

Це питання соціальної справедливості, адже пенсіонери - це найвразливіша категорія населення, яка потребує підтримки з боку держави. Їм складно сплачувати за проїзд, адже їхні доходи вкрай обмежені.

Як народний депутат і член Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури, я звернувся до Комітету з проханням заслухати це питання та запросити до обговорення представників Київської обласної військової адміністрації та Київської міської військової адміністрації. Питання щодо безкоштовного проїзду для пенсіонерів Київської області було включене до порядку денного засідання Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури, і дане обговорення відбулося.

Комітет ухвалив рішення створити робочу групу, яку я маю честь очолювати, для розробки законопроекту, який вирішить це питання і гарантуватиме право на безкоштовний проїзд у метро для пенсіонерів - мешканців Київської області, та інших областей, в обласних центрах яких є метрополітен.

11 квітня депутати на виконання контрольної функції розглянули та обговорили питання критичної ситуації, пов’язаної з діяльністю метрополітену у місті Києві, питання пільгових перевезень, зокрема пільгового проїзду в громадському транспорті міста Києва, в тому числі безкоштовного проїзду в Київському метрополітені пенсіонерів - мешканців Київської області.

Переконаний, що це питання не лише соціальної справедливості, а й гідності.

Пенсіонери, які упродовж життя віддали багато сил та праці на благо столиці, заслуговують на те, щоб мати можливість вільно пересуватися та користуватися всіма перевагами міської інфраструктури. Я вірю, що спільними зусиллями ми зможемо вирішити цю проблему та зробити життя пенсіонерів Київської області кращим. Закликаю всіх небайдужих долучитись до обговорення цього питання та висловити свою підтримку для вирішення цієї проблеми.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Київ
ТЕГИ: пенсионеры,Киевское метро,пенсіонери,метрополітен
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.