Державні монополісти мають обов’язково повернути практику обговорення тарифів

16 січня 2024, 16:33
Власник сторінки
Головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень
2
692
Іван Ус, головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень

Державні монополії мають повернути практику обговорення тарифів з учасниками ринку, адже рішення, які впливають на всю економіку, мають ухвалюватися у широкому діалозі з тими, хто до нього причетний.

Цифри тарифів не повинні братися зі стелі, практику обговорення треба повернути однозначно. Так, можливо, зараз це треба робити в якомусь закритому режимі. Але якщо немає публічності, то у певних кіл суспільства виникають побоювання, що держава живе у своєму світі і не чує власне потреб людей, які безпосередньо працюють. Підприємства – це і є люди, які щось роблять. Тому діалог влади та бізнесу треба відновити.

У воєнний час ці дискусії можна проводити з допомогою сучасних технологій онлайн зустрічей, але важливо, щоб на цих нарадах були присутні представники профільних міністерств, зокрема економіки, щоб чути аргументи сторін, та враховувати їх у резолюціях.

У суспільства і бізнесу не повинне виникати відчуття, що за закритими дверима щось робиться, а держава хоче просто заробити на бізнесі. Такі побоювання негативно впливають взагалі на період елементарного відновлення України. І якщо бізнес буде відчувати, що за рахунок тарифів зі стелі держава буде все робити, щоб витягнути в них останню копійку, то вони не будуть займатися бізнесом. А це призведе до кризи.

Нагадаємо, влітку 2022 року компанія Укрзалізниця в оперативному порядку, без належних консультацій з бізнесом підвищила вантажні залізничні тарифи відразу на 70%.

Водночас НКРЕКП підвищила тариф Укренерго на послуги із передачі із 1 січня 2024 року до 528,57 грн/МВт-год. Також підвищили тариф на диспетчерське управління до 104,57 грн/МВт-год.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.