Допомога ветеранам в Україні повинна орієнтуватися на США

04 квітня 2024, 23:29
Власник сторінки
0
7
Допомога ветеранам в Україні повинна орієнтуватися на США

Система у справах ветеранів в Україні потребує суттєвого вдосконалення. Сполучені Штати можуть слугувати планом змін.

В Україні системна неспроможність забезпечити комплексну підтримку ветеранів стала неминуче очевидною після тотального вторгнення Росії в Україну.

Це величезна проблема, яку необхідно вирішити. Доступ ветеранів та членів сімей померлих до соціальних та правових гарантій з боку держави, сприяння їх реінтеграції після військової служби та забезпечення їхнього добробуту залишаються актуальними питаннями, оскільки орієнтовна кількість ветеранів після війни має становити 4 мільйони Про це йдеться в інтерв'ю екс-міністра у справах ветеранів Юлії Лапутіної Українським Новинам РБК.

Конституція України передбачає соціальну підтримку військовослужбовців та їх сімей. Законодавчо та нормативно-правовими актами передбачено понад 40 пільг для ветеранів війни, у тому числі тих, що передбачені Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Однак доступ до цих переваг часто ускладнюється бюрократією. Окремі законодавчі та підзаконні акти стосуються соціального захисту ветеранів військової служби, ветеранів правоохоронних органів та Національної поліції та деяких інших осіб. Це посилює бюрократичний хаос, особливо якщо особа кваліфікується як член більш ніж однієї визначеної групи.

Щоб обійти ці питання, у листопаді 2018 року було створено Міністерство у справах ветеранів. Однак його ефективність викликає багато сумнівів. До подальшого безладу призвела відставка Юлії Лапутіної, міністра у справах ветеранів, у лютому. Повідомляється, що рішення було прийнято для підвищення ефективності роботи міністерства.

Напередодні цього рішення громадська рада при Міністерстві у справах ветеранів вимагала її відставки через нібито нездатність міністерства ефективно виконувати свою роботу та співпрацювати з ветеранами.

Згідно з опитуванням, проведеним у січні, ветерани та військовослужбовці вважають, що спеціалізовані державні установи не повною мірою виконують своє призначення, а підтримка професійного та кар’єрного розвитку ветеранів є неефективною. Більшість респондентів вважають, що державні установи повинні скоротити бюрократію.

Опитування виявило ще дві серйозні проблеми — охорона здоров’я та фінансова підтримка.

Більшість опитаних ветеранів (52%) потребували негайної медичної допомоги, тоді як 63% згадали про проблеми зі здоров’ям під час повернення до цивільного життя.

Щоб задовольнити цю потребу, я пропоную Україні поглянути на медичні програми для ветеранів у США.

За даними Міністерства у справах ветеранів США, ветеранів налічується приблизно 19 мільйонів. Тож створені регіональні мережі під назвою Veteran Integrated Service Networks.

Управління охорони здоров’я ветеранів є найбільшою інтегрованою системою охорони здоров’я Америки, яка налічує 1321 заклад охорони здоров’я. Така регіональна система була б ідеальною для України, забезпечуючи доступні індивідуальні послуги, сприяючи ефективності, забезпечуючи координацію та покращуючи готовність до надзвичайних ситуацій, водночас ефективно задовольняючи різноманітні потреби ветеранів у різних регіонах.

Крім того, враховуючи українську програму цифровізації уряду (DIIA), комп’ютеризована система реєстрації пацієнтів (CPRS) VA може бути дуже корисною на місцевому рівні, спрощуючи співпрацю між місцевими відділеннями з мінімізованою бюрократією.

Охорона здоров’я не єдина — 56% опитаних ветеранів вказали на потребу державної фінансової підтримки. Наразі більшість із них отримують лише близько 100 доларів на місяць.

А як щодо довгострокової допомоги? Зараз в Україні понад 156 тисяч військових пенсіонерів. Військова пенсійна система, яка регулюється Законом № 2262-XII, призначає пенсію за вислугу років. Виплати для людей з обмеженими можливостями варіюються від $114 до $122. Американська система пропонує різноманітніші виплати залежно від доходу та сімейних обставин, як-от кількість утриманців.

Крім того, Закон № 2262-XII в Україні стосується статусу мобілізованих військовослужбовців, у зв’язку з чим більшість із цієї групи не має права на пенсію. Враховуючи кількість мобілізованих в умовах війни, яка триває, необхідно забезпечити їх довготривалу підтримку в адаптації після служби.

Уряд визнає, що проблема є. Міністерство у справах ветеранів хоче оновити систему державної підтримки, прописану в законопроекті «Про основи державної ветеранської політики».

Наслідуючи приклад Америки, Україна також може запровадити регіональні мережі охорони здоров’я, оптимізувати послуги шляхом цифровізації та переглянути компенсації та пенсії. Це має забезпечити інклюзивність для всіх ветеранів, у тому числі мобілізованих осіб, і просувати законодавчі реформи для комплексної підтримки, яка відповідає мінливим потребам.

Наразі українська система підтримки ветеранів недофінансована і не здатна впоратися з післявоєнними викликами. Система США є джерелом натхнення та моделлю. Наприклад, рівень безробіття там серед ветеранів становить 2,8%, а в Україні – 30,95%.

Голова ГО «Союз поранених військових України «Могутні 300» Андрій Кучер у березневому інтерв’ю розповів про вплив бюрократичних процедур на адаптацію та медичне обслуговування поранених бійців. Він наголосив на нагальній необхідності відцифрувати процеси видачі довідок і рапортів замість того, щоб покладатися на ручне заповнення командирами.

Це забезпечить надходження поранених солдатів до лікарень із готовою цифровою документацією, уникаючи затримок, спричинених очікуванням, поки командири оцінять оформлення документів.

Військовослужбовці України мають повернутися до продуктивного життя після служби. Це критично важливо, і уряд повинен це забезпечити.

Реформована система допоможе запропонувати нові можливості тим, хто служив і проливав кров. Це також стимулюватиме зруйновану війною українську економіку, яка потребуватиме максимальної самодопомоги.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Україна,війна,допомога,ветерани війни
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.