Зубожіле «Укренерго»

15 березня 2024, 09:45
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
15
Зубожіле «Укренерго»

Підготовка до наступного опалювального сезону розпочалася. В «Укренерго» кажуть, що грошей на ремонт інфраструктури зовсім немає і не намічається. Так каже голова компанії Кудрицький.

В «Укренерго» надувають щоки, що є планові ремонти і на них мають бути виділені кошти. А є ремонти, які іще не завершили у 2023 році – це виключно підстанції. І саме на такі цілі грошей немає. Та взагалі грошей мало. А підстанції ой як потрібні в повноцінному і відремонтованому стані у холодні зими і при рості споживання.

«Інша справа, коли ми говоримо про відновлення енергооб’єктів після масованих ракетних атак. Це на порядок більші гроші і тут дуже важливо щоб коректно працював ринок електроенергії», - кажуть в «Укренерго». Цитата майже із давнього «Шоу довгоносиків» - дайте гроші, бо ми хороші.

В компанії намагаються перевести стрілки на боржників – населення, промисловість. Мовляв, це все вони винні, от як тільки віддадуть, то ми відразу все і побудуємо. Але це не так. Є ще практично 40 млрд. грн. боргу перед «зеленими», а тому скільки би не платили населення і бізнес, але гроші саме для сонячних і вітрових станцій не назбираються. Тому до проблеми дефіциту коштів на ремонтну кампанію у 2024 році борги мають опосередковане відношення.

Але все одно «Укренерго» - хороша компанія. Особливо коли періодично навіть правду говорять, коли можна.

Але по суті заява «Укренерго» про нестачу коштів – це констатація того, що до опалювального сезону 2024-2025 рр. повноцінно підготуватись не вийде. Зиму 2023-2024 рр. проскочили на теплій погоді, Божій допомозі і частим аварійним відключенням (все це майже офіційна позиція «Укренерго»). Але чи буде третя поспіль зима теплою? Це треба напевно «Укренерго» молитися вже усім язичницьким богам, яких вони лише знають, бо в інших, здається, не вірять.

Проте, в «Укренерго» не похнюплюють носа і традиційно трусять морквинкою перед носом населення. Мовляв, зате будемо заробляти десятки мільярдів гривень на експорті. Правда, Кудрицький забуває додати, якщо на те буде воля ENTSOE. Адже напряму укласти угоди без погодження потенційних обсягів експорту чи імпорту – не вийде. Облом.

Та й чекати манни небесної від експорту електроенергії – це дуже довго. Кошти, які сьогодні «Укренерго» отримує від експорту та імпорту – це неймовірно низькі суми. Адже споживання електроенергії всередині країни як населенням, так і промисловістю створює додаткову вартість виробленої продукції і приносить в бюджет дохід і податки. Тому перетворюватись у «павербанк Європи» як заявляв колега Кудрицького голова «Нафтогазу» Чернишов – це подальше знищення і так достатньо знищеної економіки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.