Слово пацана

05 січня 2024, 10:07
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
29
Слово пацана

Голова «Нафтогазу» Чернишов власник свого слова. Слово дав – слово не виконав. Обіцяв ріст видобутку на 1 млрд. куб. м – а вийшов лише ріст на 0,7 млрд. куб. м.

Спойлер. Якщо фактично резюмувати всі маніпуляції «Нафтогазу» з товарним і технологічним газом, то ріст видобутку буде нульовим. Товарний газ як був 12,5 млрд куб. м, так і залишився. «Нафтогазу» і Чернишову потрібно визнавати, що зараз потрібно стабілізувати видобуток, зафіксувати його на нинішньому рівні (мова про «Укргазивидобування») і поступово думати як збільшувати видобуток далі. Думати – бо немає простого рецепту «пробурив – дало газ», «дав гроші – принесли газ».

От що нам кажуть у «Нафтогазі». Кажуть, що видобуток зріст із 13,2 млрд. куб. м у 2022 р. до 13,9 млрд. куб. м. у 2023 р. Але народ цікавить товарний газ, який люди спалюють у своїх котлах і плитах. Тут також «Нафтогаз» звітує про ріст – із 12,5 млрд. у 2022 р. до 13,2 млрд. куб. м у 2023 р.

Здається, що все добре і нічого страшного не сталося. Ну, помилився Чернишов на пару сот мільйонів кубометрів. Але ж он, скаже пильний читач, слухач і глядач – скільки десятків свердловин пробурили. Все логічно. Пробурили – значить має бути газ. Видобуток зростає. Все, розібрались, можна розходитись.

Так то воно так. Але коли Чернишов піде з «Нафтогазу», то громадськість може бути обурена, коли взнає, що зростав не товарний газ, а виробничо-технічні втрати газу. Історія із завищенням показників видобутку газу за рахунок мала своє місце при Коболеві, якого зараз судять за премії і який рветься до родичів у США.

Також народ може бути обурений тим, що калорійність газу чудесним чином видобутого «Нафтогазом» і Чернишовим у середньому знизилась на 10%. Середній показник калорійності газу раніше становив 8000-8200 ккал/м3. Зараз цей показник нижчий. А менша калорійність – більші затрати газу на опалення і приготування їжі – більше грошей у рахунках за газ.

І нижчий саме за рахунок «збільшення» видобутку газу по-чернишовськи. Слово пацана, одним словом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Укргаздобыча
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.