Голосна історія у Глухові

16 лютого 2024, 11:37
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
99
Голосна історія у Глухові

Ще один із випадків нинішньої війни, який ну ніяк «не налазить на голову»: із руди українського кар’єра на Сумщині у Росії наробили ракет та дронів. Якими зараз росіяни обстрілюють Сумщину.

Звичайно, обстрілюють не тільки Сумщину і конкретно місто Глухів у Сумській області, який, до речі, знаходиться всього в 40 км від кордону з Росією. Бо компанія «Глухівський кар’єр кварцитів», яка належить російському олігархові Олегу Дерепасці,  протягом багатьох років видобувала багато унікальних високоякісних кварцитів.  Оптові партії цієї руди протягом 2012-2022 років - до початку повномасштабного вторгнення - глухівське підприємство  відправляло у Росію для виплавки сталі. Ця руда потім через заводи того же Дерипаски у вигляді кремнію потрапляла на підприємства російського оборонного комплексу.

Причому, як з’ясувала у ході свого розслідування Служба безпеки України, «отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер».

Служба безпеки повідомляє, що зібрала доказову базу на топ-менеджерів «Глухівського кар’єру кварцитів», а також на Олега Дерипаску.

У результаті директор надровидобувної компанії «Глухівський кар’єр кварцитів» та куратор цієї установи від російського олігарха були затримані як причетні до фінансування збройної агресії РФ. А сам Олег Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру.

Нагадаю, що у жовтні 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних санкцій проти низки осіб, в тому числі Руслана Дерипаски.

А у лютому 2023 року Вищий антикорупційний суд за матеріалами СБУ націоналізував активи «Глухівського кар’єра кварцитів» на користь України. Зараз же викрито топ-менеджерів, які працювали на російський ВПК.

Таким чином, продовжується системна робота СБУ з викриття зав’язаних на Росію бізнес-сруктур, які сприяють збройній агресії проти нашої держави. Як приклад цієї роботи можна згадати історію «Мотор-Січі», чий директор В’ячеслав Богуслаєв поставляв двигуни для вертольотів в РФ в обхід санкцій. У жовтні 2022 року СБУ затримала Богуслаєва і начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності «Мотор Січі» за підозрою у колабораційної діяльності та пособництві державі-агресору.

Затримання відбулося в межах кримінального провадження про незаконне постачання з боку «Мотор Січі» товарів військового призначення для російської штурмової авіації. За даними слідства, посадовці налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій авіадвигунів до країни-агресора. Отриману продукцію загарбники використовували для виробництва та ремонту ударних вертольотів.

У результаті перекриття схем із поставками двигунів «Мотор-Січі» в РФ там виникла гостра криза із наявністю таких двигунів. У листопаді минулого року стало відомо, що Росія навіть прагне повернути, точніше - викупити, продані раніше вертольоті двигуни у Єгипту, Пакистану та Бразилії.  Причина - цих двигунів у держави-агресора не вистачало, а вони потрібні для абсолютної більшості російських вертольотів. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.