Послаблення прийнятих санкцій це дуже небезпечний сигнал, який ЄС дає росії

11 січня 2024, 15:45
Власник сторінки
Головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень
0
664
Іван Ус, головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень

Введення санкцій є потужним інструментом, який діє на економічну ситуацію в рф і послаблює її.

Водночас, будь-яке відігравання санкцій та їх послаблення дає Кремлю дуже небезпечні сигнали, що ситуація може для неї покращитися.

Санкції розраховані на те, щоб тиск лише зростав. І коли їх переграють або відіграють назад певні речі, це негативно. Більш ніж пів року тому були послаблені санкції проти Калінінградської області росії, яка знаходиться як анклав на території Європейського Союзу. Зараз також з одного боку, приймаються доволі потужні речі, а з іншого – послаблюються вже існуючі. Це може дати сигнал рф на майбутнє, що ті санкції, які вже накладені, можуть знівелювати. Ці сигнали дуже небезпечні, тому що вони дають росії сподівання, що ці санкції будуть скасовані.

Світ має змінити глобальний підхід до участі певних країн у світовій торгівлі. І якщо якась із країн починає погрожувати світовій безпеці, то таку країну слід виключати з торгівлі – це дасть, крім економічного ефекту для порушника, можливість розвинутися іншим країнам.

Вільна торгівля повинна бути, якщо країна, яка приймає участь в цій торгівлі, не підриває світоустрій, як це робить росія. В цьому контексті необхідно проводити в країнах колективного Заходу і країнах, які підтримують ідеї світу, побудованого на принципах домінування права, імпортозаміщення товарів, які йдуть з країн, які подібні речі не роблять. Якщо росія підриває світоустрій, то треба шукати замінники її продукції, і в тому числі Україні. Плюс це буде давати можливість заробляти Україні гроші, а тим самим - економити на підтримці з боку наших партнерів, що буде і їм економити гроші також.

Нагадаю, у грудні ЄС запровадив вже 12 пакет санкцій проти рф. Він передбачає заборону на імпорт російського чавуну та відновлюваного заліза, однак ця заборона запрацює тільки через 2 роки. Водночас, була продовжена дія квот на російські сляби ще на чотири роки. Попередні санкції на імпорт слябів запровадили у жовтні минулого року, у рамках 8-го пакета санкцій: тоді було ухвалено рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го у межах встановлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має припинитися. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: економіка України,вільна торгівля,торгівельні санкції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.