Псевдореформа енергетики України від ЄС

09 листопада 2023, 09:33
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
20
Псевдореформа енергетики України від ЄС

Захист споживачів від високих тарифів і розвиток АЕС, ТЕС і ГЕС не передбачений

Велика чергова перемога. Єврокомісія рекомендувала розпочати процес переговорів про вступ України до ЄС. У рамках офіційного документу передбачені нові цілі для енергетики України.

Звичайно, документ Єврокомісії по міркам Євросоюзу – це мильна бульбашка. Україна не підпадає ні під які програми ЄС, не може претендувати на фінансування (усілякі гранти – це курям на сміх), не може отримати субсидії і пільги. Словом, просто папір, але який будуть просувати активно тут на місці в Україні. 

Будь-яка дійсна, позитивна реформа має забезпечувати захист споживачів, населення, гарантію посильних цін на енергоносії, а також розвиток власної, бажаної незалежної системи генерації, виробництва електроенергії, видобутку газу, імпорту-експорту газу чи електроенергії. Я цього не бачу у рекомендація Єврокомісії.

Навпаки я бачу, що Україну підганяють і змушують підвищувати ціни на газ і електроенергію. Хто і як буде їх оплачувати – не цікавить.

Загальна фраза про «стійкі рішення» для подолання енергетичної бідності – це як лікувати перелом листом подорожника. Де гроші на такі цілі? У той час як Європа лише в минулому році витратила 310 млрд дол на підтримку викопних видів палива і більше 1 трлн. дол пішло на покриття субсидій і дотацій від росту цін на газ і електроенергію. Хто Україні буде давати гроші? Та хоча би на компенсацію різниці тарифів.

1.    Що буде з газом власного видобутку? Як це бачать у ЄС? На цьому місці має бути жирний регочучий смайл. Для чого про це говорити у «маніфесті ЄК», якщо офіційно влада ставить ціль експортувати газ.

2.    А як щодо експорту електроенергії? Це також фактично проігноровано Єврокомісією. Хоча, як казав колишній президент Леонід Кучма, «і сліпий побачить», що експорт з України не просто цікавить ЄС, а стає основною ціллю.

3.    Транзиту газу – немає. 

4.    Транзиту нафти – немає. Єврокомісія поставила хрест на цих колись прибуткових і вигідних напрямках роботи енергетики України. 

5.    Будівництво не міфічних атомних «малих модульних реакторів», а хоча би 1 повноцінного блоку АЕС – немає. Напевно, на думку Єврокомісії українці не достойні ядерної енергетики.

6.    Майбутнє ГТС як уже системи не транзиту, а виключно постачання газу для населення. Нє, не чули. Єврокомісія повторює рухи трьох мавп: «не чую, не бачу, не говорю». Хто буде реконструювати ГТС? Дядя Боррель чи тьотя Урсула? А населення чекає іще більший тариф за розподіл, транспортування газу.

7.    У «меморандумі» передбачена реформа сектору централізованого теплопостачання. Як можна без грошей реформувати те, що потребує капітального ремонту, будівництва нового на місці старого. У Єврокомісії просто не кажуть прямо, що буде відбуватись відмова від централізованого теплопостачання. А що ж люди? А це їх проблеми.

Зате багато сказано про утопічні та фінансово затратні проекти просування «зеленої» енергії, підвищення енергоефективності, заохочення інвестицій у відновлювальні джерела енергії. Хто платити буде? «Укренерго» іще не повернуло кредит на 825 млн дол. на зелений тариф у 2021 році, а тепер у 2023 році потрібно десь брати знову майже 1 млрд. дол. кредиту на ті ж «зелені тарифи».

Але, погодьтеся, зате перспектива вступу України у ЄС описана красиво і по модному.

Гасло меморандуму Єврокомісії про вступ України у ЄС в частині енергетики: тарифи вище, зайву генерацію і теплопостачання – під ніж, експорт газу і електроенергії – у ЄС. І ви там живіть собі як хочете. Вперед у  к̶о̶м̶у̶н̶і̶с̶т̶и̶ч̶н̶е̶ європейське майбутнє.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифы,Еврокомиссия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.