Від Кореї до Карелії. Осіннє загострення на фронтах Третьої світової

12 жовтня 2023, 10:58
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
64
Від Кореї до Карелії. Осіннє загострення на фронтах Третьої світової

Після нападу ХАМАСу на Ізраїль багато людей у всьому світі, нарешті, усвідомили тривожну реальність: повним ходом йде Третя світова війна.

У якій «вісь руйнування» Росія - Іран - Північна Корея (із використанням ресурсів їхніх сателітів від Білорусі до ХАМАСу) нарощує темп ударів по залишкам світового порядку. Й у порушення всіх існуючих міжнародних норм, діючи вкрай зухвало і нахабно, все більше розсувають простір руйнування і знищення.

Чому Третя світова, а не окремі конфлікти

Спочатку декілька слів про дефініції. Про те, що, на превеликий жаль, з агресією РФ проти нашої країни почалася Третя світова війна, я казав ще з літа минулого року.

Звичайно, український фронт Третьої світової на той момент був головним. Але вже тоді він не був єдиним фронтом цієї війни. Зокрема, у серпні минулого року у «Хроніках третьої світової» я пояснював, чому загострення навколо Тайваню потрібно розглядати не як окремий фрагмент у епопеї китайського тиску на «бунтівний острів», а як тайванський фронт Третьої світової.

Тоді йшлося про китайську військову блокаду Тайваню. Де Китай діяв як ситуативний партнер коаліції руйнування Росія – Іран – Північна Корея.  Ця блокада була реалізована повністю за лекалами морської блокади України, до якої вдалася РФ перед початком повномасштабного вторгнення. Але на відміну від РФ до наступного застосування військової сили Китай не вдався.

Зараз «на тайванському фронті без змін». Але 7 жовтня до гарячих фронтів Третьої світової до українського додався ізраїльський.

До останніх подій на Близькому Сході мало хто розглядав події навколо України у контексті війни світової. В основному тому, що спрацьовувало десятиліттями повторюване і, як з’ясувалося, хибне твердження, яке майже за 70 років встигло стати догмою: якщо Третя світова і розпочнеться колись, то вона неодмінно буде ядерною. На щастя, це твердження виявилось не правдою – хоча Москва регулярно цілий рік то лякала можливістю ядерного удару Захід, то загрожувала застосувати тактичну ядерну зброю в Україні.

Отже, чому від самого початку повномасштабного вторгнення Росії доцільно казати про нову світову війну? Тому, що

  • почавши цю війну, Путін за підтримки союзників зруйнував лобальний світовий порядок, який затвердився у світі після Другої світової. Наслідки чого в тій чи іншій мірі вплинули на кожну країну;
  • із самого початку ця війна не стала війною лише Росії та України – з кожної сторони сформувались і беруть участь у війні військові коаліції (у випадку України від Канади до Австралії і від Японії до Португалії, у випадку РФ – від Білорусі до Північної Кореї);
  • глобальні наслідки цієї війни у військовій сфері, в енергетиці, забезпеченні продовольчої безпеки, тощо – торкаються всього світу, кожної країни без виключення;
  • колективний Захід і Україна де-факто захищають цілий світ від деструктивних держав-агресорів – у першу чергу, від Росії та Ірану;
  • обмеження військових дій тільки територією  України було питанням тимчасовим: вже до кінця минулого року війни військові дії почали вестися й на територіях країн-агресорів – Росії та Ірану, потім до них додався найближчий союзник РФ Білорусь. 

«Ось руйнування» натискає на газ

А у цьому місяці відбулась різка активізація дій «осі руйнування» і розширення військових дій на інші держави. Найбільш яскравим епізодом став напад давнього клієнта Ірану -  руху ХАМАС - на Ізраїль.

Але поруч із цим нападом практично одночасно відбулися ще декілька загострень. Причому відбулись у величезному територіальному масштабі. Від Кореї, де війська Кім Чен Ина випустили у бік Південної Кореї ракети. І до Фінляндії, де був пошкоджений підводний газопровід Balticconnector, що сполучає цю країну з Естонією.

У нашій країні також відбулась активізація агресора - 9 жовтня російські війська розпочали локалізовані контрнаступи в районі Авдіївки на Донеччині та на заході Запорізької області.

Але пуски ракет Північною Кореєю, як і спроби росіян наступати в Україні час від часу повторюються. А ось що цими днями стало безпрецедентними подіями – так це вторгнення 7 жовтня бойовиків ХАМАСу в Ізраїль. І пошкодження наступного дня після атаки ХАМАСу підводного газопровіду Balticconnector  і телекомунікаційного кабелю, що з'єднують Фінляндію та Естонію по дну Фінської затоки у безпосередній близькості від РФ. Після чого фінські ЗМІ з посиланням на урядові джерела відразу повідомили, що пошкодження «не було випадковим», воно виникло штучним шляхом, і за нападом стоїть Росія. 

Також є всі підстави стверджувати, що проблеми на фінсько-естонському газопроводі не випадково збіглися з військовим конфліктом в Ізраїлі. Бо після початку війни з ХАМАСом для гарантування безпеки Тель-Авів дав вказівку компанії Chevron призупинити видобуток на величезному шельфовому родовищі «Тамар», звідки частину газу через Єгипет поставляють у Європу.

Як наслідок – відразу після новин про пошкодження газопроводу європейські ціни на газ зросли вже у вівторок у другій половині дня на 12%. Бо самі по собі поставки по газопроводу Balticconnector не грають суттєвої ролі на загальноєвропейському ринку газу, але на перший план вийшли питання 1) безпеки постачання газу до Європи та 2) надходження його у необхідній кількості – на фоні одночасного призупинення видобутку компанією Chevron на родовищі «Тамар».

 Якою буде відповідь НАТО?

Висновок уряду Фінляндії про причетність росіян до пошкодження газопроводу цілком закономірний. Якщо згадати, скільки часу і зусиль Росія приділила підготовці до атаки стратегічних комунікацій своїх противників із країн НАТО – зокрема, на підводні кабелі зв’язку в Атлантиці між Північною Америкою та Європою.

А у квітні цього року суспільні мовники Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії випустили розслідування, у якому стверджувалося, що російські розвідувальні кораблі здійснюють підготовку диверсії проти енергетичних та інфраструктурних об'єктів у Балтійському і Північному морях.

Наступного місяця генеральний секретар НАТО з питань розвідки і безпеки Девід Кеттлер попередив, що Росія може націлітися на підводні кабелі та іншу критично важливу інфраструктуру Заходу, щоб помститися за підтримку України. За його словами, Росія почала частіше патрулювати Атлантичний океан і активізувала діяльність у Північному і Балтійських морях.

І буквально за пару тижнів до пошкодження газопроводу між Фінляндією і Естонією, наприкінці вересня, НАТО розгорнуло масштабні навчання із захисту підводних комунікацій від РФ.  

Тепер атаки РФ на підводні комункації для всього НАТО із розряду загроз високої вірогідності де-факто перейшла у категорію реального безпекового виклику. І у альянсі серйозно обговорять пошкодження критичної інфраструктури у Балтійському морі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони Альянсу 11 жовтня заявив: «Якщо буде доведено, що це навмисна атака на критичну інфраструктуру НАТО, то це буде, звичайно, серйозно. І це, звичайно, зустріне об’єднану і рішучу відповідь НАТО».

Якщо Альянс визнає відповідальність Росії за цей напад – це означатиме вихід Третьої світової війни на новий рівень конфронтації між ворогуючими блоками.

#хроніки Третьої світової 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.